Filmen ’How to Blow Up a Pipeline’ vises med samtale både den 21. og den 23. februar. Formatet og gæsterne er dog forskellige:
TIRSDAG DEN 21. FEBRUAR KL. 17.00 er der introduktion og efterfølgende debat med Peer Schouten og Vibeke Schou Tjalve, seniorforskere ved DIIS.
Peer Schouten er også associeret forsker ved International Peace Information Service i Antwerpen. Han forsker bl.a. i sammenhængen mellem konflikter og klimaændringer samt logistik- og infrastrukturpolitik.
Vibeke Schou Tjalve forsker bl.a. i det repræsentative demokratis krise og opblomstringen af radikale græsrodsbevægelser – også i forhold til klima og kampen om energi og ressourcer.
Oplæg og debat varer i alt 45 minutter og foregår på engelsk. Derefter byder DIIS på en forfriskning i Cinematekets Asta Bar.
TORSDAG DEN 23. FEBRUAR KL. 21.45 er der ikke servering, men til gengæld en særligt arrangeret Q&A med instruktør Daniel Goldhaber via Skype efter visningen. Samtalen foregår på engelsk og varer ca. 25 minutter.
Instruktør: Daniel Goldhaber
Oversvømmelser, tørker og hedebølger. Storme og skovbrande. De seneste år er naturkatastroferne taget til i et sådant omfang, at der næppe kan være nogen tvivl om klimaforandringernes meget reelle påvirkning af vores samfund. Samtidig stiger frustrationen i dele af befolkningen over de politiske beslutningstageres tilsyneladende manglende villighed til at tage fat om roden ved problemet.
Er tiden i virkeligheden inde til storstilet sabotage i klimakampens navn? Det er spørgsmålet, som Daniel Goldhaber stiller i sin seneste film, ’How to Blow Up a Pipeline’, inspireret af den svenske forsker Andreas Malms kontroversielle politiske manifest af samme navn.
Vi følger en gruppe unge økoaktivister fra hele USA, der beslutter sig for at sprænge en rørledning langt ude på landet i Texas i luften for på den måde måske at trænge igennem til de magthavere, der hidtil har siddet deres nødråb overhørig. Goldhaber, der både har blik for dynamikken i den sammensatte gruppe og de individuelle skæbner, iscenesætter aktionen som en vaskeægte ’heist’ à la ’Ocean’s Eleven’: Præcist, tålmodigt og neglebidende spændende.
”Det er ligegyldigt, om de handlinger, som figurerne i filmen foretager sig, er ’rigtige’ eller ’forkerte’. De forstås her som den eneste pragmatiske måde for figurerne at opnå nogen form for levedygtig fremtid i en verden, der er styret af korrupte institutioner, som er opsatte på at ødelægge kloden for egen vindings skyld,” skrev Slant Magazine.
Medvirkende: Ariela Barer, Kristine Froseth, Lukas Gage, Forrest Goodluck
USA, 2022
DCP, 103 min.
Engelsk dialog
Tilladt for børn over 15 år