Cinemateket i maj

Carl Th. Dreyer: liv og værk. 'Jeanne d'Arcs Lidelse og Død': 10 eksklusive filmkoncerter. Fængselsfilm før og nu. Shanghai Dreams. Maggie og Jake Gyllenhaal. Kick off: Så' der fodbold. Kom desuden til Robin Hood søndage og Psych-Out med brasiliansk horror double bill samt Johnny Cash-dokumentar i Late Night-biffen. Og så er der som altid kvalitetsfilm midt på dagen i Bio 12:30 og masser af tilbud til de mindste biografgængere ... og meget, meget mere i Cinemateket i maj måned!

Serier

Carl Th. Dreyer – liv og værk

I anledning af det nye website carlthdreyer.dk, som filminstituttet lancerer i slutningen af maj måned, er der mulighed for at se alle Carl Th. Dreyers film på det store lærred i maj og juni – bl.a. tonefilmene 'Gertrud' (1964), 'Vredens dag' (1943) og 'Ordet' (1955) i spritnye kopier samt alle Dreyers kortfilm. Se også stumfilmene med levende musik.
Læs mere om den store Carl Th. Dreyer-serie i maj måned og bestil billetter.

Månedens film: 'Jeanne d'Arcs Lidelse og Død' – ti filmkoncerter

Dreyers sidste stumfilm 'Jeanne d’Arcs Lidelse og Død' fra 1928 er mesterværket, der gjorde den danske instruktør verdensberømt. Filmkopien, der vises, er en HD-udgave af den originale danske kopi fra 1928, som blev fundet i sensationel god stand på et sindssygehospital i Oslo i 1988. Som noget helt særligt akkompagneres Månedens Film denne gang af levende musik. Ved fem af de ti visninger sker det med klaverakkompagnement ved pianisterne Ronen Thalmay og Lars Boutrup. De fem øvrige bliver med en perlerække af forskellige musikerkonstellationer – elektrisk, akustisk og elektronisk: Little Red Suitcase (freejazz), Mikkel Metal feat. Vibskov (electronica med kontrabas), Ida Bach Jensen (klassisk kontrabas m. effekter), Manoj Ramdas (ex-Raveonettes) feat. Julie Runa og Mofus (eksperimental/rock) og Spejderrobot (dub/electronica).
Læs mere om de ti filmkoncerter og bestil billetter.

OBS! Første visning af månedens film er, som sædvanlig, gratis for Cinematekets medlemmer.

Fængselsfilm før og nu

Tobias Lindholm og Michael Noer er aktuelle med fængselsdramaet 'R'. De gæster Cinemateket den 8. maj kl. 18.45, hvor de viser filmen. I anledning af premieren på 'R' har de to instruktører i samarbejde med Cinemateket sammensat en serie fængselsfilm: Del celle for et par timer med rebeller som Paul Newman, Steve McQueen eller "Clinten". Se også den nye dokumentar om Johnny Cashs fængselskoncert i Folsom Prison i Late Night-biffen. 
Læs mere om fængselsfilm-serien og bestil billetter.

Shanghai Dreams – fortællinger fra en megapol

Forfattere og filminstruktører vender vedvarende tilbage til Shanghai og anvender den forførende og farverige by som eksotisk baggrundstæppe for deres historier. I anledning af EXPO Shanghai (maj-oktober 2010) – der tegner til at blive den største verdensudstilling nogensinde – præsenterer Cinemateket en række film, der udspiller sig i megapolen og dens omegn.
Læs mere om Shanghai Dreams og bestil billetter.

Maggie og Jake Gyllenhaal - American sweethearts på vrangen

Frem for den snorlige vej ind i teenageværelser og -hjerter har det charmerende søskendepar Maggie og Jake valgt at dykke ned i de mørkere, mere tabuiserede lag af det amerikanske samfund. Oplev bl.a. Jake som skizofren ung mand i den nærmest surrealistiske 'Donnie Darko' (2001), eller Maggie i white-trash dramaet 'SherryBaby' (2006).
Læs mere om Gyllenhaal-serien og bestil billetter.

Kick off – Så' der fodbold

Med dette kick off før sommerens VM i Sydafrika markerer Cinemateket i samarbejde med Kunsthallen Nikolaj, at film og fodbold har andet end spillelængden til fælles. Varm op med otte fine fodboldfilm med nærgående portrætter, gamle boldgenier, der skal finde sig selv, skuespillere, der dribler og fodboldspillere med replikker.
Læs mere om fodboldfilmene og bestil billetter.

