Cinemateket i marts/april

PROGRAM. Med marts-april programmet 2013 er Cinemateket for første gang på tryk i farver og online med et repertoire, der rækker mere end en måned frem: Nye islandske film, ny science fiction, Guy Maddin – nytænkende canadisk krønikefortæller, nyt børne- og familiefilm-tiltag i Verdens Bedste Børnefilm, nyrestaurerede monster-klassikere og 150 oplevelser på CPH PIX. Og så er der masser af musikfilm på plakaten – bl.a. 30 essentielle musikdokumentarer på Musikfilm Festivalen 9.-17. marts.

Serier

Musikfilm Festivalen 9.-17. marts – ni dage med musikfilm fra hele verden
Københavns nye musikfilmfestival har 30 film på plakaten. Såvel spritnye film som klassikere og genfundne perler om rock-, pop-, og verdensmusik. Film om klassiske komponister, jazz-legender, hiphop-gangstere og studier af musiksamlere og musikindustri. Ni dage med fest, instruktørbesøg og meget mere i dagene 9.-17. marts. Elvis, Jimi Hendrix og Janis Joplin på stort lærred. Stilskabende alternative navne som Roland Howard (The Birthday Party), Lawrence (Felt) og Mark Sandman (Morphine). Et "Battle of the Bands" mellem purunge Rolling Stones og James Brown, der styrtsvedende opfører sin spagat-dans. Gospelmusikkens historie på to timer. Nirvana og The Doors i to double-features. Björk, Sigur Rós og andre islandske navne. Folk-legenden Phil Ochs, free jazz-maestroen Ornette Coleman, singer songwriter-ikonet Townes Van Zandt, punk i Afrika, haitiansk spilleglæde og meget mere.

Festivalen (30 film) foregår i dagene 9.-17. marts.

Islandsk film: Ad nye veje – krimier og komedier fra vulkanøen
Islandsk film har især markeret sig internationalt med lavmælte, skæve og ofte sorthumoristiske beretninger om særegne enere. Vi præsenterer otte af tidens bedste spillefilm i en serie, der endvidere spejler bredden i islandsk film. Åbning den 7. marts, hvor instruktør Hafsteinn Gunnar Sigurdsson præsenterer filmen ’Either Way’. Den 8. marts får vi besøg af Marteinn Thorsson som præsenterer ’Stormland’. Desuden introduceres krimien ’City State’ den 14. marts af Islands- og filmspecialisten Birgir Thor Møller.

Serien (8 film) vises 7. marts-6. april. 

Ny science fiction – fra nutid, fortid og fremtid
Enhver, der har set filmværker som ’Moon’ og ’District 9’, vil vide, at science fiction indebærer mere og andet end fjerne galakser, lyssværd og blodtørstige rumvæsener. Med denne serie præsenterer vi nyere sci-fi-film fra både nutid, fortid og fremtid, der peger i alternative retninger. Tirsdag den 5. marts introducerer genre-entusiast Kristian Lindberg, filmanmelder ved Berlingske, den eksistentialistisk-allegoriske ’Another Earth’. Serien byder desuden på animations-fremtidsvisionen ’Metropia’ – med stemmer af Vincent Gallo og andre skæve navne – samt det kulsorte deadpan-drama ’The Last Man On Earth’ og en stribe andre perler, der afsøger science fiction-genrens mere filosofiske og eksistentielle hjørner.

Serien (8 film) vises 1. marts-10. april. 

Guy Maddin – Canadas gale krønikefortæller
”Den mest excentriske mainstream-filmmager – eller den mest tilgængelige avantgarde-filmmager,” er han blevet kaldt. Mød Mr. Winnipeg, Manitoba, Canada, som nægter at følge historiens fremadrettede gang. Guy Maddin (f. 1956) laver film, der er kulørte, vittige, følelsesbårne, poetiske, og som sådan er lige til at gå til. Men de er samtidig præget af en skæv stilistisk tone: De hylder tidligere tiders filmkunst og kan være filmet i sort/hvid, forsynet med mellemtekster, ridser i filmrullen, farvetintning, fokusudviskning og meget mere. Oplev bl.a. musicalkomedien ’The Saddest Music in the World’, stumfilmen ’Dracula - Pages From a Virgin's Diary’ og doku-fantasien ’My Winnipeg’.

Serien (7 film) vises 2. marts-10. april. 

