SPIONER I KOLD KRIG
Med en række film og to særarrangementer sætter Cinemateket bl.a. fokus på filmatiseringerne af John le Carrés bøger om den kolde krig.
John le Carré har for længst indrømmet, at han var ansat af det britiske efterretningsvæsen i sine unge år – uden dog at ville afsløre detaljer. Og det har han måske alligevel gjort, for han er som bekendt forfatter til 'Spionen, der kom ind fra kulden', 'Dame, konge, es, spion' og en stribe andre bøger om MI6-agenten George Smiley og hans hårdtprøvede kolleger. Andre skribenter i le Carrés samtid, herunder Ian Flemming, har skildret spioner som glamourøse og heroiske, men hos le Carré fylder skjulte politiske dagsordener og bureaukrati langt mere end heltemodige redningsaktioner. Richard Burtons hovedperson i 'Spionen, der kom ind fra kulden' optræder som et rugende og dystert modbillede til James Bond.
Et af John le Carrés budskaber er, at ved at benytte de samme løgnagtige og bedrageriske fremgangsmåder som fjenden, sætter de vestlige efterretningstjenester demokrati og individuel frihed over styr. I romanen 'The Secret Pilgrim' (1990), der blev skrevet lige efter Murens fald, gør le Carré desuden opmærksom på, at det var befolkningerne i Østeuropa og ikke de vestlige efterretningstjenester, der sendte Sovjetunionen til tælling.
Med to særarrangementer sætter Cinemateket fokus på filmatiseringerne af John le Carrés bøger om den kolde krig. Den nu 87-årige le Carré skriver stadig fra sit hus i Cornwall. Globaliserings-temaer har blot erstattet Berlinmuren og den kolde krig som bagtæppe for hans historier, hvilket der er også er eksempler på i Cinematekets serie.
Jesper Andersen, programredaktør / Cinemateket
Rasmus Brendstrup, programredaktør / Cinemateket