Det Danske Filminstitut og Filmfonden for de to nordlige delstater Hamborg og Slesvig-Holsten underskrev i 2014 en udviklingsaftale, der skulle styrke samarbejdet mellem danske og tyske producenter om udvikling af fælles projekter af høj kunstnerisk kvalitet. Baggrunden var blandt andet at give et økonomisk løft til arbejdet på et tidligt stadium, så de dansk-tyske partnere havde tid til at udvikle indholdet af deres projekter.
Aftalen, der oprindeligt blev indledt i en prøveperiode på tre år, er nu blevet forlænget. I 2016 åbnede den mulighed for at støtte udviklingen af dokumentarfilm, og med den seneste forlængelse kan aftalen nu også støtte dansk-tyske samarbejder omkring animationsfilm.
Som den første film, der modtog støtte under initiativet, er Kasper Torstings drama fra første verdenskrig, 'I krig og kærlighed'. Spillefilmen bliver også den første i rækken til at nå ud til publikum med dansk premiere den 15. november, omkring 100-års dagen for afslutningen på første verdenskrig.
Claus Ladegaard, direktør for Det Danske Filminstitut, siger om forlængelsen af aftalen:
"Kasper Torstings 'I krig og kærlighed' fortæller en fælles historie fra første verdenskrig og illustrerer på bedste vis potentialet i samarbejdet mellem vores to lande. Det er glædeligt, at aftalen udvides med animationsfilm, så flere produktionsmiljøer kan få gavn af de styrkede dansk-tyske filmrelationer."
Maria Köpf, direktør for Filmfonden Hamborg Slesvig-Holsten, siger:
"Danmark er en af de vigtigste partnere for regionen Hamborg Slesvig-Holsten. Med fortsættelsen af vores tysk-danske udviklingsinitiativ ønsker vi at binde filmproducenterne i begge regioner endnu tættere sammen og styrke udviklingen af det fælles indhold."
Dansk-tysk historie fra første verdenskrig
'I krig og kærlighed' er produceret af Fridthjof Film og koproduceres med de tyske partnere Nordfilm Kiel og Tamtam Film samt tjekkiske Film United. Det Danske Filminstitut har støttet via Markedsordningen, mens Filmfonden Hamborg Slesvig-Holsten har ydet koproduktionsstøtte.
Dramaet skildrer som den første film en fælles dansk-tysk historie fra første verdenskrig og er filmet primært i området omkring den dansk-tyske grænse – dels i Sønderjylland, dels i og omkring Flensborg.
Historien bygger på virkelige hændelser og er et kærlighedsdrama om Esben, spillet af Sebastian Jessen, der fingerer sin egen død for at flygte fra krigen og blive forenet med sin kone og søn. Men alt er ændret i hans fravær, da en charmerende tysk officer har overtaget rollen som familiefar.