Påskeferie i Filmhuset – blomster, blomster, blomster
Filmhuset/Cinemateket er med i Parkmuseernes fælles blomstertema i marts måned. Den 20. marts åbner en stor udstilling af filmstills i Filmhusets forhal, og den 26. marts er der blomster i centrum for alle aldersgrupper: Filmhusets interaktive filmstudie FILM-X inviterer til animations-stafet, og Cinemateket byder på Roger Cormans kultklassiker ’Gys i blomsterbutikken’.

20.-31. marts. 

Ønskefilm – film valgt af publikum
Hver måned opfylder vi en række af publikums ønsker, i marts og april bl.a. filmelskere som Karin Hellegaard, der har ønsket ‘Den enfoldige morder’ - for "mage til engle findes ikke," som hun skriver. ‘Barbarernes invasion’ er ønsket af Joséphine Vagnkjær, der peger på det fransktalende Quebec som et dynamisk produktionsområde, som sjældent når de danske biograflærreder. Amalie Klestrup Hansen har bedt om at se Elim Klimov krigsmesterværk ‘Gå og se’ med begrundelsen, at den er svært tilgængelig på dvd, samtidig med at dens æstetik kalder på et stort lærred. Sæt dit eget præg på vores program ved at skrive til oenskefilm@dfi.dk, skriv et ønske på vores Facebook-side, eller tjek ud, hvad andre har foreslået på vores nyopfriskede ‘Ønsk en film’-underside. Find den på cinemateket.dk i menuen til venstre.  

Serien (10 film) vises i hele marts og april. 

Danish on a Sunday – Danske filmhits med engelske undertekster
Tag din engelsktalende nabo eller veninde med – eller tip filminteresserede udlændinge om muligheden for at se gode danske film med engelske undertekster. I denne måned Tobias Lindholms roste ‘Kapringen’ og Nils Malmros’ ‘Barbara’. 

10. marts kl. 14.15: ’Kapringen’. 24. marts kl. 14:15: ’Barbara’.

Månedens Dokumentar (marts) – 5 Broken Cameras
Oscar-nomineret dokumentarfilm, der skildrer den israelsk-palæstinensiske konflikt med en bevægende umiddelbarhed, set fra en palæstinensisk bondes synsvinkel.

1.-7. marts. 

Månedens Film (marts) – Lawrence of Arabia restaureret
Oplev biograffilmen over alle biograffilm i den helt nye, digitalt restaurerede kopi. Aldrig har Peter O'Tooles øjne fremstået mere lysende blå, og ørkenlandskaberne mere betagende.

21. marts-2.april.

Mest for børn

Verdens Bedste Børnefilm – Hayao Miyazaki
Med Cinematekets nye børne- og familiefilm-tiltag, Verdens Bedste Børnefilm, blander vi os i udbuddet – ikke ved at konkurrere på nyhedsværdi, men ved at garantere kvalitet. Vi har valgt den fabulerende japanske animationsmester Hayao Miyazaki som afsæt for den første samling film. I de kommende måneder kaster vi os over andre instruktører, temaer og genrer.

Serien (3 film) vises hele marts-april. Hør mere om Miyazaki.

Børnebiffen
I marts måned har hovedrollerne i Børnebiffens film brug for hjælp. Orla er en kongeørn, der er bange for at flyve op i højderne i Ørnen der havde højdeskræk, hvor skovens mindste fugl måske kan hjælpe ham. Fugl forstår ikke hvorfor hans farfar er død i Hvem er død? Ernst vil egentlig bare gerne lege med den søde pige i svømmehallen, men hans mor har andre ideer. Køkkendrengen har brug for hjælp til at besejre Ismesteren og vinde prinsesen. Pipungerne hjælper en fræk fugleunge med at finde hjem – og der er hjælp og forklaring til alle der prutter lidt en gang imellem. 

Serien (13 film) vises hele marts-april.

Særarrangementer

Gale Sondergaard – bag om birollernes dronning
Temaaften om den næsten-danske stjerne, der lyste med en kobras blik i ti gyldne Hollywood-år - og så forsvandt. Ny bog, foredrag - og film. Den danske forfatter og amatørhistoriker Steen Balle har boret i Sondergaards historie og bl.a. fået adgang til store mængder af skuespillerens private brevkorrespondancer.

6. marts kl. 16.45: ’Kvindeløgne’ introduceret af Steen Balle. Kl. 18.45: Under Uret: Bag om den nye Gale Sondergaard-biografi ’Gale Sondergaard – birollens dronning’. Kl. 19.30: ’Halløj i Rio’ introduceret af Steen Balle.

