Cinemateket i januar-februar

PROGRAM. Holocaust på film – hvordan skildres det ubærlige? Pawel Pawlikowski – frem mod ’Ida’. Jonathan Glazer – uortodoks britisk billedmager. Gøg og Gokke – legendarisk makkerpar i tykt og tyndt.  Wojciech Has – uopdaget mester. Spot på fantasy- og horror-auteur Clive Barker. Danske filmperler fra 2014 udvalgt af Kim Skotte. Og et væld af festival-visninger, forpremierer og særarrangementer. Velkommen til januar-februar i Cinemateket.

Serier

Holocaust – KZ-lejrene og øjnene, der ser
Mange film har beskæftiget sig med Holocaust. Men hvordan skildrer man det ubærlige – det etisk næsten ubegribelige? I forbindelse med mindedagen for 70-året for befrielsen af Auschwitz (27. januar) sætter vi gennem debatter og film – korte som lange, dokumentarer som spillefilm – fokus på Holocaust. I programmet er både nye og sjældent viste værker: Orson Welles ’Den fremmede’, Alain Resnais’ ’Nat og tåge’, mastodontfilmen ’Shoah’ med introduktion, ’Kz-lejrenes befrielse - Hitchcocks glemte film’ med introduktion, ’German Concentration Camps Factual Survey’ med besøg af David Walsh fra The Imperial War Museum, som fortæller om restaureringsarbejdet med filmen og de etiske og æstetiske dilemmaer herunder – samt en stribe andre centrale værker. Serien præsenteres i samarbejde med Copenhagen Jewish Film Festival, Dansk-Jødisk Museum og DIIS.
Serien (12 film) vises 2. januar-20. februar.

Gøg og Gokke – sammen i tykt og tyndt
Der er ikke mange nutidige komikere, som først og fremmest fungerer visuelt. Men det var netop den visuelle gennemslagskraft, der gjorde komikere udødelige i stumfilmens æra. Ikke mindst Stan Laurel og Oliver Hardy, på dansk Gøg og Gokke. Glæd dig til Gøg & Gokke-galla 22. januar, hvor vi hylder det folkekære komikerpar med visning af ’En stor forretning’ og ’To tyrolere’. Ulrich Breuning, præsident for det danske Gøg & Gokke-selskab ’Tit for Tat’, forestår ritualerne. Og den 8. februar er der Gøg og Gokke for hele familien - med levende musik: oplev to klassikere med klaverledsagelse af Ronen Thalmay, nemlig slapstick-komedien ’En stor forretning’ og ’Sikke et hus’, der er situationskomik af fineste karat.
Serien (8 film) vises 3. januar-8. februar. 

Wojciech Has: Flamboyant. Litterær. Filmisk. Kult.
Det er ikke mange afdøde europæiske instruktører, der både kan siges at være uopdagede og mesterlige. Og måske er det også at stramme den at kalde Wojciech Has (1925-2000) uopdaget. Men den polske filmmagers produktioner har været offentligt undereksponeret og findes kun i få og dyre biografkopier. Det er synd. For filmene er fantastiske, og de skriger efter at blive vist på stort lærred.
Serien (6 film) vises 3. januar-7. februar.

Dansk film – årets bedste 2014
Filmkritiker Kim Skotte har udvalgt syv film fra året, der gik. 'Nymphomaniac Director's Cut', 'Så meget godt i vente', 'Stille hjerte' og fire mere. Se dem frem til udgangen af februar.
Serien (7 film) vises 3. januar-25. februar. 

Jonathan Glazer – fabeldyr med stjerneansigter
’Under the Skin’-aktuelle Jonathan Glazer (f. 1965) er langtfra den første i sin generation, der har skabt sig et navn gennem musikvideoer og bygget videre derfra. Men han er den, der har holdt mest stædigt fast i de kvaliteter, der gjorde hans musikvideoer så gode: Det ildevarslende, suggestive og uortodokse. En overlegen visuel stil, der skifter gear fra værk til værk og ofte kører i en anden retning end filmens tekst. Oplev hans korte og lange værker – musikvideoer med prominente internationale navne samt debuten ’Sexy Beast’ og dens efterfølger ’Birth’. (’Under the Skin’ vises som Månedens Film 12.-22. februar).
Serien (2 film og 1 musikvideoprogram) vises 3.-22. januar.

