Cinemateket februar-marts

Det er Oscar-tid. Cinemateket sætter derfor eksklusivt fokus på den gyldne statuette og dens danske og internationale historie med en stor udstilling, events og filmvisninger gennem hele februar og marts måned. Derudover kan du opleve serier med James Gandolfini, økonomiske emigranter, de bedste danske film fra året, der gik, mongolske film, Berlinerskolen og Indiana Jones – foruden en stribe særarrangementer.

Serier

James Gandolfini – fra gangster til førsteelsker

Han døde alt for ung, men VAR andet og mere end Tony Soprano. Nyd James Gandolfini (1961-2013) stjæle billedet i små og store filmroller i Cinemateket – blandt andet i to danmarkspremierer, nemlig 'The Drop' (af Michael R. Roskam – 'Bullhead') og 'Not Fade Away' af Sopranos-instruktøren David Chase.

Serien 'James Gandolfini' (6 film) vises 3. februar-31. marts.

Håbets rejser – film og debat om økonomiske emigranter

Fem film, der giver de aktuelle flygtningestrømme et menneskeligt ansigt. Vi følger rejsende, der er afhængige af menneskesmuglere og skruppelløse kriminelle, på deres farefulde færd mod Europa. I flere tilfælde er filmene baseret på hovedrolleskuespillernes egne livshistorier – eksempelvis 'Ghosts' og 'Mediterranea' – og på autentiske begivenheder, og de bevæger sig ofte i grænselandet mellem fiktion og dokumentarisme. Efter visningen af Michael Winterbottoms 'In This World' (22. marts kl. 19.00), om to afghanske drenges illegale rejse fra en flygtningelejr i Pakistan til den frie verden i Vesten, byder vi på debat i Asta Bar arrangeret af DFUNK.

Serien 'Håbets rejser' (5 film) vises 4. februar-27. marts.

The Oscar: Film og udstilling – guldstatuetten og dens danske vindere samt internationale perler, der skubbede til Oscar-historien

Den 28. februar bliver det afsløret om Danmark kan føje nye medlemmer til den eksklusive klub af Oscar-vindere. Men allerede tirsdag den 2. februar kl. 15.00 slår Cinemateket dørene op til en udstilling, der hylder den danske Oscar-historie. Omdrejningspunktet er 10 af de i alt 16 statuetter, Danmark gennem tiden har modtaget. Derudover byder udstillingen på optagelser af alle takketalerne samt et stort udvalg af film- og Oscar-effekter – og så der er mulighed for at røre ved en af de gyldne statuetter!

Udstillingen bliver ledsaget af en række filmvisninger og særarrangementer. Cinemateket viser således tre danske spillefilm, der har modtaget en Oscar og byder på en særvisning af de fem danske kortfilm, som har modtaget statuetten – med deltagelse af bl.a. producer Kim Magnusson og med filmkritiker Christian Monggaard som vært.

Og så viser vi gennem hele februar og marts 'Historien om Oscar' – 11 internationale Oscar-perler, fra den sidste store stumfilm 'Luftens Helte' til den 11-dobbelte prissluger 'Titanic'. Små og store øjeblikke fra en scene, der ikke altid har været så hvid, som årets debat om fraværende sorte nomineringer lader ane! Oplev den første Oscar-belønnede sorte hovedrollepræstation, kvinder i manderoller, mænd med fjer, briter med skeletter og franskmænd uden tro, den første X-ratede film, kvindetriumfer, stumfilm med lyd og Leonardo Di Caprio (igen) nedsænket i koldt, koldt vand – altså film, der på forskellig vis har skubbet Oscar-historien i en ny retning. 

Læg dertil de to spritnye Oscar-nominerede premierefilm, 'Ex Machina' og 'Theeb', der begge præsenteres som Månedens Film i Cinemateket plus årets Oscar-nominerede kortfilm i kategorierne Animation og Live Action.


Serien 'And the Oscar goes to ... DENMARK' (film og udstilling) Udstilling 2.-28. februar. Filmvisninger 9. februar-1.marts. Serien 'Historien om Oscar' (11 film) 3. februar-31. marts. Serien 'Oscar Shorts - årets Oscar-nominerede kortfilm' 20.+21. februar samt 5. marts.

Dansk Film 2015 – årets bedste udvalgt af Søren Høy

'Krigen', 'Mænd & høns', 'Nøgle Hus Spejl' og fire mere. Se eller gense de bedste danske film fra 2015 udvalgt af filmkritikeren Søren Høy, som den 9. marts introducerer 'The Man Who Saved the World'.

Serien 'Dansk Film 2015 – årets bedste' (7 film) vises 3. februar-23. marts.

