Film, foredrag og fester 3. — 27. september
Årets høst af vidt forskellige arabisksprogede film – de bedste fra festivaler verden over – byder på både action, drama, dokumentar og poesi.
Årets høst af vidt forskellige arabisksprogede film – de bedste fra festivaler verden over – byder på både action, drama, dokumentar og poesi.
Filmene er en gave for et vestligt publikum, der ofte kun kender kulturerne i Mellemøsten og Nordafrika fra nyhedsudsendelser.
Vi møder i mange af filmene stærke kvinder, der ikke finder sig i mere. De tager magten over deres situation på helt forskellige måder – i Marokko, Palæstina, Algeriet, Sudan.
Der er også fortællinger, der er universelle, men bliver levende i kraft af deres lokale forankring: Film om hemmeligheder og kærlighed, en dagligdag præget af stress og afsavn, desperationen for at holde sammen på familien. Menneskeskæbner fra by og land bliver rullet frem for os i både fiktionsfilm og gribende dokumentarer.
Et gennemgående tema sammenfattes af ordet ’Nezouh’, som også er titlen på en af filmene: Når sjæle, vand og mennesker flyttes. Vi mærker, både med humor, drømme og spænding, hvordan det føles at være forflyttet fra sit hjemland. Realiteterne ved at bo i et land på randen af en borgerkrig. Modet til at kæmpe og gøre oprør – men også tvivlen, der følger med. Herfra starter stærke fortællinger, som folder sig ud med hele viften af menneskelige følelser – humor, poesi og passion.
Den magiske lanterne giver os mulighed for at mærke arabiske folks virkelighed, føle, lære og drømme.
Arabian Nights er også synonymt med møder og samvær.
Filmvisningerne suppleres af talks, Q&As med filmfolk, receptioner med nationalt eller regionalt særpræg, musik, digtoplæsninger eller andet, der vider forståelsen af samspillet mellem kunst og samfund ud.
TAK TIL
Festivalen er skabt i tæt samarbejde med Finjan, Syrian Doc Days, Palæstina Filmfestival, Malmö Arab Film Festival, NASIM, nabd.dk, International Media Support og Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier (TORS) på Københavns Universitet. Tak også til Globalnyt, Mellemfolkeligt Samvirke, Made in Tunesia, KVINFO, Algeriets Ambassade m.fl.
Laura Johannesen + Steen Schapiro + Aida Mai Ceesay+Rasmus Brendstrup