Fodbold for "dummies"-særarrangementet 'Der er så meget kvinder (ikke) forstår' løber af stabelen den 13. maj med fodboldekspert, forfatter og TV3-kommentator Luna Christofi. Arrangementet indeholder rundvisning i Nikolajs udstillingshal. Burgere og fadøl i Filmhustes Restaurant SULT. Og oplæg til filmen '…og det var Danmark' (2008), hvor Christofi afliver nogle myter om køn og fodbold.
Læs mere og bestil billetter til fodbold for dummies-særarrangementet.  

Robin Hood søndage

I denne måned skal Russell Crowe forsøge at løfte arven efter Flynn, Fairbanks, Connery, Sinatra, Costner m.fl., der alle har inkarneret Robin Hood – i varierende grader af seriøsitet. Det sker i Ridley Scotts nye film, der har premiere i de københavnske biografer midt i maj. Søndag den 2. maj viser vi tre ældre Robin Hood-fortolkninger – 'Robin Hood' (1938), 'Robin and the 7 Hoods' (1964) og 'Robin og Marian' (1976).
Læs mere om Robin Hood-filmene og bestil billetter. 

Robin Hood-temadag

Uden mad og drikke duer Sherwood-helten som bekendt ikke, og søndag den 23. maj har vi rettet an til en hel Robin Hood-dag med de samme tre film inkl. foredrag og middag i det grønne. Restaurant SULT har tilrettelagt en særlig menu med bl.a. friskgrillet kød og masser af lækre salater – som gerne må nydes i parken på den anden side af Gothersgade. Medbring selv tæppe. Middagen ligger efter film nr. 2. Mellem de to første film er der kaffe og kage - ligeledes inkl. i billetten. Pris for hele dagen: 300 kr. (ekskl. drikkevarer til middagen). Reserverede billetter skal afhentes senest søndag den 16. maj.
Læs mere om Robin Hood-arrangementet og bestil billetter.

BIO 12.30 – Film for dig, der har tid midt på dagen

Forårsmåneden står i engelsk films tegn: Ken Loach og Mike Leigh er store personinstruktører, som kan få skuespillerne til at spille uden én falsk tone. Begge er også politiske instruktører, som ikke er bange for at vise mindre charmerende sider af det engelske samfund. Oplev 'Vinden som ryster kornet' (2006), 'Looking for Eric' (2009), 'All or Nothing' (2002) og 'Life is Sweet' (1991).
Læs mere om BIO 12.30 og bestil billetter.

Særarrangementer

'Slingshot Hip Hop' – Ghettoblaster

'Slingshot Hip Hop' (2008) bringer os helt tæt på unge palæstinenseres protest mod den israelske besættelse: mod trusler om vold, mod isolation i ghettoerne. Protesterne sker ikke gennem stenkast, men gennem populære rapnumre som 'Meen Erharbe (Who is the Terrorist?)'. Efter filmen er Asta Bar åben og Pladevennerne spiller op til fest.
Læs mere og bestil billetter til Ghettoblaster.

Johnny Cash – Friday Late Night

Johnny Cashs optrædener i Folsom Prison og San Quentin-fængslet er nogle af de mest berømte og rørende i moderne amerikansk musikhistorie. Late Night-biffen præsenterer den nye dokumentarfilm om Cashs Folsom Prison-koncert i 1968. Med bar og DJ Vogelspand bag mikserpulten efterfølgende.
Læs mere og bestil billetter til Friday Late Night.

International fotofestival i Cinemateket

I anledning af Copenhagen Photo Festival sætter vi fokus på fotografiet. Den amerikanske kunstfotograf Laurel Nakadate præsenterer sin poetiske undersøgelse af nutidens Amerika. Se også to dokumentarfilm om nogle af de mest markante danske fotografer gennem tiderne. Fra Jakob Riis’ legendariske reportager fra slummen i New York omkring 1900 til Krass Clement og Per Bak Jensens overvejelser om forholdet mellem fotografen, fotografiet og virkeligheden. Med introduktion af instruktørerne.
Læs mere og bestil billetter til Copenhagen Photo Festival i Cinemateket.

