Gode film er andet og mere end Hollywood. På samme måde som Danmark er andet og mere end København. Det danske animationsstudie Nørlum er undfanget i Viborg i 2010, hvorfra man nu er godt på vej til at få verdensomspændende eksponering gennem den Oscar-nominerede animationsfilm "Sangen fra havet" (på engelsk "Song of the Sea"). Nørlum har animeret godt og vel halvdelen af koproduktionen.
På få år har studiet slået sit navn fast inden for animationsfilm og arbejder nu både på sin første egenproduktion og flere koproduktioner.
Én af kerneværdierne for Nørlum er netop at række en hånd ud, at samarbejde, at lave internationale koproduktioner med de dygtigste og mest visionære filmskabere. Men lad os starte ved begyndelsen: domkirkebyen Viborg.
Her blev virksomhedens administrerende direktør Frederik Villumsen uddannet på The Animation Workshop. En uddannelse, der har været med til at sætte spot på Viborg igennem de seneste år.
"På det tidspunkt var der en begyndende optakt til at starte et kreativt væksthus hos Viborg Kommune og The Animation Workshop. Der var ingen konkrete aftaler eller planer om at holde fast i os, men opbakningen og ønsket om at elever skulle starte virksomhed var ikke til at tage fejl af. Vi havde det godt med bare at komme i gang, og vi startede gerne virksomhed for at være med til at sætte videre gang i bølgen," fortæller Frederik Villumsen.
Forbindelsen til skolen har været gennemgående i hele opstartsfasen:
"Nørlums opstart står for mig som en spændende tid med spirende muligheder for at tage den fantastiske stemning af fællesskab og kreativitet fra The Animation Workshop videre over i professionelle virksomhedsrammer. Vi startede i et lille rum oven på skolen og flyttede så til et lidt større rum – stadig oven på skolen. Senere flyttede vi så over i Oberstens gamle lejlighed i kasernens hovedbygning, hvor vi stadig har vores kontor i Viborg."
At stole på sin mavefornemmelse
Frederik Villumsen startede Nørlum med Jeanette Nørgaard, som i dag driver animationsstudiet Onbird – ligeledes i Viborg og i tæt forbindelse med The Animation Workshop. I dag er Claus Toksvig Kjær medejer af Nørlum, og han driver virksomheden fra Viborg, mens Frederik Villumsen primært tager sig af arbejdet i København. De to deler ansvar og arbejdsbyrde, hvilket Frederik Villumsen ikke ville være foruden:
"Jeg ville ikke have lyst til at starte eller drive virksomhed alene. Det er simpelthen for stort et pres med det ambitionsniveau, som er naturligt for os at sætte."
Han understreger også, at det bestemt ikke bør være et mål i sig selv at starte egen virksomhed i den kreative branche. Det kræver imidlertid et særligt gåpåmod, som han har set blandt mange af sine kollegaer:
"Folk i mit netværk har en sund tilgang til at turde fejle. Det er altid en balancegang mellem at turde eksperimentere, kaste sig ud i noget nyt, stole på sin mavefornemmelse og logikken eller andres meninger over ens egen – og så at være professionel."
Men hvad fik da Frederik Villumsen til at starte eget studie?
"Idéen opstod for alvor under mit praktikophold hos irske Cartoon Saloon i efteråret 2009. Her opstod både muligheden for samarbejde med Cartoon Saloon på 'Sangen fra havet' og tankerne for Nørlums kreative velgørenhedsinitiativ, Team Generous."
Siden 2010 har Nørlum arrangeret Team Generous, der hvert år samler venner og kollegaer til to ugers kreativt samarbejde til fordel for en NGO. Ud over at give en gratis animationsfilm til et godt formål er det en oplagt mulighed for at samarbejde på tværs og skabe nye professionelle venskaber, som de selv formulerer det.
International bølgelængde
Det kreative samarbejde er i fokus hos Nørlum, der allerede få år efter opstarten skal til Hollywood og deltage i håbet om en Oscar for bedste animationsfilm. "Sangen fra havet" er foruden Nørlum og Cartoon Saloon blevet til med kræfter fra Belgien, Frankrig og Luxembourg. Det er ingen tilfældighed, at Nørlum har satset stort på koproduktioner.
"Det er blevet vores vej til at lære at lave animerede spillefilm på højt internationalt niveau. Det har fra Nørlums begyndelse været visionen, at vi skal producere vores egne titler, men vi ser ikke disse to udelukke hinanden – tværtimod!"
For Villumsen står tre ting side om side som krav for at kunne indgå i en koproduktion:
- Idéen skal appellere til dem og være en historie, som de selv ville gå i biografen og se som animeret spillefilm.
