Islandsk film – før og nu
I år er det 100 år siden, at Danmark og Island indgik en forbundsaftale, der trådte i kraft 1. december 1918 og gjorde Island til en suveræn stat. Vi markerer jubilæet med en særlig filmserie, der både byder på nyheder, nogle af de bedste islandske film fra de senere år og et par historiske perler.
I 1962 instruerede Erik Balling således den islandske film ’Pigen Gogo’, der tematiserer efterkrigstidens urbanisering og amerikanisering. Og mødet med netop den amerikanske populærkultur blev også et fremtrædende tema i senere islandske film som instruktør Fridrik Thór Fridrikssons ’Movies Days’ (1994), der giver et muntert og bittersødt tilbageblik på livet i 1960’ernes Island.
Filmisk har Island i det hele taget markeret sig med originale og visuelt stærke beretninger, der med en ofte skæv og lavmælt humor skildrer enere, fortrinsvis mænd, der prøver at finde fodfæste i tilværelsen. Det ses eksempelvis i Dagur Káris mesterlige outsiderfilm ’Virgin Mountain’ (2015) og Benedikt Erlingssons Om heste og mænd’ (2014), der begge vandt Nordisk Råds Filmpris. Og nutidens moderne tilværelse skildres desuden med et selvironisk og samfundssatirisk blik i film som ’Under træet’ (2017) og ’Reykjavik’ (2016), hvoraf sidstnævnte vises med instruktørbesøg den 18. november.
I de sidste par år er også flere kvindelige instruktører kommet på banen. Deriblandt Ása Helga Hjörleifsdóttir, hvis rørende coming-of-age-historie ’The Swan’ (2017) åbner serien den 9. november. Ved åbningen vil instruktøren være tilstede, og Islands Ambassade byder på en forfriskning i anledning af suverænitetsjubilæet.
Jubilæumsserien præsenteres i samarbejde med Nordatlantiske Filmdage/Nordatlantens Brygge, Icelandic Film Centre, Islands Ambassade i København og Kulturstyrelsen.
Birgir Thor Møller, programredaktør / Nordatlantens Brygge
Jesper Andersen, programredaktør / Cinemateket