Cinemateket oktober 2009

Oplev ikonet Grace Kelly i ni eksklusive filmklassikere. Vær med til tyvstarten på alle tiders største world music-event med inciterende hiphop og tango-dokumentarer. Tag med de legendariske Quay-brødre på et fabelagtigt animations-trip til Kafka-land. Og grin med Astrid Lindgren og hendes herlige unger i hele efterårsferien. Kom derudover til en stribe særarrangementer, bl.a. Kulturnatten – med festlige indslag for både børn og voksne – og se verdenspremiere på den nye danske spillefilm ’Profetia’ af stortalentet Johan Melin.

Serier

Grace Kelly – den amerikanske prinsesse

Hendes liv og karriere var et eventyr med alle de elementer, som skaber en legende. Hun brød sin sociale arv og gik fra yndig New York-starlet til topnavn i Hollywood videre til prinsesse i fyrstedømmet Monaco. Grace Kelly (1929-82) var et sjældent omsorgsfuldt og vellidt menneske. Frank Sinatra kaldte hende "en elegant og dejlig kvinde, som var prinsesse fra det øjeblik, hun blev født." Cinemateket viser hendes alt for få film i anledning af den amerikanske forfatter Donald Spotos nye bog, ’Grace Kelly - en biografi'.

Donald Spoto præsenterer sin bog og introducerer filmen ’High Society’ (1956) kl. 19.00 den 3. oktober. Den 9. oktober præsenterer Donald Spoto Hitchcock-klassikeren ’Skjulte Øjne’ (1954) kl. 19.00. 

Serien Grace Kelly (8 film) vises hele oktober.

Velkommen, verdens rødder! - film om hiphop, politik og tango

Intens tango, politisk hiphop fra Senegal samt en tur i smeltediglen i South Bronx. Cinemateket præsenterer denne musikfilm-serie i anledning af WOMEX – World Music Fair, verdens største verdensmusik-event, der finder sted i København denne måned.

Fredag den 2. oktober er der blandt andet politisk hiphop i temaet 'afrikanske rødder'. Lørdag den 3. oktober kaster vi os ud i den argentinske tango. Musikken, dansen og byen Buenos Aires spiller hovedrollerne. Lørdag slutter vi af med et brag af en milonga fest – tangokoncert og dans – i restaurant SULT.

Serien Velkommen, verdens rødder! (5 film) vises 2.- 3. oktober.

Quay brothers - med Kafka i drømmeland

Velkommen til en stop motion-animeret parallelverden, hvor dukker, mennesker og normalt døde genstande lever side om side, smelter sammen i nye konstellationer og skaber en atmosfære af lige dele udsathed og uforudsigelighed, legesyge og mareridt. Lovene for, hvad der er godt og skidt, tilhører brødrene Quays parallelverden alene. Forestil dig en brainstorm-session mellem Franz Kafka og Terry Gilliam i en marskandiser-butik, hvor alt er levende på hylderne. Så har du en idé om, hvad der venter.

Serien Quay brothers (2 spillefilm, og 4 kortfilmsprogrammer) vises fra den 2. oktober til den 16. oktober.

Film fra DDR 1957-90 – opgøret med muren

I dette efterår er det 20 år siden, at "den antifascistiske beskyttelsesmur", som Muren hed i officiel østtysk sprogbrug, blev revet ned. Indbyggerne i DDR levede i et etparti-system, men oplevede ikke kun triste betonbyggerier, lange køer og Stasi-forfølgelse. Denne serie bidrager til at nuancere de noget forenklede forestillinger om DDR, der er ved at etablere sig i vores kollektive bevidsthed.

Lørdag den 3. oktober kl. 16.30 kan skuespilleren Jutta Hoffmann opleves i samtale med journalist Steen Bille ved visningen af 'Karla', der i 1966 blev stemplet som "nihilistisk" og forbudt.

Serien Film fra DDR 1957-90 (11 film) vises fra den 1. oktober til den 18. oktober.

"Ni film, der smitter" – premeireaktuelle Johan Melin vælger film

Johan Melin er en af de største talenter i dansk film, og denne måned får hans nyeste film ’Profetia’ verdenspremiere i Cinemateket. Samtidig har Melin valgt ni af sine yndlingsfilm til en serie i Cinemateket. Ud over at være særdeles bevidst om de filmsproglige virkemidler bestræber Johan Melin sig tydeligvis på at lave film, der provokerer og ryster sit publikum. Denne bestræbelse præger også hans ni yndlingsfilm. Fra religiøse dogmatiske konflikter i 'Ordet' (1955) over sigøjner-liv i 'Time of the Gypsies' (1988) til aggressioner og afmagt i 'I Stand Alone' (1998).
Torsdag den 8. oktober introducerer Johan Melin filmene 'I Stand Alone' kl. 19.00, 'Vacas' (1992) kl. 19.30 og 'Ordet’ kl. 21.30.

