Cinemateket i august

Vi åbner det store Kubrick-program, der er så omfattende, at det fortsætter ind i september. Månedens film er en ’charmerende hyldest til teatret og livet. Forelsk dig i Penélope Cruz. Stol ikke på det, du ser i biografaktuelle Christopher Nolans film. Se Agnès Vardas uforglemmelige og personlige film. Oplev Solondz hænge sjælens beskidte vasketøj til skue på ikke-fordømmende vis. Oplev surffilm, musikfilm, børnefilm, eksperimentalfilm, festivalvindere og verdens første hval-slasher... og lidt til i Cinemateket i august.

Serier

K for Kubrick


Ordene om Stanley Kubrick er mange – fra "en talentfuld lort" (sagt af Kirk Douglas) til "en Gud" (Tony Curtis) og "en gigant" (Orson Welles). Se bl.a. den bortgemte kortfilm ’The Seafarers’, den storslåede 'Rumrejsen år 2001', den tidlige perle 'Det store gangsterkup' og historiske dramaer som ’Spartacus’ og ’Barry Lyndon’.

Den komplette Kubrick-retrospektiv fortsætter i september, bl.a. med besøg af Jan Harlan, som var Kubricks producent og svoger. Han vil introducere sin dokumentarfilm 'Stanley Kubrick: A Life in Pictures'.

Læs mere og bestil billetter.

Månedens film: 'Me and Orson Welles'


"Ubegribeligt, at denne perlende charmer af en komedie ikke kan finde et biograflærred herhjemme," skrev Morten Piil for nylig om Richard Linklaters seneste film. Det råder Cinemateket hermed bod på.

Rammehistorien er den 22-årige Orson Welles' opsætning af 'Julius Cæsar' på Mercury Theatre i 1937. Welles omplantede Shakespeares skuespil til Mussolinis Italien. Titlens 'Me' og filmens hovedperson er den unge wannabe-skuespiller Richard (Zac Efron), der er betaget af Orson Welles, som nedtromler alle omkring sig med en blanding af charme og kynisk arrogance.

Læs mere og bestil billetter.

Agnès Varda – verden set fra venstre bred


82-årige Varda er – fra sin base på den venstre Seine-bred gennem det meste af karrieren – vedblevet at være sin generations mest markante kvindelige instruktør. Hun debuterede som 26-årig i en mandsdomineret fransk filmbranche og betegnes nu som nybølgens bedstemor.

Hendes karakteristiske pagehår, der midtvejs skifter farve fra indfarvet rødt til naturligt gråt, kan fint læses symbolsk: Varda har gennemlevet to kunstnerliv, først et centreret om spillefilm, og siden et personligt og selvrefleksivt, der er blevet oprullet gennem dokumentarfilm. Cinemateket giver mulighed for at få en forståelse af og et indblik i en varieret kunstnerisk karriere.

Læs mere og bestil billetter.

Christopher Nolan – stol ikke på det, du ser


Ikke-kronologiske fortælleforløb og personer på randen af sindssyge. Christopher Nolan udfordrer sine personers - og vores - fatteevne. Hans gennembrud var den hårdkogte massekultfilm 'Memento' i 1996, hvorimod få kender hans debut, den anmelderroste 'Following' (1998), som vi 8. august har danmarkspremiere på. En film med forbindelseslinjer til både 'Memento' (neo-noir-stemningen og den akronologiske fortælleform) og Nolans premiereaktuelle scifi-thriller 'Inception'.

Læs mere og bestil billetter.

Penélope Cruz – spis mig, elsk mig


Ikke siden Lauren Bacall forførte Bogart i 'At have og ikke have' fra 1944, er en skuespillerinde brændt igennem lærredet i sin debutfilm, som Penélope Cruz gjorde det i Bigas Lunas begærbankende 'Spis mig'. Oplev den varmblodede femme fatale og Lancôme-model, der voksede op i et arbejderkvarter i en forstad til Madrid, i film af Stephen Frears, Woody Allen og naturligvis Pedro Almodóvar.

Læs mere og bestil billetter.

Todd Solondz – snot gennem tårer


"My films are comedies, but they're sad comedies," har Todd Solondz så rammende sagt. Den amerikanske instruktør skildrer nøgternt den uendelige amerikanske forstad, men formidler samtidig et smerteligt empatisk indblik i dens beboere – også de usympatiske. Mød den pædofile far i 'Happiness' (1998) og børnelokkeren i 'Palindromer' (2004) – og mange andre. Solondz er premiereaktuel med 'Life During Wartime'.

Læs mere og bestil billetter.

