Først skrev de til instruktøren og hans producere. Så fik den svenske ambassadør i Washington et brev. Og til sidst henvendte de sig til Los Angeles Film Festival. Det amerikanske bananimperium Dole er slet ikke tilfreds med den dansk-svenske dokumentarfilm "Bananas!".
"Bananas!" dokumenterer nemlig, at Dole i årevis har benyttet sig af det forbudte pesticid DBCP i forbindelse med sin bananproduktion i Nicaragua, selvom firmaet vidste, at stoffet var forbudt og kunne være skadeligt for medarbejderne.
Sterile af arbejdet i bananmarkerne
Filmen er instrueret af svenske Fredrik Gertten og koproduceret af danske Lise Lense-Møller, og den følger den seneste retssag mod bananproducenten. En gruppe nicaraguanske arbejdere har sagsøgt deres tidligere arbejdsgiver, fordi de er blevet sterile af at arbejde i bananmarkerne. Kameraerne snurrer i retssalen fra start til slut, hvor Dole bliver beordret til at betale erstatning til bananarbejderne.
Siden de fik nys om, at "Bananas!" skulle vises på Los Angeles Filmfestival i juni, har Doles advokater gjort alt for at få stoppet visningen af filmen. Indtil videre dog uden held. "Bananas!" rullede som planlagt over det store lærred i Los Angeles og endte med at blive en af festivalens mest omtalte film. Den fik dog ikke lov til at deltage i konkurrencen om priser ved årets festival, fordi festivalledelsen var bange for at blive sagsøgt af Dole. Efter optagelserne til filmen er det nemlig kommet frem at nogle af de nicaraguanske bananarbejdere, der vidnede i sagen, måske løj under ed.
Ikke bekymret endnu
Men trods det store drama der er omkring "Bananas!", siden Dole sendte det første brev til instruktør Fredrik Gertten, er koproducer Lise Lense-Møller ikke bekymret over situationen. Endnu i hvert fald.
"Det er da klart, at man begynder at tænke, når man får sådan et brev ind af døren. Men jeg vil ikke bekymre mig, før der er grund til det. Hvis Dole kan stoppe filmen, er det et stort problem. Men det tror jeg ikke, at de kan," siger Lise Lense-Møller og tilføjer, at Dole end ikke havde set filmen før dens jomfru-visning i Los Angeles.
Den danske koproducer mener selv, at hendes nerver af stål er en arbejdsskade. Det er nemlig ikke første gang, at hun måske, måske ikke, står over for et sagsanlæg.
"Da vi lavede "I soldatens fodspor", gjorde den ugandiske regering alt for at skræmme os til at stoppe filmen. Konflikten stod på i to-tre år, og dengang var jeg nok mere bekymret for, hvad det ville ende med, end jeg er nu med "Bananas!", fortæller hun.
Film kan gøre en forskel
Og det er langt fra den første af Lise Lense-Møllers film, der sætter fokus på et politisk emne. Udover "I soldatens fodspor" og "Bananas!" har hun blandt andet produceret den prisbelønnede "Burma VJ - Reporter i et lukket land", og hun mener, at en god dokumentarfilm kan gøre en politisk forskel:
"Hvis du havde spurgt mig for et år siden, ville jeg have sagt, at der måske var en lille chance for det. Men nu kan jeg se, at "Burma VJ" faktisk er ved at gøre en forskel. Den er nået virkelig langt ud - fra filmfestivaler til græsrodsbevægelser. Jeg har endda hørt, at Vaslav Havel har givet en kopi til Hilary Clinton, og at Storbritanniens førstedame, Sarah Brown, har vist den i Downing Street."
Lise Lense-Møller har arbejdet med film, siden hun som 20-årig fik en tjans som runner på Ole Roos