Krig og fred: Syv timers Tolstoj med vodka, borsch, kaffe og kage

Den 14. november har Cinemateket premiere på Mosfilms restaurerede version af det legendariske storværk ’Krig og fred’. I første pause serverer vi kaffe og kage og i anden pause en portion russisk rødbedesuppe med grovbrød.

Forhistorien bag filmen er interessant. I 1956 instruerede King Vidor sin (meget forkortede) Hollywood-version af Lev Tolstojs ‘Krig og fred’, der kredser om det russiske aristokratis oplevelser af begivenhederne før og under Napoleons felttog i Rusland i 1812. Filmen blev en stor international succes, og alene i Sovjetunionen blev den set af 31 millioner mennesker.

Men at en amerikansk produktion baseret på det russiske nationalepos skulle blive så populær, vakte ikke just begejstring blandt magthaverne på Kreml, som derfor lagde en plan for en sovjetisk filmatisering af samme roman.

Enorme ressourcer blev investeret i at gøre denne filmatisering til et absolut storværk. Den unge instruktør Sergej Bondartjuk var seks år om optagelserne, der er så detaljefokuserede, at de forskellige armeer marcherer i historisk korrekt takt (120 skridt i minuttet for de franske og 75 for de russiske). Under produktionen medvirkede over 1.000 set-designere og 120.000 statister.

Bondartjuks ‘Krig og fred’ har et utal af handlingstråde, hvert billede er en nydelse, og persongalleriet er bredt som bogens. Resultatet er et fascinerende hovedværk i international filmkunst – og en oplevelse for livet. Samlet pris: 375/350 kr. Billetterne kan ikke reserveres, men kun købes indtil den 8. november. Herefter ingen refundering.

Jesper Andersen og Pernille Schütz / Cinemateket

Krig og fred

Instruktør: Sergej Bondartjuk

‘Krig og fred’ har et utal af handlingstråde, hvert billede er en nydelse, og persongalleriet er bredt som bogens. Enorme ressourcer blev investeret i at gøre denne filmatisering til et absolut storværk. Den unge instruktør Sergej Bondarsjuk var seks år om optagelserne, der er så detaljefokuserede, at de forskellige armeer marcherer i historisk korrekt takt (120 skridt i minuttet for de franske og 75 for de russiske). Under produktionen medvirkede over 1.000 set-designere og 120.000 statister. Resultatet er et fascinerende hovedværk i international filmkunst – og en oplevelse for livet. Vises i nyrestaureret version.


Medvirkende: Liudmila Savelieva, Sergei Bondarchuk, Vyacheslav Tikhonov, Anastasija Vertinskaja, Vasily Lanovoi, Irina Skobotseva

Rusland, 1967
DCP, 429 min.
Engelske undertekster
Tilladt for børn over 15 år

Datoer

Film i serien – Events i november-december

Aktuelle film i Cinemateket

dfi_cinemateket_grid
3
<div id="item-wrapper">
</div>