Mongoliet på film: Fra stepperne til storbyen – og tilbage igen

Stormende forelskelser, rap, bueskydning og voyeurisme. Gennem overraskende skæbner og historier reflekterer denne filmserie de gennemgribende samfundsforandringer, som Mongoliet og dets befolkning har gennemlevet siden starten af 1990’erne. Serien er arrangeret i samarbejde med Dansk Mongolsk Selskab, Arts Council of Mongolia og åbner den 11. februar med filmene 'Before Rising Up the Rank' og 'Yellow Cult' – en klassiker fra 1965 om en shaman-prins og en cirkusartist på en forunderlig rejse samt en ny film, der giver et sjældent indblik i livet på de mongolske stepper. Mød filmenes instruktører og producenter ved åbningen.

Serien 'Mongoliet på film' (6 film) vises 11.-16. februar.

Berlinerskolen besøger København – nullernes virkelighed

Nouvelle vague allemande – den nye tyske bølge. Det var navnet, man gav en perlerække af tyske film på Cannes-festivalen i 2004, hvor især Angela Schanelecs 'Marseille' blev bemærket. I dag bruger mange simpelthen ordet 'Berlinerskolen' om film skabt af instruktører som Christian Petzold, Valeska Grisebach, Angela Schanelec, Ulrich Köhler og Thomas Arslan op gennem 00’erne. Berlinerskolens film er et enestående sind- og tidsbillede på Tyskland i starten af det nye årtusinde. Se otte markante film og mød en række gæster, der vil fortælle om den særlige strømning.

Serien 'Berlinerskolen besøger København' (8 film) vises 9.-27. marts.

Cinemateket har desuden serier med

Fortællinger på fransk – fra syv lande, med to receptioner (8.-31. marts), Ønskefilm – filmperler valgt af publikum (4. februar-27. marts), Filmuniversitetet – klassikere med levende og engageret introduktion (5.+13. marts) … og meget mere.

Udvalgte særarrangementer

Klavermaraton med filmmusik

Filmkomponister indtager på skift klaveret og spiller en af 50 danske film- og tv-temaer fra en ny nodebog udgivet af forlaget Wilhelm Hansen.

Lørdag den 6. februar kl. 15.00.

Krimiklubben

Hitchcock-klassikeren 'Berygtet' introduceret af Bo Tao Michaëlis.

Søndag den 7. februar kl. 14.00.

Friday Late Night: Serge Gainsbourg

Historien om den franske popprovokatør fortalt i klip med ham selv

Fredag den 19. februar kl. 21.15 (bar fra kl. 20.00).

Gøg & Gokke Galla

Suveræn slapstick og barnlig destruktionsglæde. Med genfunden perle!

Lørdag den 20. februar kl. 19.00.

Back in the U.S.S.R.

Vertovs 'A Sixth Part of the World' med livemusik af det belgiske band We Stood Like Kings, som har specialiseret sig i at spille til stumfilm.

Onsdag den 9. marts kl. 19.00.

Francis Ford Coppolas vin og film

Vinsmagning og introduktion ved filminstituttets direktør Henrik Bo Nielsen og visning af Coppolas Guldpalmevinder 'Aflytningen'.

Onsdag den 23. marts kl. 18.00.

Festivaler

Copenhagen Fashion Film

5.-14. februar.

Kurdisk Filmfestival

17.-21. februar.

Copenhagen Jewish Film Festival

25.-28. februar.

Catalansk Filmfestival

4.-14. februar.

Copenhagen Architecture Festival x FILM

10.-19. marts.

Månedens Film og Månedens Dokumentar

Månedens Film i februar: Ex Machina

4.-14. februar.

Månedens Film i marts: Theeb

10.-20. marts.

Månedens Dokumentar i februar-marts: Thy Father's Chair

25. februar-5. marts.

Månedens Dokumentar i marts: Alive!

24.-30. marts.

Film for børn og hele familien

Indiana Jones – drengedrømmen over dem alle

Mens vi venter på Indiana Jones 5, viser Cinemateket de fire første film om manden med hatten og pisken – og alle de onde nazister, giftige slanger og smukke kvinder, der synes at klæbe til ham. Du kan se de tre første film i rap både lørdag den 6. og 13. februar samt søndag den 6. marts. Den 6. februar er der optakt ved Filmnørdens Hjørne.

Serien 'Indiana Jones' (4 film) vises 6. februar-13. marts.

Børnebiffen – for de mindste

Hver torsdag-søndag 4. februar-27. marts.

Læs mere om hele Cinematekets program.

Tid: Februar-marts 2016 
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: cinemateket.dk og tlf. 3374 3412.