SøndagsMatiné – Bach, som du ikke har hørt ham før
Pere Portabellas eksperimenterende dokumentar ’The Silence Before Bach’ med dramatiserede brudstykker fra den klassiske mester J. S. Bachs liv dementerer effektivt, at Bach kun skulle være for en indforstået elite. Et klaver kastes i havet fra voldsom højde, endeløse rækker af cellister spiller Bachs solosuiter i en kørende metro, en lastbilchauffør spiller Bach på sin mundharmonika, og et selvspillende klaver danser rundt, mens det fremfører Goldberg-variationerne. Et lyd- og billedeksperiment af sjælden kaliber.

10. marts kl. 16.45.

Arabisk hiphop-aften – film og live-rap fra Gaza
Rapperne Ayman Mghames og Khaled Harara fra det krigshærgede Gaza optræder live i Cinemateket – og vi krydrer med ’ Broken Records’ en dokumentarfilm om arabisk hiphop, hvor der stilles skarpt på nogle af generationens lovende hiphoppere. Fra globalt kendte stemmer som Omar Offendum og The Narcicyst til håbefulde B-boyz, graffitimalere, kvindelige rappere og mange flere. Det er personligt, det syder af energi, og det er rasende musikalsk.

29. marts kl. 19.15. 

Friday Late Night - Sigur Rós-film og islandske dj's
Sigur Rós drog i 2006 ud på en bemærkelsesværdig alternativ turné, der bragte gruppen til menneskefattige udkantsbyer, vindblæste borge og kaffestuer langt fra alting.  'Heima' (der betyder 'hjem' på islandsk) er en koncertfilm, der fortryller med sin sfæriske musik, men det er også en film, der handler om at vende hjem til sine rødder. Og så er den et kvad til en storslået natur – en natur, som forankrer den særlige islandske mentalitet, Sigur Rós er en del af. Med bar og dj's fra kl. 20.00.

15. marts 21.30.

Stumfilmskoncert med Maria Schween – Die Asta og Die Schween

Film og musik smelter sammen for en aften i dansk-tysk tegn. Vi har inviteret den tyske sangerinde og pianist Maria Schween til at akkompagnere Asta Nielsens tyske stumfilm ’Dødedansen’. Maria Schween supplerer filmkoncerten med en halv times solokoncert med melankolske, uforudsigelige kompositioner i terrænet mellem Billie Holiday og Björk.

31. marts kl. 16.45.

Antik romersk filmaften – foredrag, film og middag i legionærstil
Er du Spartacus? Den 17. marts kan du blive det, når Det Gamle Rom genopstår for en dag. Mød legionærer i fuldt ornat, hør foredarg, se storfilmen ’Spartacus’ med introduktion og slut af med langtidsgrillet pattegris m.m.

17. marts kl. 14.00: Velkomst og foredrag om Spartacus-opstanden. Kl. 14.30: Helaftensfilmen ’Spartacus’ med introduktion. Kl. 17.45: Middagsbuffet i Restaurant SULT - med besøg af romerske legionærer.

Psych-Out!-biffen – bizarre blaxploitation-bastarder
Obskur double-kultfeature med blodig gangsterkrig og en flok Black Power-nazister som omdrejningspunkt! Beskidt og urban 70’er-feel hele vejen igennem i ’Crazy Joe’ (1974) og ’The Black Gestapo’ (1975).

28. marts kl. 19.15.

Middelalderen på film – to historiske foredrag og film
Vores syn på forgange epoker er ofte farvet af populære skildringer. Det gælder også middelalderen, der har ry – i nogle tilfælde uberettiget – for at være særligt mørk. I år sætter vi i samarbejde med Saxo-instituttet på Københavns Universitet fokus på forskellige aspekter af perioden. Hver gang med et levende ekspertoplæg og et værk fra den store skatkiste af film. Bliv underholdt – og bliv klogere!  ’Vikingerne’ med Kirk Douglas og Tony Curtis (1958) i marts og Robert Bressons ’Lancelot of the Lake’ (1974) i april. Introduceret af henholdsvis vikingeekspert Lasse C. A. Sonne og militærhistoriker Thomas K. Heebøll-Holm.

26. marts kl. 19.00: ’Vikingerne’. 30. april kl. 19.15: ’Lancelot of the Lake’.

