Cinemateket januar 2011

Kickstart filmåret med bloddryppende westerns og komplekse dramaer, når vi viser otte film af den amerikanske mesterinstruktør Sam Peckinpah. Mød den ungarske auteur Béla Tarr, der introducerer to af sine filmværker. Og se cremen af russisk filmhistorie. Oplev også de bedste danske film fra året, der gik, foruden Scorsese, Jødisk Filmfestival og meget mere i Cinemateket i januar.

Serier

Sam Peckinpah – bloody good
Han førte westerngenren og action-filmen ind i en ny blodig æra fuld af komplekse helte og anti-helte. Men han instruerede også nogle af 1970'ernes bedste dramaer. Han beskæftigede sig i det hele taget helst med maskuline dyder og svagheder og med mænd, som udnytter de værste sider af sig selv til at nå ædle mål. "Bloody good, bloody original, and sometimes just bloody," som en amerikansk kurator engang noterede. Se otte perler af den amerikanske mester – 'Den vilde bande', 'Køterne' og 'Pat Garrett og Billy the Kid' og fem andre.
Serien (9 film) vises 2.-23. januar.

Béla Tarr besøger Cinemateket - ungarsk billedmagi
Det ultrarealistiske kolliderer med det magiske og bizarre, når den ungarske instruktør Béla Tarr besøger Cinemateket og præsenterer to af sine hovedværker. Tarrs film er gennemsyret af den helt specielle skizofrene melankoli, som præger den ungarske folkesjæl udviklet gennem generationer under fremmed åg og forædlet gennem 40 år med totalitært kommuniststyre. Béla Tarr introducerer 'Werckmeister Harmonies' den 15. januar kl. 18.45 og 'Satan's Tango' den 16. januar kl. 14.00.
Serien (5 film) vises 15.-26. januar.

Dansk Film 2010 – årets bedste
Iben Albinus Sabroe, filmanmelder på Berlingske Tidende, præsenterer sit bud på de vigtigste danske film fra året, der gik. Syv medrivende dramaer, der handler om os selv og den nye verden, vi lever i: Bl.a. Janus Metz' krigsdokumentar 'Armadillo', Thomas Vinterbergs 'Submarino' og Susanne Biers 'Hævnen'. Iben Albinus Sabroe præsenterer Nikolaj Arcels romantiske komedie 'Sandheden om mænd' onsdag den 12. januar kl. 19.00.
Serien (7 film) vises hele januar.

Krigstraumer, nybrud og kollektiv-komik – russiske højdepunkter
Oplev en række af højdepunkterne fra den russiske filmhistorie. Film, som er en markant del af den internationale filmkanon. Film gennemsyret af eskapisme, kommunistisk propaganda og skelsættende, kunstneriske bedrifter. 'Tranerne flyver forbi', 'Panserkrydseren Potemkin', 'Moscow Does Not Believe in Tears' og mange flere.
Serien (11 film) vises 2.-23. januar

BIO 12:30 - Oscar Wilde har tid midt på dagen – har du?
Oscar Wildes forfatterskab hører til forrige århundredes mest elegante, raffinerede og vittige. Wilde anvendte effektfuldt humor i sine teaterstykker, og derfor slap han af sted med mere end de fleste. I januar viser vi fire filmfortolkninger af Wildes værker, heriblandt 'Den ideelle mand' og 'The Importance of Being Earnest'. Alle i BIO 12:30 – formiddagsbiffen med kvalitetsfilm, der har fokus på den gode historie. Gratis kaffe efter filmene.
Serien (4 film) vises hele januar.

Michael Douglas – andet end 80'er-yuppie
Michael Douglas' look blev til i firserne: tilbagestrøget hår med halvlang nakke, powersuits og overfladisk attitude. Han har finpudset rollen til perfektion og ser derfor ens ud i de fleste af de film, han medvirker i. Men han kan andet end at spille glat 80'er-yuppie. Vi har udvalgt tre film, hvor Michael Douglas ikke spiller Michael Douglas: 'One Night at McCool's', 'Wonder Boys' og 'Falling Down'.            
Serien (3 film) vises 2.-25. januar.

Scorseses passioner – ny bog
Den internationalt anerkendte danske Scorsese-ekspert Annette Wernblads bog 'The Passion of Martin Scorsese: A Critical Study of the Films' udkommer i januar på forlaget McFarland & Company. Den 14. januar præsenterer hun bogen i Filmhusets Film- & Boghandel. Annette Wernblad introducerer i forbindelse med udgivelsen en række highlights til ære for instruktøren: 'The Last Waltz - The Band's sidste koncert' den 14. januar kl. 20.00, 'The King of Comedy' den 16. januar kl. 16.30, 'GoodFellas' den 19. januar kl. 21.00. og ' Shutter Island' den 21. januar kl. 21.00.
Serien (4 film) vises 7.–25. januar.

