?Filmen ‘Chauka, Please Tell Us the Time’ (2017) er skabt af den iransk-kurdiske forfatter Behrouz Boochani, som bl.a. har modtaget international anerkendelse gennem sit litterære værk ‘No Friends but the Mountains’, i samarbejde med den iransk-hollandske filmmager Arash Kamali Sarvestani.
Både film og bogværk tager udgangspunkt i førstnævntes egen historie som flygtning og indespærret i Australiens berygtede detentionscenter på øen Manus Island i Papua New Guinea.
I samarbejde med Centre for Advanced Migration Studies ved Københavns Universitet viser vi filmen den 6. september, byder på samtale med Behrouz Boochani og Arash Kamali Sarvestani og sætter fokus på filmmediet som en måde at krydse kunst og aktivisme – og måske terapi?
Introduktion og samtale varer ca. 80 minutter og finder sted på engelsk. Filmen varer 90 minutter.
Instruktør: Behrouz Boochani, Arash Kamali Sarvestani
Den kurdiske aktivist og forfatter Behrouz Boochani har skildret virkeligheden på det Australske detentionscenter på Manus Island i Papua New Guinea på både film og bog. Han har selv været tilbageholdt på centret i seks år.
Detentionscentre fungerer lidt som fængsler. Her tilbageholdes de “illegale” tilkommende – dem uden de rigtige papirer eller dem, der afventer deportation. Nogle steder er tilbageholdelsen udefineret. Det vil sige, at man kan blive holdt i en ubegrænset varetægt, uden for normale juridiske ordener, indtil ens sag er behandlet.
Centrene ligger ofte væk fra fastlandet, hvorfra de har fået betegnelsen eksil-øer. På Manus og Nauru ligger Australiens detentionscentre, på Lampedusa ligger Grækenlands. På Mayotte, Frankrigs. På Kanarieøerne, Spaniens. På Guantanamo, Guam og Tinian, USA’s.
Eksil-øer findes altså. Og det er livet på disse øer, der i stigende grad dokumenteres af de indsatte selv.
Sætning for sætning over beskedtjenesten WhatsApp skrev Behrouz Boochan, i tiden for sit ophold på detentionscentret på Manus, bogen ‘No Friend but the Mountains’ (2018):
“Et bur. Høje vægge. Ståltrådshegn. Elektriske døre. Overvågningskameraer. Et bur – høje vægge – ståltrådshegn – elektriske døre – overvågningskameraer. Overvågningskameraer iagttager 20 individer. Mænd i uformeligt tøj. Mænd med løstsiddende klæder hængende fra deres kroppe. Tidligt om morgenen, klokken seks, kom der vagter ind som gæld-indsamlere og hev os ud af sengene. Efter få minutter tog de os til et lille bur. Nu er det snart to timer siden de bragte os her. Timerne har været virkelig svære. Det er hårdt at være indespærret … at være låst inde i et bur”.
Hans film ‘Chauka, Please tell us the time’ (2017) er lavet på Manus med optagelser fra en indsmuglet smartphone. Filmen viser, hvordan tortur og ydmygelser udgør en systematisk del af Australiens ‘Pacific Solution’ (‘Stillehavsløsning’).
Chauka er en fugl, der hører hjemme på øen Manus i Stillehavet og er et symbol på de indfødtes tilknytning til øen. Chaukaen pryder det lokale flag. Dens daglige kald ved daggry skiller nat fra dag. Men ‘Chauka’ er også navnet på det berygtede lukkede fængsel, som udgør en del af Manus’ detentionscenter. Trods fuglens markeringer er det et sted, hvor tiden står stille, og hvor det udefinerede og uendelige råder.
(Tekst: Sigrid Corry, magasinet Respons)
Medvirkende: Behrouz Boochani
Holland, Australien, 2017
Kendes ikke, 90 min.
Engelske undertekster
Tilladt for børn over 15 år