Cinemateket i september

Cinemateket byder i september på hele ni film-serier: B.la. Stanley Kubrick – med besøg af Kubrick-specialist Jan Harlan. My World Images - internationale talenter. Hvor bjergene sejler - film fra Grønland. Og 10 kvinder i instruktørstolen. Kom desuden til en stribe særarrangementer: Herunder foredrag og bog-signering i.f.m. nyt filmleksikon af Peter Schepelern. Eksperimentalfilmsaften med Maya Deren, avantgardens moder. Premiere på spillefilm om Caroline Mathilde i 2010-udgave. Og late night-visning af ny Rolling Stones-film. Samt meget, meget mere …

Serier

K for Kubrick – med besøg af Kubrick-specialist Jan Harlan

Kubrick-kavalkaden fortsætter med ’A Clockwork Orange’ (ny kopi), ’Dr Strangelove’ og ’Lolita’. Den 26. september får Cinemateket besøg af den definitive Kubrick-kender, nemlig Kubricks executive producer og svoger, Jan Harlan. Han introducerer ’Eyes Wide Shut’ kl. 15.30, og senere byder han velkommen til sin egen dokumentarfilm ’Stanley Kubrick: a Life in Pictures’ kl. 19.00. Efterfølgende er der mulighed for at stille spørgsmål.
Serien (5 film) vises hele september.

My World Images - internationale talenter

My World Images, CPH:DOX og Cinemateket byder velkommen til 12 film fra det nye, internationale talentudviklingsprogram DOX:LAB. 24 unge instruktører fra hele verden har i teams på to fået frie hænder til at give deres bud på fremtidens film. Mød nogle af de deltagende instruktører, og oplev desuden en række nytænkende film fra verdens udviklingslande. Læs mere på images.dk, cphdox.dk og cinemateket.dk.
Serien (15 filmprogrammer) vises 4.-12. september.

Svenskjävlar! – ni nye svenske film

Svenske film er efterhånden lige så eksotisk en gæst i de danske biografer som asiatiske eller latinamerikanske. Oplev en række stærke prisvindende historier, der undslår sig genrekasser og fikse markedsanalyser: ’De ufrivillige’, ’Flickan’, ’Darling’, ’Miss Kicki’ (forprem. 22. sep. kl. 19.00) og fem andre. Historierne kredser om outsidere og måder at give tilværelsen kulør og personlighed. Alle har vundet eller været nomineret til priser i både Sverige og resten af verden.
Serien (9 film) vises hele september.

Månedens Dokumentar – ’Last Train Home’

I samarbejde med CPH:DOX og European Documentary Network vil Cinemateket fremover hver måned præsentere en unik dokumentarfilm, der rækker ud efter virkeligheden og udfordrer vores opfattelse af, hvad en dokumentarfilm er og kan være. Vi lægger ud med en dybt bevægende film om kærlighed, afsavn, oprør og drømme. Og om de mørke sider af den kinesiske mirakeløkonomi, der truer med at rive familier og samfundet fra hinanden. ’Last Train Home’ vandt hovedprisen på den seneste IDFA-festival i Amsterdam og var nomineret til juryprisen på Sundance-festivalen.
Spileperiode: 9.-15. september kl. 19.15.

Hvor bjergene sejler - film fra Grønland

Grønland har fascineret filmfolk gennem hele filmhistorien. Den ærefrygtindgydende natur og eskimoernes pittoreske livsstil kalder på historier om menneskets kamp med naturen. En række af de første danske grønlandsfilm har fastholdt den traditionelle fangerkultur, før det var for sent, f.eks. Jette Bangs enestående optagelser af polareskimoernes liv i ’Inuit’ (1940). Men filmene fra Grønland dokumenterer også de holdningsændringer, der er sket i forhold til den danske grønlandspolitik, industrialiseringen og den amerikanske Thule-base.
     Fredag den 24. september inviterer vi i tilknytning til serien til Tysk Filmaften med Arnold Fancks ’S.O.S. isbjerg’ (1933): I filmen medvirker Leni Riefenstahl, som samme år instruerede sin første film for det tyske nazistparti. En ekspedition ledet af den unge Dr. Krafft begiver sig til Grønland i forsøget på at opspore en polarforsker, der er forsvundet under en tidligere færd. Arnold Fancks nevø, forfatteren Matthias Fanck, introducerer filmen. Efter filmen taler filmkonsulent Steen Bille med Matthias Fanck om Arnold Fancks film. Arrangementet er et samarbejde mellem Cinemateket og Goethe-Institut Dänemark.
Serien (10 film) vises 16.-29. september.