Copenhagen Jewish Film Festival - 27.-30. januar
Film om markante personligheder i jødisk historie. Film, der har drømmene og det overnaturlige i centrum. Coen-brødrene. Klezmatics og Leonard Cohen. Dokumentar om Amos Oz og hans unikke indføring i Israels historie. Det er bare nogle af de oplevelser, årets jødiske filmfest byder på. Læs mere om hele programmet på www.cinemateket.dk eller www.cjff.dk.
Festivalen foregår 27.-30. januar.

Særarrangementer

Månedens Dokumentar – 'The Parking Lot Movie'
"Sindssygt fascinerende! Det perfekte miks mellem absurdisme og intellektualisme" skrev New York Times om 'The Parking Lot Movie', som skildrer livet på en lille parkeringsplads i Charlottesville, Virginia. Filmen følger parkeringsvagterne - et excentrisk broderskab af kunstnere, musikere og studerende - i aktion, når de sidder i deres faldefærdige skur og leverer lænestolsfilosofi eller er i kontakt med kunderne. Bilkultur, kapitalisme, den amerikanske drøm og knastør humor. Dette er ikke kun en parkeringsplads, det er en kamp for menneskeheden.
18.–23. januar kl. 19.00.

Månedens Film – 'The Messenger'
To soldater har til opgave at tage ud til de efterladte og personligt overbringe meddelelsen om en soldats død. Kaptajn Tony Stone (Woody Harrelson) har haft jobbet i flere år, og han informerer sin nye makker - den krigstraumatiserede Will Montgomery (Ben Foster) - om den officielle procedure: "Oplæs den godkendte besked, undgå personlige kommentarer og lad for Guds skyld være med at røre de pårørende". Woody Harrelson og filmens manuskript blev Oscar-nomineret, og 'The Messenger' vandt en Sølvbjørn i Berlin.
6.-16. januar kl. 19.15.

Herman Bang i manegen – film og oplæg
Næste år er det 100 år siden, den store danske forfatter Herman Bang døde under en oplæsningturné i USA. Allerede den 30. januar fejrer vi ham med et oplæg af skuespiller, forfatter og dramatiker Gerz Feigenberg, som introducerer filmatiseringen af Bangs novelle 'De fire djævle'.
Søndag den 30. januar kl. 16.30.

'Good bye, Lenin' - hvor kommer minder fra?
Kan man leve uden for den kollektive erindring? Få (måske) svaret, når Cinemateket og Kunsthallen Nikolaj inviterer til filmaften med 'Good Bye, Lenin' torsdag den. 13. januar. Andrew Hoskins, professor i Cultural Studies ved University of Nottingham, introducerer filmen. Kunsthallen Nikolaj viser frem til den 30. januar udstillingen 'Efterbilleder – Persistence of Vision'. Andrew Hoskins vil vise rundt på udstillingen fra kl. 17.00 til 18.00 før arrangementet i Cinemateket. Læs mere på: www.kunsthallennikolaj.dk.
Torsdag den 13. januar kl. 19.00.

Eksperimental: Norman McLaren - at male med lys
Den skotsk-fødte Norman McLaren (1914-87) var en sand auteur inden for animationsfilmen og en af de mest spændende abstrakte ekspressionister i det 20. århundrede. Han afsøgte hele sin karriere grænserne for (animations)filmkunsten, og han eksperimenterede konstant med nye teknikker. Vi præsenterer 11 af de i alt 50 film, McLaren nåede at lave i sin lange karriere. Introduktion ved programredaktør Jesper Andersen.
Onsdag den 26. januar kl. 19.30.

Kosmorama præsenterer - Ole Christian Madsen fortæller
I anledning af det nye nummer af Kosmorama har vi inviteret Ole Christian Madsen ind til en snak om sin instruktørkarriere, der tæller titler som 'Flammen & Citronen', 'Nordkraft’, 'Prag' og dogmefilmen 'En kærlighedshistorie'. Ole Christian Madsen viser desuden klip fra sin kommende film, parforholdskomedien 'Superclásico', der er optaget i Argentina og har Anders W. Berthelsen og Paprika Steen i hovedrollerne.
Tirsdag den 11. januar kl. 19.30.

