Filmen vises med introduktion både den 18. januar OG den 28. januar – bl.a. som optakt til Filosofisk Filmfestival.
Læs mere om Marlene Dietrich-serien andetsteds på hjemmesiden.
OM ARRANGEMENTET DEN 18. JAN:
Denne dag skulle Søren Fauth have talt om ‘Den blå Engel’, men han kommer først 10 dage senere (se nedenfor) og afløses af filosof og erfaren foredragsholder Henrik Schøneberg, der vil fortælle om Schopenhauer i relation til filmens emner.
Køb billetter her til 18. januar her: https://www.dfi.dk/cinemateket/biograf/events/event/den-bla-engel-m-filosofi-talk.
OM ARRANGEMENTET DEN 28. JAN.:
Tirsdag den 28. januar kl. 20.30-21.00 i Cinematekets Asta Bar (i kælderetagen) vil Søren Fauth koble ‘Den blå Engel’ med filosofiske begreber og tilbyde et perspektiv på filmens tidløse temaer, inden vi kl. 21.00 viser filmen ‘Den blå Engel’ i biografsalen (dette fordrer billet: https://www.dfi.dk/cinemateket/biograf/alle-film/film/den-bla-engel)
Overskriften lyder: ‘Begær, kunst og den tragiske vilje: ‘Den blå Engel’ set gennem Schopenhauer. Selve foredraget i Asta Bar er gratis og kræver ikke tilmelding.
Med udgangspunkt i den tyske filosof Arthur Schopenhauer (1788-1860) og hans koncept om viljen som en blind, umættelig kraft, der driver menneskets adfærd, vil Søren Fauth undersøge professor Raths tragiske besættelse af Lola Lola som en legemliggørelse af kampen mellem fornuft og begær.
Foredraget vil også fremhæve Schopenhauers syn på kunst som en flygtig flugt fra eksistensens lidelser (afspejlet i filmens stemningsfulde settings og melankolske atmosfære).
Ved at forbinde filosofi og film vil denne diskussion belyse, hvordan ‘Den blå Engel’ overskrider sin fortælling og bliver en meditation over den menneskelige tilstand.
Oplægget foregår på dansk og varer 30 minutter.
OM OPLÆGSHOLDERNE:
HENRIK SCHØNEBERG er uddannet i filosofi og videnskabsteori, og har publiceret artikler i aviser og tidsskrifter, herunder nogle af verdens mest velansete og læste vidensmagasiner såsom Wired, Philosophy Now og New Humanist. Han holder bl.a. foredrag, som funderer over, hvad det indebærer at tænke og leve godt, og fungerer også som iværksætter. Læs mere på www.henrikschoeneberg.dk.
SØREN FAUTH er forfatter, litteraturforsker og germanist og siden 2005 ansat ved Aarhus Universitets Institut for Sprog, Litteratur og Kultur. Han blev dr.phil. fra Syddansk Universitet på en afhandling om Schopenhauers betydning for Wilhelm Raabe, og han har blandt andet oversat Arthur Schopenhauers hovedværk ‘Verden som vilje og forestilling’. Søren Fauth har også skrevet bogen ‘Schopenhauers filosofi’ (Informations Forlag, 2014).
Instruktør: Josef von Sternberg
’Den blå Engel’ er en tysk filmklassiker med Marlene Dietrich i sin gennembrudsrolle. Filmen udforsker temaer som begær, ydmygelse, moral og identitet. Filmen fortæller historien om den strenge, ærefulde professor Immanuel Rath (den store karakterskuespiller Emil Jannings), der bliver besat af den forførende kabaret-sangerinde Lola Lola. Hans besættelse og gradvise moralske kollaps er filmens centrale punkt.
Temaer som tab af kontrol og selvrespekt er stærkt til stede i filmen, hvor Rath gradvist mister sin værdighed i både sit personlige liv og professionelle karriere. Der er også et stærkt fokus på konflikten mellem det intellektuelle og det erotiske og på, hvordan den menneskelige identitet kan blive underløbet af begær og samfundets forventninger.
Marlene Dietrich havde en lille rolle i kabareten ‘Zwei Kravatten’, da instruktøren Josef von Sternberg fik øje på hende. Mødet blev starten på en af Tysklands mest berømte lydfilm, en lang kærlighedsaffære og en strålende Hollywoodkarriere.
Dietrich og hovedrolleskuespilleren Emil Jannings havde deres livs roller i filmen.
Medvirkende: Marlene Dietrich, Emil Jannings, Hans Albers
Original titel: Der blaue Engel
Tyskland, 1930
DCP, 108 min.
Engelske undertekster
Tilladt for børn over 15 år
Lørdag 18. januar
18:30
‘Den blå Engel’ m. filosofi-talk
Tirsdag 28. januar
20:30
‘Den blå Engel’ m. filosofi-talk