4. maj-markering afdækker danske filmfolks nazi-forbindelser

Bogen ’Dansk film under nazismen’ dokumenterer, at alle de store filmbosser i Danmark kollaborerede med den tyske besættelsesmagt. Oplev forfatteren holde foredrag om emnet søndag 4. maj.

Det er et betændt kapitel af dansk filmhistorie, der afdækkes søndag den 4. maj kl. 17.00.

På årsdagen for den tyske kapitulation under 2. verdenskrig vil filmhistoriker Lars-Martin Sørensen kaste lys over, hvordan alle de store filmbosser i Danmark kollaborerede med den tyske besættelsesmagt. Det sker gennem et 90 minutter langt foredrag med filmklip og billeder i Cinemateket.

Ingen af dem blev retsforfulgt efter krigen. Hvorfor slap filmbranchen så let? Og hvorfor er historien ikke blevet fortalt før?

Det er en historie om filmglamour, opportunisme og angiveri på direktionsgangene. Om en samtid, der tog let på en branche, som ellers blev brugt flittigt (endog strategisk) til at vinde publikums hjerter og yndest.

Og så er det en historie om, hvordan de store filmselskaber blev bombet over på den rigtige side af kridtstregen af nazihåndlangere, og om modstandsbevægelsens aktioner for at sikre beviser på filmbranchens kollaboration for efterkrigstidens retsopgør.

Bogreception med vin

Lars-Martin Sørensen er ved at afslutte et treårigt forskningsprojekt ved Det Danske Filminstitut, som bl.a. har givet ham indsigt i arkiver, der ikke er blevet brugt i forskningsøjemed før.

Den 4. maj kan du som en af de første bladre i resultatet af hans arbejde, nemlig den nye bog ’Dansk film under nazismen’ (512 sider, Lindhardt & Ringhof, 2014). Efter foredraget, kl. 18.30, byder forlaget Lindhardt & Ringhof på et glas vin i Cinematekets Asta Bar, og bogen kan købes til særpris (300 kr., vejl. Udsalgspris 349,95 kr.).

Tid: Dansk film under nazismen - foredrag og boglancering.
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online eller på tlf. 33 74 34 12