Balanchine og Hübbe – Søndagsmatiné

Balletmester på Det Kongelige Teater Nikolaj Hübbe indleder eftermiddagens matiné, hvor vi viser 'Bringing Balanchine Back' (2006) om koreografen George Balanchine (1904-1983), der grundlagde New York City Ballet. Filmen kaster et intenst blik ind bag scenen med talrige eksempler på sublim dans.
Læs mere og bestil billetter til Søndagsmatiné.

Psych-Out! – brasiliansk horror double bill

Den brasilianske horror-excentriker José Mojica Marins aka Coffin Joe er et ikon i den brasilianske popkultur, hvor han altid optræder iført sort kappe, tophat og lange negle. Således også i 'Awakening of the Beast' (1969), som anses for at være hans mesterværk, og som i næsten 20 år var bandlyst af den brasilianske censur. Filmen følges op af Marins' seneste opus 'Embodiment of Evil' (2008), hvor Coffin Joe søger efter den perfekte kvinde til at bære sin søn. 40 år er gået – stadig lige far out.
Læs mere om Psych-Out! og bestil billetter.

Eksperimental: James Benning – langsomhedens dramatik

Med sine strukturelle formeksperimenter har amerikanske James Benning (f. 1942) været en af den amerikanske eksperimentalfilms prominente skikkelser siden 1970’erne. Bennings film udforsker tid og rum og udfordrer selve filmoplevelsen med lange indstillinger, der tvinger beskueren til at tillægge sig et andet blik end vanligt. Med sin nyeste film, 'Ruhr' (2009), tegner Benning et portræt af minedistriktet i Tyskland i seks fascinerende statiske indstillinger.
Læs mere om Eksperimental og bestil billetter.

Ebbe Rode 100 år

Ebbe Rodes filmkarriere varede næsten tres år. Han var en af dansk films fineste karakterskuespiller. I anledning af 100-året for hans fødsel – 10.maj – fejrer vi den store skuespiller med tre højdepunkter fra karrieren. 'Længe leve friheden' (1993), 'Naboerne' (1966) og Harry og kammertjeneren (1961).
Læs mere om Ebbe Rode-filmene og bestil billetter.

Film og foredrag: ’Jerusalem’ - mellem tro og religiøs forførelse

I 1996 lavede Bille August sin måske bedste film, 'Jerusalem'. Tidligere forstander for Grundtvig Højskole Erling Christiansen introducerer filmen, der viser, hvor "ægte kristen" en forførende vækkelsesmissionær kan virke ind på en gruppe uforberedte mennesker, der får stillet paradis – eller Jerusalem – på jord i udsigt.
Læs mere om arrangementet og bestil billetter.

LUX Prize - gratisvisning af europæisk prisvinder

LUX-prisen sikrer en europæisk kvalitetsfilm oversættelse til 23 sprog og bred distribution. Den første vinder blev Fatih Akins 'På himlens kant' (2007), der følger en håndfuld menneskers møder og rejser på tværs af Europa. Filmen blev bl.a. tildelt manuskript-prisen i Cannes. I samarbejde med Europa-Parlamentet og Europa-Kommissionen, der støtter LUX-prisuddelingen, byder Cinemateket på gratisvisning af filmen – og indbyder efterfølgende til reception i Asta Bar.
Læs mere om LUX Prize-arrangementet og bestil billetter.

Sneakbar – nye film fra Filmværkstedet

Filmværkstedet premierer en kortfilm og to dokumentarer produceret af unge, talentfulde filmskabere: 'Jeg fandt to drenge på en ø', 'Værelse 112' og 'Skråplanet'. Efter visningerne er der lagt op til fest og networking i AstaBar. Fælles for filmene er, at de er støttet af og i stort omfang produceret på Filmværkstedet. Der er fri entré, og billetter kan bestilles på telefon 33 74 34 12. Det anbefales at bestille i god tid.
Læs mere om Sneakbar.

Mest for børn

Børnebiffen – hver torsdag-søndag

For de mindste viser vi bl.a. den lidt ældre film 'Jemima og Johnny' (1966), som rækker tilbage til stumfilmenes tid. For de store børn over 11 viser vi på søndage gyseren 'Aqualorius' (2008).
Læs mere om Børnebiffen og bestil billetter.

Bio Min Bio - en lillesøster med vinger

Velkommen til Bio Min Bio, der i denne måned viser Wikke & Rasmussens familiefilm 'Der var engang en dreng - som fik en lillesøster med vinger' (2006). Billetpris: Kun 25 kr.
Læs mere og bestil billetter.