Edgar Allan Poe – galla i samarbejde med Poe Selskabet
For 50 år siden udsendte Roger Corman 'House Of Usher', den første film i instruktørens Edgar Allan Poe-serie og starten på en række kultklassikere baseret på Poes mest berømte horror-fortællinger. Vi fejrer 50-års jubilæet på Poes fødselsdag med en helaftens-kavalkade bestående af film, musik, oplæsning og foredrag (ved Torben Carlsen og Nicolas Barbano). Poe-arrangementet er blevet til i et samarbejde mellem Cinemateket og Det Danske Edgar Allan Poe Selskab. I pausen byder selskabet på et glas Amontillado-sherry.
Onsdag den 19. januar kl.18.30.

Psych-Out! – blodsugende genrefilm fra undergrunden
Release the bats! Cinemateket og filmgruppen Station 16 løfter på kistelåget og byder på en bloddryppende double-feature med to sjældne, alternative vampyrfilm fra 1970’erne – årtiet, hvor alt kunne ske. George A. Romeros oversete 'Martin' (1977) og den spanske instruktør José Larraz' eurotrash-perle 'Vampyres: Daughters of Darkness' (1974).  Imellem filmene snurrer den psykedeliske rejsegrammofon i Asta Bar, hvor der er kolde øl for kolde kontanter.
Torsdag den 20. januar kl. 20.00.

Friday Late Night - Metal-gudegarn og hårnet: Den uforlignelige historie om Anvil
Et af de seneste års mest gribende og veldrejede musikalske portrætter fortæller historien om de canadiske heavy-rockere Anvil, der opnåede berømmelse i 1980'erne, men siden gled ud i glemslen. I en alder af 60 spiller 'Lips' og Robb Reiner nu bare 'the occasional suburban job', når de da ikke bruger tiden på at skændes eller deltidsjobbe som udbringere for det lokale catering-firma – på minimumsløn og med hårnet over det obligatoriske 'metal-gudegarn'. Filmen balancerer forbilledligt patos og pinagtighed, og der er plads til et par one-liners fra koryfæer som Slash, Lars Ulrich og Lemmy. Det hér er virkelighedens Spinal Tap med ægte salt i øjenkrogen!
Fredag den 28. januar kl. 21.30.

For medlemmer

'Holy Rollers' - forsmag på Jødisk Film Festival for Cinematekets medlemmer
Cinematekets medlemmer kan 25. januar få en gratis forsmag på årets jødiske filmfestival med denne lille perle af en independent film, som bl.a. blev nomineret ved Sundance Film Festival. Hovedrolleindehaveren Jesse Eisenberg spillede sidste år med i filmen om Facebook, 'The Social Network'. 'Holy Rollers' introduceres af festivalens leder Anne Boukris.
Tirsdag den 25. januar kl. 18.30.

'The Messenger' - fri entré for medlemmer 6. januar
Første visning af Månedens Film, det Oscar-nominerede drama 'The Messenger' om irak-krigens konsekvenser for livet på hjemmefronten, er gratis for medlemmer den 6. januar.
Torsdag den 6. januar kl. 19.15.

Mest for børn

Bio Min Bio - 'Madagascar'
I Bio Min Bio viser vi de gode børne- og familiefilm i spillefilmslængde. I januar måned animationsfilmen 'Madagascar'. Sammen med sine dyrevenner har løven Alex levet hele sit liv i fangenskab. De har vænnet sig til faste spisetider og et liv uden de store sorger og glæder. Gruppen af venner beslutter at se lidt på den omgivende storby, men ender i stedet på den afrikanske ø Madagaskar, hvor de pludselig skal lære at klare sig selv i naturen.
2.+16.+30. januar kl. 12.30.

Børnebiffen – hver torsdag-søndag
I januar har Børnebiffen premiere på to nye serier til de mindste, nemlig 'Storvask' og 'Mægtige maskiner'. 'Storvask' er en række små animationsfilm, der tager udgangspunkt i fantasien om, at vasketøj har sit eget liv bag vaskemaskinens rude. I 'Mægtige maskiner' kommer børnene hel tæt på de maskiner, der er på en byggeplads og på vejene. I Børnebiffen er der også mulighed for at se 'Carsten & Gittes filmballade'. Der er gratis adgang til alle film på hverdage. I weekenden, på helligdage og i ferier tilbydes Børnebiffen nu til en pris af blot 10 kr.
Børnebiffen – hver torsdag-søndag.