Ønskefilm – film valgt af publikum
I januar-februar byder Cinematekets ønskebrønd på Terrence Malicks ’The Tree of Life’, Ingmar Bergmans ’Det syvende segl’ og Stanley Kubricks all time favorite ’A Clockwork Orange’ - plus fire andre fantastiske filmperler! Mindeværdige film, du måske aldrig fik set, som bør opleves på det store lærred –  og som er ønsket af dine med-cineaster.
Serien (7 film) vises 3. januar-24. februar.

Pawel Pawlikowski – sjæle i en absurd verden
Han er Oscar- og biografhøjaktuel med coming-of-age-perlen ’Ida’, som på mange måder synes at være en gave fra himlen. Men Pawel Pawlikowski (f. 1957) har imidlertid en lang og kulørt, nærmest vagabond-lignende løbebane som instruktør bag sig. Cinemateket har udvalgt fem af hans allerbedste film, der på hver sin måde peger frem mod ’Ida’. Del Pawlikowskis særlige sympati for outsideren i film fyldt med skønne karakterer og generøs menneskelig indsigt.
Serien (5 film) vises 4. januar-5. februar. 

Danish on a Sunday – Danish film hits in English or with English subtitles
Four Danish films served on a Sunday. Asger Leth’s fast paced film ’Ghosts of Cité Soleil’, director Niels Malmros’ heartbreaking story ’Sorg og glæde’ (Sorrow and Joy)’, the claustrophobic first film about the misanthropic detective Carl Mørck ’Kvinden i buret’ (The Keeper of Lost Causes)’ and Lars von Triers mesmerizing musical ’Dancer in the Dark’ starring singer/actor Björk.
Serien (4 film) vises 11. januar-8. februar.

Henning Carlsen – alsidig og indflydelsesrig
Henning Carlsen (1927-2014) var noget ved filmen – i den bredest mulige betydning af ordet film. Cinemateket mindes og hylder Henning Carlsen med en lille serie vægtige værker og ved et særarrangement den 29. januar, hvor vi præsenterer ’Man sku' være noget ved musikken’ med introduktion af instruktørkollegaen Gert Fredholm.
Serien (7 film) vises 3. januar-15. februar.

Clive Barker – fantasifulde groteskerier
Britiske Clive Barker (f. 1952) er en af fantasy- og horror-filmens sande auteurs. Barkers øje for detaljen og oprigtige kærlighed til det monstrøse hæver hans filmværker over de fleste andre genrefilm. Tilsæt en bidsk, sarkastisk humor, masser af tabubrud og et hjerte, der banker varmt for det tidlige 20. århundrede med dets gryende teknologi, freakshows, vaudeviller og illusionister. Serien byder bl.a på danmarkspremiere på den spritny jubilæumsudgave af ’Nightbreed’ med introduktion af forfatter og Barker-kender Lars Kramhøft den 15. februar. Og vi inviterer til sjældne visninger af Barkers tidlige kunstfilm ’Salome’ og ’The Forbidden’.
Serien (5 film) 13.-24. februar.

Særarrangementer i januar

Restaureret – Kvinden fra Shanghai
En mordgåde i allerfineste noir-stil. Oplev Orson Welles og Rita Hayworth i den nyrestaurerede version af ’The Lady From Shanghai’.
2. januar kl. 21.45, 18. januar kl. 16.30 og 11. februar kl. 19.15.

Apocalypse 14-18 – første verdenskrig i farver
Fire år med rotter, mudder og ragnarok. Sennepsgas, skyttegrave og ingenmandsland. Set gennem dem, der gennemlevede dette helvede på jord – soldaterne, ofrene og de politisk/militære beslutningstagere. Vær med, når Cinemateket i samarbejde med Institut Français opruller et af historiens uhyggeligste og mest komplekse kapitler. Oplev den stort anlagte og internationalt producerede dokumentar-serie 'Apocalypse 14-18' med en samlet spilletid på besættende fire en halv time.
6. januar kl. 19.00 og 10. januar kl. 18.30.

