Kvinde-kampdag: Standing On Their Shoulders

Den 8. marts – på Kvindernes Internationale Kampdag – byder en særlig gæst velkommen til den sydafrikanske 'Standing on Their Shoulders'. Introduktionen varer ca. 10 minutter.

Standing On Their Shoulders

Instruktør: Xoliswa Sithole

Historien om ANC-partiet og Sydafrikas genfødsel er blevet en historie om stærke og modige mænd. Men denne nye dokumentarfilm minder os om, hvordan generationer af kvinder aktivt har bekæmpet race-, klasse- og kønsdiskrimination – og fortsat gør det i et ny epoke med patriarkalsk og kapitalistisk vold. Et mere passende farvel til ikonet Winnie Madikizela Mandela, der døde i 2018, er det svært at forestille sig.

‘Dompas’ er den folkelige betegnelse for de pas-love, der holdt Sydafrika raceopdelt langt op i det 20. århundrede. I en protestmarch den 9. august 1956 vandrede hele 20.000 kvinder gennem Pretoria til Union Building anført af ‘Mama’ Lillian Ngoyi, Helen Joseph og Rahima Moosa. De fik ikke deres vilje, men de blev set og hørt.

Xoliswa Sithols film ‘Standing On Their Shoulders’ er et bånd, der binder kvindelige aktivister sammen på tværs af tid i en betagende collage af kvindelig modstandskraft. Den minder os om de kvinder, som banede vejen for befrielsen, men som efter Sydafrikas genfødsel blev henvist til de gamle roller som hustruer, mødre og døtre til kamphelte.



Sydafrika, 2018
68 min.
Engelske undertekster

Datoer

Film i serien – Sydafrika

Aktuelle film i Cinemateket

dfi_cinemateket_grid
3
<div id="item-wrapper">
</div>