- Nørlum skal være på bølgelængde med menneskene bag, altså instruktør, ejer af virksomhed, producere og andre centrale involverede. Derfor mødes de altid flere gange med potentielle partnere, før de indgår i samarbejde.
- Den visuelle vision skal være ambitiøs og støtte historien.
"Vi er altid klar på at involvere os i en koproduktion, som tilfredsstiller de krav, og vores første egenproducerede spillefilm – som er under udarbejdelse – planlægger vi at sætte op som en international koproduktion, der bygger på de venskaber og samarbejder, vi har opnået gennem 'Sangen fra havet' og 'Longway North' (i samarbejde med franske Sacrebleu Productions, red.)."
Fra Viborg til verdensomspændende eksponering
Samarbejde går altså begge veje, ligesom det kan vise nye veje, åbninger, muligheder. Men hvor ser Frederik Villumsen sin virksomhed bevæge sig hen, og hvad er målet?
"Vi vil være skabere og medskabere af animeret indhold, som får verdensomspændende eksponering. Vi vil være en moderne virksomhed, som både skaber underholdning og engagerer os i mennesker og samfund. Vi er ligeledes i gang med at udvide Team Generous til at omfatte flere projekter end vores årlige kortfilmsprojekt."
Nysgerrighed er nøglen, og åbenhed viser vejen:
"Vi planlægger at kunne dele vores erfaringer og projekter bredt med alle interesserede, da vi tror, at transparens og inkludering er vejen frem for os. Der bliver snakket og skrevet en masse om nye forretningsmodeller for branchen – vi ønsker at være med til at afsøge disse."
"Sangen fra havet" har biografpremiere den 19. februar.
At skabe virkeligheder gennem fantasi
Men hvordan ender man med at dedikere sig til animationsfilm? Er det et filmsprog, der adskiller sig væsentligt fra mere traditionelle typer film, og hvilke overvejelser følger med, når man arbejder med animation?
"Jeg ser på animation som min foretrukne måde at skabe virkeligheder gennem fantasi. Nørlums tagline er blevet 'imagination creates reality' (fantasi skaber virkelighed, red.), og jeg er af den klare overbevisning, at dette ikke kun rummer muligheder for animation.
For mig er der ikke den store forskel på at finde på idéer til animation i forhold til noget andet. Jeg synes ikke, at nogle moraler, designbeslutninger eller stemninger skal tænkes anderledes til animation. Én af hovedårsagerne til, at jeg beskæftiger mig med animation, er friheden i projekternes billedside. Jeg elsker, at alt er subjektivt. Animationsfilm er for mig en mellemting mellem en film, en fantasi og en drøm," forklarer Frederik Villumsen.
"Et publikum, som ser animationsfilm på denne præmis, kan få fantastiske oplevelser, og jeg tror, at det er derfor, animationsfilm traditionelt ses som film til børn – børn har ikke brug for, at en historie foregår i en genkendelig virkelighed. Det mener jeg heller ikke, at voksne har, men animationsfilm er igennem sin relativt korte levetid blevet brandet til at være underholdning til børn."
Men hvordan skal man så se på det som visionær filmskaber?
"Jeg ser det ikke som en mangel eller svaghed fra animationens side. Det er mere et spørgsmål om, at det er den vej, kunstformen har fundet ud af at gøre sig kommerciel på som start til noget større og bredere."
Frederik Villumsen ser da også flere typer film nærme sig hinanden mere og mere i blandt andet genrer som sci-fi og fantasy.
"Generationer, som er vokset op med computerspil, tror jeg, vil sætte deres præg på, hvad der bliver produceret. Jeg tror ikke, at der går længe, før et animeret drama – som serie eller film – finder vej til et bredt voksenpublikums hjerter. Og sikkert distribueret online."
Det handler ganske enkelt om kvalitet. Frederik Villumsen vil lave film, han ville have lyst til at se både som barn og voksen. Animationsfilm kan hjælpe til at indfri virksomhedens store ambitioner:
"Jeg håber, at Nørlum kan være en del af at benytte den frihed, fantasi og mulighed for at visualisere det uhåndgribelige, som animation gør muligt, til at hjælpe folk til både at blive underholdt og oplyst."
Det får både Frederik Villumsen og resten af teamet mulighed for at vise allerede på torsdag, når "Sangen fra havet" har premiere i de danske biografer. Den 22. februar bliver årets Oscar-statuetter uddelt, og her vil Nørlum-holdet være til stede i Hollywood med både hjertet i halsen og gode kort på hånden for fremtiden.
"Sangen fra havet" er fra dansk side produceret af Frederik Ditlev Villumsen og Claus Toksvig Kjær. Filmen er støttet af Det Danske Filminstitut og Den Vestdanske Filmpulje.