Den 8. oktober vil forfatter og mag.art. Andreas Rude fortælle om Notre-Dames brand, genopbygning og enorme betydning fra middelalderen til den 8. december i år (hvor Paris’ vartegn nr. 1 genåbner efter fem et halvt års restaurering). Oplægget er på dansk, rigt illustreret og varer ca. 45 minutter.
Foredraget danner optakt til William Dieterles ‘Klokkeren fra Notre Dame’ (1939), der er bygget over Victor Hugos romanklassiker af samme navn fra 1831.
Handlingen foregår i middelalderens Paris, hvor sigøjnerpigen Esmeralda (Maureen O’Hara) er falsk anklaget for mord, og hvor kun den vanskabte klokker Quasimodo (Charles Laughton) kan redde hedde fra galgen. Hele dramaet udfolder sig rundt om Notre Dame.
Andreas Rude er aktuel med bogen ”Notre-Dame. En katedral til alle tider”, som kan købes til særpris før og efter forestillingen. Kristeligt Dagblads forlag byder på et glas bagefter.
MERE OM OPLÆGSHOLDEREN:
Andreas Rude, født 1961, er mag.art. ilitteraturvidenskab og lektor på Niels Steensens Gymnasium. Forfatter og skribent om kirkelige forhold i Kristeligt Dagblad. Har blandt andet skrevet de anmelderroste ‘Kirker i Rom. Evighed og erindring i pavernes by‘ (2017) og ‘Napoli. Liv, død og mirakler‘ (2020).
MERE OM BOGEN:
‘Notre-Dame. En katedral til alle tider’ er en bog for den historie-, kunst- og arkitekturinteresserede læser. Bogen om alle europæiske katedralers og domkirkers moder kan også tjene som baggrundslæsning før rejsen til Paris.
Katedralen Notre-Dame har siden opførelsen i 1345 været et ideal, et symbol og en inspirationskilde i kunst, litteratur og film.
Desto større var chokket, da en røgsøjle den 15. april 2019 slyngede sig op mod himlen. Notre-Dame, middelalderdomkirken i Paris, som i 2018 blev besøgt af 13 millioner mennesker, stod i brand. Flammerne raserede taget, ødelagde spiret, fik korshvælvingen til at styrte sammen og truede på et tidspunkt kirkens to massive tårne. Hele verden kiggede forfærdede og forbløffede med foran tv-skærmen. I løbet af det døgn, hvor kirken brændte, og ilden heldigvis blev slukket, ændrede vores forestilling om Notre-Dame sig fuldstændigt. Skulle Notre-Dame nu kun leve i erindringen? Den tykke sky af bly og aske, der dækkede Paris’ historiske kerne på île de la Cité virkede nærmest som et varsel om undergang og fare.
Genopbygningen af kirken forventes færdiggjort i slutningen af 2024.
Denne bog, som er rigt illustreret, handler om den store betydning af Notre-Dame og dens brand, ikke bare i en fransk, men også i en europæisk og dansk sammenhæng. Branden satte blandt andet fokus på vores forhold til de utallige kirkebygninger, der karakteriserer europæiske landskaber og byer. Størstedelen af disse stammer fra en tid, hvor man udtrykte politiske ambitioner, slægtsbevidsthed, økonomisk overskud og lokalpatriotisme gennem bygninger indviet til Gud.
Bogens to dele handler om selve bygningen og udsmykningen af Notre-Dame samt dens placering i Frankrigs kirkelige og politiske historie og om kirken i nyere tid. Hertil kommer de sider af Notre-Dames betydning, der er mindre håndgribelige, og som har at gøre med symboler, følelser og oplevelser. Den anmelderroste forfatter mag.art. Andreas Rude beskriver vidende, levende og indfølt Notre-Dames historie og betydning i relation til andre ikoniske katedraler i Europa gennem tiden.
Læs mere: https://forlag.kristeligt-dagblad.dk/forlag/kommende-udgivelser
Instruktør: William Dieterle
?Overdommer Frollo er betaget af sigøjneren, Esmaralda. Han sender derfor ’Klokkeren fra Notre Dame’, Quasimodo, efter hende, og hun tilfangetages i kirken. Et venskab opstår mellem Esmaralda og Quasimodo. Men da et mord finder sted, bliver Esmaralda anklaget for mordet, og hun skal nu befries igen. Notre Dame brændte for fem år siden. Det litterære forlæg af Hugo benytter sig ligeledes af en brand, som det endelige klimaks for historien.
Medvirkende: Charles Laughton, Maureen O'Hara, Cedric Hardwicke
Original titel: The Hunchback of Notre Dame
USA, 1939
DCP, 116 min.
Engelsk dialog
Tilladt for børn over 15 år