Udvidede biografoplevelser er et hit

CINEMATEKET. Det seneste årtis digitale udvikling inden for filmdistribution har ændret præmisserne for at drive cinematek. Bekvemmeligheden i filmtilgængelighed direkte fra sofaen stiller krav til nytænkning. Siden 2013 har Cinemateket i stigende grad fokuseret på 'særarrangementer'; filmvisninger kombineret med instruktørbesøg, perspektiverende introduktioner, diskussioner – eller tematisk afstemt mad og drikke. Det har vist sig at være en god idé. Besøgstallene har aldrig været højere.

Over hundrede mennesker fik en unik oplevelse, da Cinemateket viste Gabriel Axels Oscar-vinder 'Babettes gæstebud' efterfulgt af den fulde deluxe-menu, som Babette serverer for en skeptisk gruppe puritanske fiskere. Publikum mødte talstærkt op trods en billetpris på 600 kr. Det samme har gjort sig gældende for de månedlige 'Filmuniversitetet'-arrangementer, hvor filmhistoriske værker introduceres af nogle af Danmarks bedste formidlere.

På en gennemsnitlig visning stiger billetsalget med 60-70 %, når vi føjer noget 'ekstra' til

Cinemateket har gennemført 497 særarrangementer i 2016 eller knapt to per visningsdag. Det giver øget publikum:

Tidligere og kommende events

Det er blevet til 497 særarrangementer i Cinemateket i 2016. Eksempler herpå er:

'Babettes gæstebud' med deluxe-menu: Gabriel Axels Oscar-vinder efterfulgt af den fulde menu fra filmen i Restaurant SULT.

Edible Cinema: 'Pans labyrint' serveret med en bakke med nummererede æsker, der indeholder en tasting menu af kanapéer og minicocktails, der svarer til scener i filmen.

Filmuniversitetet: Et månedligt tilbagevendende særarrangement, hvor et filmhistorisk værk introduceres og perspektiveres af to af Danmarks bedste filmhistorieformidlere Peter Schepelern og Peter Skovfoged Larsen.

Grease Sing-along: Burgerbar og isdessert i Restaurant SULT efterfulgt af den kareoke-tekstede version af 70'er musicalen 'Grease' komplet med opvarmer, fællesdans og en opfordring til at komme udklædt.

Syv timers Tolstoj: Mastodont-værket 'Krig og fred' på 35 mm-film. Præsenteret med introduktion, rygende varm russisk rødbedesuppe (borsjtj), kaffe og kage.

Film med live-kommentator: Live og improviseret kommentarspor til den udskældte 'Indiana Jones og krystalkraniets kongerige' med Filmnørdens Hjørne. Buh, tilråb og kasten med papirkugler tilladt.  Kommentarspor efterfølgende udgivet som podcast.

Gøg & Gokke som i gamle dage: Filmformidling i børnehøjde med introduktion om musikkens betydning for komik og timing - og live klaverakkompagnement til Gøg & Gokke-klassikere.


Januar og februar 2017

Eksempler fra det aktuelle program:

"Det er en tydelig tendens, at vores publikum gerne vil have en udvidet filmoplevelse og beriges af oplevelser, der tilbyder fællesskaber og berører noget dybere. På en gennemsnitlig visning stiger billetsalget med 60-70 %, når vi føjer noget 'ekstra' til – og det er vigtigt, for vi ønsker, at Cinemateket skal komme så mange borgere som muligt til gode", udtaler vicedirektør ved Det Danske Filminstitut, Jakob Buhl Vestergaard.

På linje med andre museer kan Cinemateket glæde sig over et rekordår i 2016 – 116.000 solgte billetter – et resultat, der ikke mindst skyldes det øgede fokus på særarrangementer. 40 % af billetsalget kom fra særarrangementer.

Aktiv formidling af filmkunsten

"Særarrangementer skaber ikke bare højere publikumstal. Cinemateket har en særlig forpligtelse til at sætte filmene i en filmhistorisk, kulturel eller samfundsmæssig kontekst, som gør dem vedkommende, og som giver publikum nye indsigter og forståelser. Særarrangementer bidrager i høj grad hertil", fortsætter Jakob Buhl Vestergaard.

Hertil kommer, at særarrangementer trækker nye brugergrupper til – folk, der ellers aldrig har sat deres ben i Cinemateket. Det er f.eks. grupper af unge, som i højere grad søger den unikke, kulturelle oplevelse, end filmen i sig selv.

Grease_Singalong_450
Syngende Cinemateksgængere til Grease Sing-along. Foto: Wilfred Gachau.

Mere i vente

Cinemateket vil også fremadrettet fokusere på en stigende andel af og kvalitet i særarrangementer. Der vil blive skubbet til det kendte biografformat med brud på konventioner, nye kombinationer og arrangementer, der giver filmklassikere og biografoplevelsen fornyet liv. Dette vil ske både i Cinemateket i København og i et udvidet samarbejde med 16 kommercielle biografer om Cinemateksvisninger i hele landet.

I 2017 kan man eksempelvis som noget nyt opleve et fredagsbar-koncept kombineret med gratis koncertfilm simultant på tre lærreder. Samtidig bliver der sat fart på initiativet 'Mørkekammerater', som er et co-creation-samarbejde mellem Cinemateket og en gruppe 15-25-årige, som selvstændigt kuraterer og skaber særarrangementer.