De ufuldendte – se filmene, der aldrig blev lavet


Sig navnene Eisenstein, Clouzot, Von Stroheim og Gilliam – og producenter verden over vil blive gennemrystet af nervøse trækninger. De fire topper den lange liste over filmmagere, der er blevet berømte for deres egensindighed og kompromisløshed.

Nogle blev ofre for censur, nogle for kassetænkning, og andre igen savnede ganske enkelt diplomatiets nådegave. Fælles for dennes series fire film er, at de ufuldendte opuser trods alt nåede så langt, at man – via dokumentarer eller rekonstruktioner – kan danne sig et godt billede af filmene, der aldrig blev lavet.

Læs mere og bestil billetter.

Særarrangementer

Peter Tscherkassky – filmresternes betvinger


Det fragmenteredes kunst kan også ses i i Eksperimental-biffen, hvor der vises film af den østrigske filmskaber Peter Tscherkassky, som skaber kunstværker ud af fundne filmstumper og -strimler.

Både Hollywood horrorfilm og mystiske filmruller fra loppemarkedet er forsvundet ind i Tscher-kasskys operationsstue for at blive genfødt som den skønneste (meta-) filmkunst. Den organiske stoflighed understreges af, at de seks Tscherkassky-kortfilm præsenteres i 35 mm-format.

Læs mere og bestil billetter.

Surf's up! – tag på nostalgisk solbeskinnet surftrip med Psych-Out og Friday Late Night

De tidlige 1970'ere blandt amerikanske og australske surfere: Ungdomsoprør, frihed, hvide strande brune piger i bikini, langt hår og inciterende rockmusik. Surf-filmen 'Crystal Voyager' havde premiere i Sydneys famøse bølgeformede operahus i december 1973, hvor den spillede for fulde huse.

Gennem spektakulære billeder og musik formidler filmen, hvordan det for alvor er at være hooked på krystallinske vandmasser og hvidt topskum. Som gratis walk in/walk out-bonus - med åben bar og happy hour - følger vi op med Albert Falzons våde hippie-surf-drøm 'Morning of the Earth' (1971). Free spirits rider på de australske bølger, lever i pagt med naturen og pudser deres boards til tonerne af prog-rock, psykedelisk folk og singer-songwriting i bedste Neil Young-stil. Efterfølgende er der dans, surf-tunes og psykedeliske udslip i Asta Bar.

Læs mere og bestil billetter.

STRØM i Cinemateket - 'Streets from Around'


Filmhuset og den tilstødende gade vil syde af lys og lys, når STRØM starter festen med world´tronica – elektronisk verdensmusik – som omdrejningspunkt. VJ-kollektiver gør murene levende, danske Band Ane er vært for en række verdensmusikere, mens den utæmmelige Snöleopard tager imod ved en åben world-seance.

Fra den internationale scene zoomer vi ind på Mellemøsten med den unge palæstinensiske rapper Buikutt, gruppen Checkpoint 303 samt lyd- og videokunstduoen Aswatt og Ruanna Abou-Rahme.

Læs mere og bestil billetter.

Verdens første hval-slasher!


Knapt har bølgerne lagt sig i Vejle Fjord og omegn, førend Cinemateket kan byde på premiere på ’Reykjavik Whale Watching Massacre’, Nordens første episke slasher (dvs. splattergyser). Den er blevet kaldt alt fra et mindre mesterværk til den værste islandske film nogensinde.

En af bagmændene er forfatteren Sjón (vinder af Nordisk Råds Litteraturpris), og idémanden bag filmen, Torsten Metalstein Hvas, byder velkommen. Efterfølgende er der festivitas med lidt godt til leveren.

Læs mere og bestil billetter.

Dugfriske Odense-prisvindere i Cinemateket


Odense Internationale Film Festival hylder i år for 25. gang kortfilmsgenrens evne til at indfange sit publikum på et splitsekund med modige manuskripter og kreative kameravinkler. Man behøver dog ikke at tage over Lillebælt for at opleve de odenseanske vindere. Cinemateket præsenterer dagen efter prisuddelingerne i Odense de otte vinderfilm i to programmer med introduktion.

Læs mere og bestil billetter.

Mest for børn

BIO MIN BIO

'De to musketerer' fra 1964 er en satirisk og humoristisk film om krig. Den er lavet af Tjekkoslovakiets største animator, Karel Zeman, som udmærkede sig ved at kombinere rigtige skuespillere med kobberstikbaggrunde. Ret enestående og temmeligt omstændeligt før computerteknologiens opfindelse! Pris kun 25. kr.

Læs mere og bestil billetter.