Copenhagen Architecture Festival: To uger med arkitektur i centrum

Copenhagen Architecture Festival x FILM forløber sig fra 3. maj - 16. maj i Cinemateket - denne gang med fokus på hjem og tilhørsforhold under overskriften 'Housing Homes / At Huse Hjem'. Programmet består af cinematografiske oplevelser, hvor festivalen skydes igang med en rejse til filmhistoriens stjernehimmel. Og fra rummets fjerne galakser til København: Dyk ned i byfilm om København med debat om byudvikling og boliger, lyt til en samtale om vinduets potentiale, som har inspireret filmkunstnere, og oplev et hav af andre spændende film og events

Copenhagen Architecture Festival går ind i sit femte år, og igen i år vil der være et hav af film at finde i Cinemateket, hvor festivalen også vil have sit festivalcentrum.

Festivalen folder sig ud over to uger med et mangfoldigt program af guidede ture, seminarer, workshops, udstillinger, debatter og især de filmvisninger, som siden festivalens start har været centrale for fortællingen, udfoldelsen, oplevelsen og diskussionen af arkitektur.

Se hele programmet her.

Cinematografiske oplevelser

Copenhagen Architecture Festival inviterer på store cinematografiske oplevelser. Tag bl.a. med på en spændende rejse til nattehimlens stjerner - stjerner, der er blevet vist på film - fra Georges Méliès' 1800-tals rumeventyr, over Star Wars til nutidens film i sci-fi-genren og omegn. Instruktøren til '* (STAR)', Johann Lurf, viser forførisk, hvordan biograffilm har brugt stjernerne som endeløse metaforer og drømmescenarier, mens vores egne tanker flettes ind i fantastiske fantasiuniverser. 

Filmen vises med live piano-score og instruktørbesøg, og efter filmen serverer Den Østrigske Ambassade et glas østrigsk vin i Asta Bar til ære for Johann Lurf.

'* (STAR)' torsdag den 3. maj 19.00.

Se også en ægte stalinistisk traktormusical, Jacques Tatis klassiker 'Mon oncle'. E fransk komedie-klassiker om clashet mellem rationel modernistisk arkitektur og menneskets uberegnelighed. Ligesom Chaplins Moderne Tider undersøger det tidløse og humoristiske mesterværk det moderne (velfærds)samfund og individualitetens trængte vilkår i den standardiserede by. Arkitekter: tag noter! 

Filmen introduceres af Lars Autrup, direktør for Akademisk Arkitektforening og bagefter åbner Asta Bar med Akademisk Arkitektforening som aftenens værter. Vises i samarbejde med Akademisk Arkitektforening.

'Min onkel' fredag 11. maj kl. 16.45.

Tag med på en poetisk rejse til Japan i 'The Tokyo Night Sky Is Always the Densest Shade of Blue'. Den solitære dokumentar er som en rørende rystelse gennem to usikre menneskers indre liv og hverdagsliv i megalopolisen Tokyo. Instruktøren YûyaI Ishii viser det japanske samfund som fanget i en kamp for overlevelse midt i stress, ensomhed og globalisering - men håndterer filmens temaer med lethed og åbenhjertighed.

'The Tokyo Night Sky Is Always the Densest Shade of Blue' onsdag den 9. maj kl. 21.30.

Oplev også filmen 'The Human Shelter' den 15. maj, hvor instruktøren og opdagelsesrejsende Boris Benjamin Bertram begiver sig i løbet af to år ud på en sansemættet odyssé over fire kontinenter. Mens han filmer i ni lande rejser han spørgsmål om begrebet hjem - et universelt fænomen i mange former: Hvornår bliver et flygtninge-shelter i Irak til et hjem? Hvordan ser fremtidens hjem ud på Mars? På tværs af kulturer og kontekster åbner filmen på forunderlig vis sprækker ind til menneskets iboende evne til at leve og udtrykke sig poetisk om det at konstruere et hjem.

Filmen efterfølges af Q&A med instruktør Boris B. Bertram.

'The Human Shelter' tirsdag den 15. maj 21.45.

Vinduets potentiale i filmkunsten

To nestorer fra henholdsvis filmens og arkitekturens verden, Peter Schepelern og Carsten Thau, kan opleves i samtale om vinduets dramatiske og æstetiske potentiale, der altid har inspireret filmkunstnere. Fra Orson Welles og Alfred Hitchcock til Peter Greenaway og Wes Anderson. Man er indenfor og ser på verden derude - eller udenfor og ser ind på ting og sager, det ikke var meningen, man skulle se. Tænk bare på voyeuren James Stewart i Hitchcocks Rear Window! Hør Peter Schepelern og Carsten Thau tale om filmhistoriske klip med vinduet i fokus tirsdag den 8. maj kl. 19.15. 

'Vinduet i filmen' tirsdag den 8. maj kl. 19.15.

Byfilm med debat

Der vises også film og debatteres tendenser inden for byudvikling og boliger. Se blandt andet to film og hør arkitekten Arno Brandlhuber og filminstruktøren Roths live-refleksioner over forsknings- og filmprojektet Legislating Architecture, der undersøger udviklingen af arkitektfaget, vores boliger og vores byer. 

'Legislating Architecture / med Q&A' fredag den 4. maj 16.45.

En af Danmarks mindre kendte Oscar-nomineringer kom i 1961, da Jørgen Roos' 'En by ved navn København' var nomineret i kortfilmkategorien. Københavns Kommune havde bestilt en kortfilm, som skildrede København som en moderne, demokratisk hovedstad, men resultater sprudler veloplagt af instruktørens ironiske humor. I kølvandet på denne succes-film blev Jørgen Roos inviteret til at lave kortfilm om Hamburg (1961) og Oslo (i 1963), og den 13. maj viser vi hele trilogien med farvestrålende, romantiske og komplekse byportrætter. Filmene introduceres af Claire Thomson, lektor i nordisk film ved University College London.

'Byfilm: Jørgen Roos-trilogien, foredrag og boglancering' søndag den 13. maj 14.00.

Kom også med på en tur rundt i København, når vi fokuserer på arkitektur, politik og byplanlægning i 1960'ernes København (skabt i samarbejde med DFI’s Filmarkiv) gennem fire kortfilm - der vises fire gange. Der er gratis entré, men husk at vise billet. 

'Københavner-kortfilm 1963-72: Arkitektur, politik og byplanlægning' 5. - 26. maj. 

Læs mere om alle de ekstra arrangementer på cinemateket.dk og på cafx.dk, hvor du kan læse mere om festivalens øvrige program.

Tid: 3. - 16. maj 2018
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: cinemateket.dk – tlf. 3374 3412