Forpremiere: Camp X-Ray – balladen om Amy og Ali
Kom til forpremiere på dramaet ’Camp X-Ray’. Kristen Stewart spiller en ung soldat, der udstationeres på Guantánamo-basen og må erkende, at kampen mod terror ikke er sort/hvid.
9. januar kl. 19.00.

Soirée Filles: Sygt lykkelig – nordisk komedie med bid
’Sygt lykkelig’ er et moderne norsk komediedrama om at tackle livet – med afsæt i et kontroversielt emne: partnerbytte! Filmen er fuld af vid og skæve vinkler, og inden kick-off er der cocktails og rare ting til ganen i Restaurant SULT fra kl. 17.00 (filmen begynder kl. 18.00). Tag veninderne under armen!
15. januar kl. 17.00.

Psych-Out! Januar – Okkult euro-horror
Der er lumre mordmysterier og djævlebesættelse på plakaten i denne aftens double feature. Oplev ’Amuck’ og ’Beyond the Door’, to obskure værker fra Euro-sleazens velmagtsdage i 1970’erne. Med rejsegrammofon og kolde øller for kolde kontanter i pausen.
15. januar kl. 19.15.

Europæisk filmdag - LUX-nomineret skoledrama
Det højspændte slovenske skoledrama ’Class Enemy’ handler om generationskløfter, kommunikation og retfærdig harme. Men det viser også, at ikke alt er så sort/hvidt, som det kan se ud. Europa-Parlamentet i Danmark og Creative Europe Desk Danmark inviterer til gratis visning af ’Class Enemy’, der er nomineret til LUX-prisen 2014.
21. januar kl. 16.30.

Fyraften i biblioteket – fokus på Danmarks barnestjerner
Kan du huske Lille Connie, Lille Per, Ilselil Larsen og Pusle Helmuth? Filmhusets Bibliotek & Billedarkiv danner rammen, når Jacob Wendt Jensen byder på filmklip og en stribe gode historier om dansk films mest iøjnefaldende barnestjerner. Der er fri entre, og plads til 35 mennesker. Tilmelding per email til bibliotek@dfi.dk eller på telefon 3374 3592.
22. januar kl. 17.30-18.30.

Afgangsfilm fra The Animation Workshop
Animation kan meget mere end Hollywood-blockbusterne lader ane, og årets bachelorfilm fra den danske animatoruddannelse i Viborg kommer helt ud i krogene. Her er film for både børn og voksne – alt fra vittige skrøner til symbolladede psykodramaer, fra science fiction-fabler til animeret moderne dans.
30. januar kl. 17.30.

Friday Late Night i januar – Elvis 80 år
Elvis Presley ville være blevet 80 år den 8. januar. Friday Late Night-biffen slår halsen af champagneflasken og fejrer The King of Rock ’n’ Rolls fødselsdag lidt forskudt med to lækkerbiskener på det store lærred den 30. januar: Én med skuespilleren og én med live-performeren Elvis. Vi viser den fjerde og efter manges mening bedste Elvis-spillefilm, der også er den mest musikalske, nemlig ’King Creole’. Derefter koncertfilmklassikeren ’That’s the Way It Is’, hvor The King indtager scenen i Las Vegas. Der er bar og dj før og mellem de to film.
30. januar kl. 19.00: ’King Creole’ og 30. januar kl. 21.30: ’That’s the Way It Is’. Der er nedsat entré ved køb af billet til begge film.

SneakBar – Filmværkstedets nyeste film
Kom med til premiere på Filmværkstedets nyeste film, hvor der med garanti er noget for enhver smag! SneakBar er en enestående mulighed for at se, hvad unge talenter i dansk film har at byde på.
13. februar kl. 18.00 og 20.00.