SønDok – drenge som krigsfanger
Den israelske hær anholder hvert år hundredvis af palæstinensiske drenge. Nogle af dem er kun 12 år, og de bliver i gennemsnit fængslet i to år. ’When the Boys Return’ er en film om en gruppe palæstinensiske drenge, der trods traumer og en ødelagt barndom kæmper for en plads i samfundet. Instruktør Tone Andersen fortæller om sit arbejde med filmen og svarer på spørgsmål fra publikum.

3. marts kl. 14.15.

Klassikere i kontekst – hovedværker af Carné og Eisenstein
I filmrækken ’Still Moving – klassikere i kontekst’ præsenterer vi i marts Marcel Carnés perle ’– og ved daggry’ (1939) og Sergej Eisensteins første talefilm 'Alexander Nevskij' (1938). Begge med introduktion.

3. marts kl. 16.00: ’– og ved daggry’. 16. marts kl. 16.00: 'Alexander Nevskij'. 

Eksperimentalt – arkitektur og tidens gang
Cinematekets enestående præsentation af Breaking Ground – østrigsk eksperimentalfilm – omfatter 15 film fra perioden 1970-2003. Med kunstneriske udtryk skabt i beton – fra Adriaterhavskysten til Californien – og close-ups på tiden som begreb samt de forskellige teknologier, der er blevet anvendt til at skabe levende billeder.

21. marts kl. 16.45: ’Concrete form’. 21. marts kl. 19.00: ’From A to Z and back’.

SNEAKBAR: NYE FILM FRA FILMVÆRKSTEDET
SneakBar er det sted, hvor kommende danske filmtalenter viser hvad de kan, som regel i genren eksperimental-, kort- og dokumentarfilm. 1. marts kan SneakBar præsentere fem spritnye film i Cinemateket. Asta Bar vil være åben frem til kl. 23, og der vil være god chance for at premiereskåle og netværke. Læs mere om de enkelte film på SneakBars Facebook-side.

1. marts kl. 19:00.

Soirée Filles: A Single Man
Colin Firths karriere kulminerede foreløbig, da han i 2011 modtog en Oscar som bedste skuespiller for sin rolle som den stammende britiske konge George 6. i ’Kongens store tale’. Mange mener med rette, at Firth allerede skulle haft Oscar-statuetten året forinden, hvor han med afdæmpet smerte fremstillede en homoseksuel enkemand i ’A Single Man’. Debutinstruktøren Tom Fords fortid som chef-designer for Gucci fornægter sig ikke; ’A Single Man’ er en tour de force i elegance, smukke billeder og knivskarp stil. Filmen vises kl 18:00, men allerede kl. 17:00 serveres i samarbejde med Restaurant SULT en særlig tapas-menu med tilhørende cocktail. Prisen for hele herligheden er blot 200 kr. Vær opmærksom på, at reserverede billetter skal afhentes senest syv dage inden arrangementet.

21. marts kl. 17:00. 

Flere serier og særarrangementer i april 

Klassisk horror – Universals monsterparade
Ni mindeværdige monsterfilm fra 1930’erne til 1950’erne. Med foredrag af den amerikanske professor og filmforsker Steven Prince den 16. april. 

CPH PIX - 11.-24. april
Den 11. april indtager CPH PIX København med film, koncerter, debatter, instruktørbesøg og kulturelle oplevelser i verdensklasse! Der er mere end 150 film på programmet.

REWORKED – unikke remakes
Med årets store CPH PIX-retrospektiv viser vi, at man KAN gå tilbage til tidligere værker uden at give køb på hverken kreativitet eller originalitet. 

Jean Grémillon – Fransk films oversete mester
Grémillon lavede en lille håndfuld mesterværker, men han er endnu ukendt af mange. Det råder vi bod på med et udpluk af hans fineste bedrifter.

Månedens Film (april) – War Witch
Se den Oscar-nominerede poetiske og samtidig virkelighedsnære film om den 14-årige børnesoldat, Komona, der vandt en Sølvbjørn i Berlin. 

Månedens Dokumentar (april) – Solar Mamas
Mød en eksplosiv, elskelig ildkugle af vilje og blussende følelser. Jordanske Rafei vil revolutionere sin beduinlandsby gennem uddannelse, kvindefrigørelse – og solenergi.

Derudover Catalansk mini-festival, Dansens Dag 2013 og meget, meget mere. Her kan du læse mere om april.

Tid: Marts/april 2013
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K.
Pris: Normalpris er 40 kr. for medlemmer og 65 kr. for ikke-medlemmer.

progvifte