‘Days of Cannibalism’ / Docs & Talks om Kina, Afrika og nyimperialisme

Hvad vil Kina med Afrika – og hvad vil afrikanerne med kineserne? Hvad er forskellen på den vestlige kolonisering, og Kinas fremfærd i Afrika. Er det et forhold, der blot handler om kinesernes og Kinas interesser, eller er der tale om et forhold, der kan udvikle sig til begge parters fordel?

Det er nogle af de spørgsmål forskerne Abel Gwaindepi og Luke Patey vil forsøge at svare på efter filmen. Via hver deres ekspertise dykker de ned i tendenser i udviklingen i Kinas forhold til en række afrikanske lande – og de vil tale om, hvordan nogle afrikanske lande, har formået at gå til Kina på en helt ny måde.

Docs & Talks byder på en kort introduktion som optakt til filmvisningen – og efterfølgende på debat, hvor publikum kan deltage. De to ting varer ca. 60 minutter i alt.

OM GÆSTERNE

Abel Gwaindepi er gæsteforsker på DIIS. Han beskæftiger sig med politisk udviklingsøkonomi, og forsker særligt i beskatning, udgifter og offentlig gæld primært i lande syd for Sahara. Han forsker bl.a. i, hvordan sikring af jordbesiddelser påvirker bæredygtigt landbrug, produktivitet, landbrugets værdikæder og tilpasning til klimaforandringer. Han undersøger omfanget af udfordringer for indtægtsmobilisering i fattige lande - herunder skatteunddragelse fra store virksomheder og velhavende individer, korruption og manglende beskatning af de uformelle sektorer.

Luke Patey forsker bl.a. i Kinas udenrigs- og sikkerhedspolitik samt Kinas udenlandske investeringer og handel. Patey er forfatter til "How China Loses: The Pushback Against Chinese Global Ambitions" og "The New Kings of Crude: China, India, and the Global Struggle for Oil in Sudan and South Sudan". Han skriver bl.a. for New York Times, Financial Times, Foreign Policy, Foreign Affairs, The Guardian og The Hindu. Luke er også Lead Senior Research Fellow ved Oxford Institute for Energy Studies på University of Oxford, hvor han leder instituttets afrikaforskning.

Days of Cannibalism

Instruktør: Teboho Edkins

Kinas indflydelse og investeringer i Afrika trækker overskrifter i medierne. Er der tale om nykolonisering eller udviklingsalternativ?

’Days of Cannibalism’ går helt lokalt til værks og undersøger forholdet mellem kinesiske købmænd og Basotho-kvæghyrder i Lesothoi det sydlige Afrika. For afrikanerne er fattigdom det altoverskyggende problem, mens kineserne klager over, at de ikke har noget at bruge deres penge på.

Men filmen er ikke sort/hvid. De udrejsende kinesere er på deres måde også ofre i et globalt konkurrencesamfund og prøver på deres måde at finde deres niche. Med Slant Reviews formulering: ”As its title suggests, the film ultimately depicts a world in which people are left with no other option but to devour their own.”

Med et skarpt blik for forskellene mellem kapitalisme og bytteøkonomi har instruktør Teboho Edkins begået en fascinerende dokumentar, der sine steder – med billeder af store vidder og græssende høveder – ligner noget så usædvanligt som en afrikansk western.



Frankrig, Sydafrika, Holland, 2020
DCP, 80 min.
Engelske undertekster
Tilladt for børn over 15 år

Datoer

Film i serien – Docs & Talks

Aktuelle film i Cinemateket

dfi_cinemateket_grid
3
<div id="item-wrapper">
</div>