Månedens Film – ’If I Want to Whistle, I Whistle’

Florin Serbans rå debutfilm vandt velfortjent juryens Grand Prix og Albert Bauer-prisen ved årets filmfestival i Berlin. Med sin stærke realisme indføjer ’If I Want to Whistle, I Whistle’ sig fornemt i den succesrige rumænske nybølge. Serbans film handler om den 18-årige småkriminelle Silviu. Han har kun fem dage tilbage i ungdomsfængsel, da hans elskede lillebror Marius kommer på besøg og annoncerer, at deres uansvarlige mor vil tage Marius med til Italien.
Spilleperiode: 16.-26. september kl. 19.15.

Feminine fingeraftryk - 10 kvinder i instruktørstolen

Kvinder stormer frem på chefgangene og på uddannelsesstederne. Men på filmindustriens mest prestigefyldte plads dominerer mændene stadig. Kun ca. 15 procent af de film, vi kan se i biograferne, er lavet af kvinder. Kønnet er selvfølgelig uvæsentligt, så længe en film er god. Men kvinderne har alligevel ofte et særegent blik, et feminint fingeraftryk på de historier, de fortæller. Vi har været kloden rundt og præsenterer de seneste tre års bedste film lavet af kvinder. 10 værker med sikker sans for æstetik, dramaturgi og feminin indsigt.
Serien (10 film) vises hele september.

BUSTER - festival for børn og unge 9.-19. september

Københavns Internationale Filmfestival for Børn og Unge fejrer ti-års jubilæum 9.-19. september. I år kan du møde norske børnedetektiver, belgiske bondegårdsdyr, levende tjekkisk legetøj, kiksede superhelte og mange andre skøre og alvorlige eksistenser. Læs mere på buster.dk.
Festivalperiode: 9.-19. september.

Ønskefilm – valgt af publikum

Fra spansk films festivalvinder over Jesús Francos kultfilm ’Necronomicon’ til den betagende film om forfatteren Yukio Mishima. Alle er de resultatet af publikums ønsker. Send dine ønsker til clausk@dfi.dk eller aflever dem til billetfolket.
Serien (8 film) vises hele september.

Særarrangementer

Nyt leksikon - Peter Schepelern og filmene

Torsdag den 2. september løftes sløret for den grundigt udbyggede udgave af Peter Schepelerns ’Filmleksikon’ (Gyldendal), der udkom første gang i 1996. Det nye filmleksikon er blevet tilføjet en række opslag, og giver overblik over hele filmområdet. Cinemateket inviterer i samarbejde med Gyldendal på Schepelern-causerier, bogsignering og film. Kl. 17.00 ved Filmhusets Film- & Boghandel: Peter Schepelern giver 10 gode grunde til IKKE at lave et leksikon! Kl. 18.00: Bogsignering og spørgsmål. Kl. 18.30 i Bio Carl: Peter Schepelern introducerer Lars Von Triers ’Forbrydelsens element’
Torsdag den 2. september fra kl. 17.00.

Eksperimental – Maya Deren, avantgardens moder

Mange kender det ikoniske billede af en kvinde, der med håndfladerne placeret på en rude kigger drømmende og fjernt ud. Billedet er fra en af de mest sete eksperimentalfilm nogensinde – Maya Derens ’Meshes of the Afternoon’. Cinemateket viser samtlige færdiggjorte film af Maya Deren (1917-61) samt ’Divine Horsemen: The Living Gods of Haiti’, der blev fuldbragt efter hendes død.
Onsdag den 29. september kl. 18.45.

’Livlægens besøg’ – Søndagsmatiné / Golden Days

I samarbejde med Det Kongelige Teater, Dacapo, Cubus Film og DR præsenterer vi den imponerende opsætning af den danske komponist Bo Holtens nyeste opera. ’Livlægens besøg’ er baseret på den svenske forfatter P.O. Enquists bestseller af samme navn og tager afsæt i en af de mest dramatiske episoder i danmarkshistorien: Kuppet i 1772 mod Danmarks dronning og hendes elsker, den kongelige livlæge Struense. ’Livlægens besøg’ gik for fulde huse sidste år i Den Kgl. Opera og blev optaget af Cubus Film. Der vil ved eftermiddagens matiné være mulighed for at møde Bo Holten og ikke mindst Gert Henning-Jensen, som synger det store parti som kong Christian VII. Arrangementet er en del af Golden Days-festivalen. Læs mere på goldendays.dk/festival.
Søndag den 19. september kl. 14.00.

Sneakbar – tre nye produktioner fra Filmværkstedet

Filmværkstedet inviterer til premiere på to dokumentarer og en fiktionsfilm produceret af talentfulde filmskabere og støttet af Filmværkstedet: ’Karate Nights’ (Emil Falke) + ’Baba’ (Anna Eborn) + ’Lille revolution’ (Marianne Hougen-Moraga). Efter visningerne er der fest og networking i Asta Bar. Der er fri entré, og det anbefales at bestille billetter i god tid.
Fredag den 17. september kl. 19.00 + 21.00.

