Talken varer 45 minutter og foregår på dansk. Det er gratis, men fordrer billetbestillling. I tilfælde af udsolgt besættes uafhentede billetter ved arrangementets start, dvs. der er ikke venteliste.
Bemærk, at vi efter foredraget og en kort pause viser en relateret film. Filmstart er kl. 17.30, og filmen fordrer særskilt billet (ordinær billetpris).
Instruktør: Ingen instruktør (dette er ikke en filmvisning)
I denne første illustrerede talk af tre vil filmhistoriker Mads Flindt gå tilbage til den tid, hvor abort for alvor blev introduceret i dansk film: 1940’erne. Det var ikke et emne, den danske filmindustri tog op for almenvellets skyld, men primært fordi statslige produktionskrav og mulig skattefritagelse stimulerede til det – en indirekte form for offentlig filmstøtte.
Socialreformen af 1933, moderskabspolitikken og tidens svangerskabs- og befolkningskommissioner flugter alle med nye lovmæssige krav rettet mod danske producenter: En del af deres produktion skulle have samfundsoplysende karakter.
I det spændende laboratorium, som dansk film udviklede sig til under den tyske besættelse, tog produktionen af de såkaldte ’problemfilm’ til, og ikke så få havde en eller anden form for abort-tematik. Årtiet gav os både ’Det brændende spørgsmål’ (1943), ’Elly Petersen’ (1944), ’Diskret ophold’ (1946) og ’Soldaten og Jenny’ (1947) – for bare at nævne nogle af de problemfilm, som denne talk stiller skarpt på.
Medvirkende: Mads Flindt
Danmark, 2023
Kendes ikke, 45 min.
Dansk tale
Tilladt for børn over 15 år