Italiensk aften – Caravaggio, Pasolini og middag
Kunsthistorikeren Christine Marstrand undersøger forbindelseslinjerne mellem renæssancemaleren Caravaggio og den italienske filminstruktør, digter og samfundsdebattør Pier Paolo Pasolini. Efter foredraget viser vi Pasolinis film ’Mamma Roma’ med Anna Magnani. Derefter byder Det Italienske Kulturinstitut på et glas italiensk rødvin i Asta Bar, hvor der er mulighed for at diskutere filmen og dens kunsthistoriske forbindelser med foredragsholderen. Afslutningsvis har Restaurant SULT skræddersyet en italiensk menu til de sultne.
15. februar kl. 14.00.

Soirée Filles: Yves Saint Laurent – modeskaberen over dem alle
Skønne kreationer fra YSLs hånd indtager lærredet i en film om modeikonet med det følsomme sind. Menu og cocktails i Restaurant SULT kl. 17.00 fulgt af filmen ’Yves Saint Laurent’ kl. 18.00.
19. februar kl. 17.00.

Krimiklubben – Den røde cirkel og Bo Tao Michaëlis

Krimiklubben byder velkommen til en film håndplukket og dissekeret af krimi-aficionado Bo Tao Michaëlis. Denne gang med fokus på kupfilm – en genre med lige så rigide regler som i den græske tragedie. Nogle mennesker mødes, lægger en plan for det sidste og/eller perfekte kup, kuppet gennemføres i detaljer, og så går det alligevel sørgeligt skidt til sidst. Oplev Jean-Pierre Melvilles kupklassiker, ’Den røde cirkel’, med Alain Delon med Yves Montand og Gian Maria Volonté på knitrende 35mm celluloid.
22. februar kl. 14.00.

Psych-Out! Februar – Giallo obscura
To slasher-(s)exploitation-perler fra den italienske giallo-undergrund - for den hærdede, den modige og dig, der elsker et godt grin. På med læderhandskerne og frem med springkniven! Anne Heywood og Telly ’Kojak’ Savalas spiller hovedrollerne i 'The Killer Is On the Phone' – en vaskeægte tale of terror fra teaterverdenen. Aftenens anden film er 'The Girl in Room 2A',  noget så kuriøst som giallo med amerikansk signatur. I pausen er baren vanen tro åben – med dj, dåseøl og saltstænger på disken
7. februar kl. 19.30.

Friday Late Night i februar – Sigur Rós Live
Koncerfilmen 'Inni' med de islandske post-rockere Sigur Rós er et impressionistisk formeksperiment, der på alle måder klæder den støjmalende kvartet fra den nordatlantiske vulkanø. Der er happy hour-bar med støjhygge-dj inden filmen fra kl. 21.00.
27. februar kl. 21.30.

Festivaler

Copenhagen Fashion Film – The Importance of Being a Heroine
Copenhagen Fashion Film retter i år blikket mod stærke kvindeikoner som Faye Dunaway, Gloria Swanson og Sophia Loren. Filmheltinder og divaer, for hvem stilsættende mode er en integreret del af deres persona – både foran kameraet og i virkelighedens verden.
Copenhagen Fashion Film 5.-14. februar.

Kurdiske filmdage – 4th Copenhagen Kurdisk Filmdays
Oplev masser af spillefilm og dokumentarer, introduktioner og debatter med Kurdistan som midtpunkt. Med årets tema ’Flugt – Håb & Drømme ’ vil filmdagene sætte billeder og ord på, hvad flugt og fordrivelse kan betyde, men samtidig fremhæve den drøm, de fleste kurdere deler: At vende hjem til deres hjemland og leve i frihed og fred.
4th Copenhagen Kurdisk Filmdays 19.-22. februar.


Copenhagen Jewish Film Festival
Copenhagen Jewish Filmfestival har siden 2002 budt på smukke, provokatoriske og livsnære dramaer og fortællinger. I år kaster festivalen lys på skæbner, som vi ikke kan tillade os at overse, og på problemer, vi ikke må overhøre. Det sker gennem film, der ofte ryster vores grundforestillinger eller giver bud på, hvordan vi kan navigere i en verden af modsætninger, udfordringer og muligheder. Kom bl.a. til danmarkspremiere på Oscar-kandidaten ’Gett: The Trial of Viviane Ansalem’.
Copenhagen Jewish Film Festival 25. februar-1. marts.