Afghanistan indefra – SønDok

Humaira er 25 år og har ligesom alle andre afghanere levet med Taliban-styret. Men nu går hun med læbestift og arbejder med entusiastisk pionerånd på radiostationen Radio Sahar. ’Girls on the Air’ er et på en gang råt og smukt billede af en mønsterbryder i et land under voldsomme forandringer. Instruktør Valentina Monti vil være til stede ved visningen.
Søndag den 19. september kl. 14.15.

Familiedynasti i krise – forpremiere på ’En familie’

Pernille Fischer Christensens 'En familie' har allerede inden sin danske premiere gjort kraftigt opmærksom på sig selv. På årets Berlin-festival var den udvalgt til hovedkonkurrencen og modtog filmkritikernes pris. Familien Rheinwald er en hæderkronet bagerfamilie, hvis stolthed ligger i det gode brød. Da patriarken Richard (Jesper Christensen) rammes af livstruende sygdom, synes den oplagte arving til dynastiet imidlertid ikke at være indlysende.
Torsdag den 23. september kl. 16.00.

Usædvanlig afrikansk fredsaktivist – optakt til pris-fest

I september måned kommer en kvinde ud over det sædvanlige til Danmark. Liberianske Leymah Gbowee modtager den 9. september Liviafondens pris, og som optakt viser vi den 3. og 7. september den prisvindende dokumentarfilm ’Pray the Devil Back to Hell’ om hendes arbejde med fredelig konfliktløsning under Liberias blodige borgerkrig. Læs mere om Leymah Gbowee – der i dag er leder af Women Peace and Security Network Africa – og om prisuddelingen på liviafonden.dk.
Fredag den 3. september 19.30 + tirsdag den 7. september kl. 20.30.

Caroline Mathilde i 2010-udgave - premiere

Den nye danske spillefilm ’Caroline – den sidste rejse’ er en moderne fortolkning af Caroline Mathildes ægteskab med Christian d. 7., forholdet til Johann Struense og hendes efterfølgende udvisning fra Danmark. I malerisk stil, der leder tankerne hen på Hammershøi, fortæller filmen om magtkampen i en større dansk virksomhed. I hovedrollerne ses Christine Hermansen, Morten Hauch-Fausbøll og Kim Bodnia.
Lørdag den 4. september kl. 22.00 + tirsdag den 21. september kl. 16.45.

Psych-Out!: film fra undergrunden med spindelvæv og orgelmusik

Selveste Fætter Maddike er vært for denne måneds Psych-Out!, arrangeret af Cinemateket og Station 16 og dedikeret til gys, gru og grand guignol for genrefans. ’Tales from the Crypt’ (1972) er baseret på EC Comics’ populære tegneserier fra 50’erne og er en episodefilm i fem rædselsvækkende afsnit. Komplet med spindelvæv, orgelmusik, en psykopat forklædt som julemand og Joan ’Alexis’ Collins i en central rolle. Efter filmen er der plader på rejsegrammofonen og kolde øl for kolde kontanter i Asta Bar.
Torsdag den 23. september kl. 21.30.

Torben Ulrich & Søren Kjærgaard live – klaverkoncert og filmpremiere

Forfatter, musiker, filminstruktør, billedkunstner og tidligere top-tennisspiller Torben Ulrich besøger Cinemateket sammen med jazzpianisten Søren Kjærgaard. De præsenterer deres nye album ’Alphabet, Peaceful, Diminished: 29 Proposals from the Towers of Babble’, der tager afsæt i et atonalt univers med tråde til Arnold Schönberg, Yusef Lateef, Dada og Kurt Schwitters. Ud over en klaverkoncert byder aftenen på klip fra tidligere produktioner og verdenspremiere på et nyt filmprojekt af Torben Ulrich, der fylder 82 år i oktober. 
Torsdag den 9. september kl. 20.30.

Rolling Stones i eksil – Friday Late Night

"Vi var unge, smukke – og dumme. Nu er vi bare dumme," sagde Mick Jagger, da han opsummerede sit liv ved premieren på den nye dokumentar ’Stones in Exile’ ved årets filmfestival i Cannes. Filmen beretter om tilblivelsen af gruppens myteomspundne dobbeltalbum ’Exile On Main Street’ fra 1972 – og ikke mindst den loose (læs stof- og alkoholindhyllede) indspilningsproces, der mestendels foregik i kælderen under Keith Richards skattely – en kæmpevilla ved den franske Riviera. Baren er åben, og efter filmen spiller aftenens dj op til dans.
Fredag den 24. september kl. 21.30.

Mest for børn

Bio Min Bio og Børnebiffen

Se  jungle bogen i Bio Min Bio - Den mest swingende og jazzede af samtlige Disney-film (nyd især Svend Asmussen i den danske versionering) var også den sidste, som blev færdiggjort i Walt Disneys levetid. Eller nyd de mange gode tilbud for de mindste i Børnebiffen hver torsdag-søndag.
Søndag den 5+26 september kl. 12.30 - Bio Min Bio. Hver torsdag-søndag – Børnebiffen.