Månedens Film og Månedens Dokumentar

Månedens Film i januar: Breathe In – forstadsidyl med afgrund
En engelsk udvekslingsstudent i skikkelse af Felicity Jones forstyrrer balancen i sin amerikanske værtsfamilie, da hun slår benene væk under familiens livstrætte far (Guy Pearce). Drake Doremus’ ’Breathe In’ er et gribende universelt kærlighedsdrama med et nænsomt twist, der ligger smukt i forlængelse af hans Sundance-vinder fra 2011, ’Like Crazy’.
’Breathe In’ vises 15.-25. januar.

Månedens Dokumentar i januar: 50 Year Argument – Scorsese hylder kulturkritikken
Martin Scorseses spritnye film er et portræt af magasinet New York Review of Books. Men lige så meget er den en medrivende historie om et indædt forsvar for tankens frihed og det skrevne ord. Susan Sontag, Norman Mailer, Edward Said og Gore Vidal er blot nogle af de intellektuelle giganter, der har bidraget til bladets sider med radikale og indsigtsfulde artikler om alt fra Vietnam til Irak, fra Beckett til Proust.
’50 Year Argument’ vises i samarbejde med CPH:DOX 29. januar-4. februar.


Månedens Film i februar: Under the Skin – Scarlett i skotsk psyko-socio-sci-fi
”Når vi taler om film som kunst, så er det dét her, vi mener.” Sådan kvitterede den amerikanske kritiker Richard Roeper for sin oplevelse af ’Under the Skin’. En film man går ind i med sanserne åbne og kommer forvirret, forskrækket og bombarderet ud af. Filmen har gennem ti år været instruktør Jonathan Glazers drømmeprojekt – et projekt på højde med det bedste fra David Lynchs hånd. I hovedrollen får du Scarlett Johansson i hendes vel nok mest sexede rolle for fuld udblæsning i Glasgows regnvåde gader. ’Under the Skin’ er ikke for sjov skyld at finde på The Guardians top10 over bedste film i 2014. 
Månedens film ’Under the Skin’ vises 12.-22. februar.

Månedens Dokumentar i februar: The Green Prince – spion-thriller om Hamas-lederens søn, der blev spion for Israel
Hvad kan få en mand til at holde af sin fjende og at handle i direkte modstrid med den bane, der er lagt for hans liv? ’The Green Prince’ viser en menneskeskæbne så usandsynlig, at man konstant glemmer, at den ikke er opdigtet. Den nervepirrende dokumentar, baseret på den selvbiografiske bestseller ’Son of Hamas’, vandt publikumsprisen på Sundance Film Festival og har fået publikum til at sidde på kanten af stolen på filmfestivaler verden over.
Månedens Dokumentar ’The Green Prince’ vises i samarbejde med Copenhagen Jewish Film Festival 26. februar- 6. marts.

Mest for børn

Børnebiffen – film for de mindste
Vi starter det nye år med gode blandede bolsjer for de mindste. Bl.a. Cirkeline og Per Flys perle ’Den lille ridder’. I februar viser Børnebiffen ekstra forestillinger på hverdage. Glæd jer til et program stoppet med sjove dyr, sommerfugle og hugorme. Varighed 45-60 min. per program. Vær opmærksom på de enkelte programmers anbefalinger om alder.
Børnebiffen 3. januar-28. februar.


Verdens Bedste Børnefilm – ka’ du flyve?

Få luft under vingerne med Peter Pan, Karlsson på taget og en usædvanlig pige med fuglevinger, som bekræfter, at det er okay at være anderledes. Med Verdens Bedste Børnefilm byder Cinemateket hver måned på lange kvalitetsfilm for børn, unge og deres forældre.
Serien (5 film) vises 4. januar- 21. februar.

Tid: Januar- februar 2015
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: cinemateket.dk og tlf. 3374 3412.