Serien "Ni film, der smitter" (9 film) vises hele oktober.

Ønskefilm

Denne måndes ønskefilm byder på en yderst blandet slikpose. Fra Ole Palsbos ’Familien Schmidt’ (1951) med tilhørende visning af hans sidste værk - den fine kortfilm ’Man burde tage sig af det’(1952) - videre til et gensyn med John McClane i ’Die Hard’ (1988) til den prisbelønnede anti-krigsfilm ’Forbudte lege’ (1952). Derudover hopper vi i cowboytøjet med ’Vestens vilde veje’(1952), og svælger i skøn jazz med ’Round Midnight’(1986).

Serien Ønskefilm (8 film) vises hele oktober.

 

Særarrangementer

Månedens film: ’Profetia’

Johan Melin demonstrerer stort vovemod og et højt teknisk ambitionsniveau i denne metafysiske multiplothistorie om liv, kærlighed og død. Cinemateket inviterer til verdenspremiere på filmen, som vises fra 25. til 31. oktober. Den 60-årige Sofie står ved et bål og brænder de manuskripter og historier, hun har skrevet gennem hele livet. Historierne synes en efter en at blive til virkelighed og til profetier for hendes vingeskudte karakterer. Se også serien 'Johan Melin vælger film' i denne måned.

’Profetia’ vises hver dag kl. 19.15 i perioden 25.-31. oktober (dog ikke 26. oktober). Søndag den 25. oktober vil Johan Melin introducere filmen kl.19.15.

Præsentation af the Jørgen Leth collection, boks 6

Torsdag den 1. oktober præsenteres det sidste dvd-bokssæt i Jørgen Leth-serien. Dvd-udgivelsen indeholder en række af de eksperimentalfilm, Leth lavede i perioden fra 1963 og op til starten af 70'erne. I anledning af lanceringen vil Jørgen Leth fortælle om denne periode af sin instruktørvirksomhed i en samtale med instruktør Torben Skjødt Jensen. Det sker i Filmhusets film- og boghandel kl. 16.30. Herefter, kl. 17.45, viser Cinemateket to af filmene i deres restaurerede versioner med introduktion af Jørgen Leth selv. Filmene er montagefilmen ’Eftersøgningen’ (1970) og ’Se frem til en tryg tid’ (1965).

Torsdag den 1. oktober kl. 16.30.

Eksperimental – Kubelka, Kren og andre østrigske highlights

Østrig har gennem de seneste 50 år været centrum for europæisk avantgardefilm. I 1950'erne var det folk som Peter Kubelka og Kurt Kren med deres radikale formeksperimenter som fx den metriske film. I 1970'erne og 1980'erne fulgte Valie Export og Mara Mattusckas nedbrydning af den kvindelige krop, og i 1990'erne Peter Tscherkassky og Lisl Pongers brug af ”found footage”. Seneste skud på stammen er den unge Johann Lurfs radikale zoom-eksperiment, der ligger i forlængelse af den strukturalistiske tradition.

Onsdag den 28. oktober kl. 19.00.

Stumfilm med levende musik: A.W. Sandberg og Carlo Jacobsen

Tirsdag den 6. oktober blænder Cinemateket op for A.W. Sandbergs stumfilmsdrama og udstyrsstykke 'Fra Piazza del Popolo' (1925). Inden forestillingen fortæller historiker Svend Jørgen Jensen om scenografen Carlo Jacobsens arbejde på filmen. Komponisten og tværfløjtenisten Yael Acher leverer live-score til visningen. Lørdag den 31. oktober viser vi en helt anden dimension af Jacobsen/Sandberg-makkerparrets virke: Thriller-komedien med den mageløse titel 'Nedbrudte nerver' (1923). Filmen vises med klaverledsagelse.

Tirsdag den 6. oktober og lørdag den 31. oktober kl. 19.00.

Danish Films - English Subtitles: ‘Prague’

Every month we will be showing a Danish Film with English subtitles, so we can invite all our non-Danish speaking members to witness examples of great Danish films. This month’s film is "Prague" which tells the story of Christoffer and his wife Maja, who go to Prague to bring back the remains of his recently deceased father. Here Christoffer must come to terms with the loss of his father, and the increasing strain on his marriage.  Screen International wrote: "Powerful drama, strong direction and overwhelming performances."

Thursday Oktober 15th at 7pm.

Sneakbar

Fredag den 2. oktober viser vi fem premierefilm produceret af unge talentfulde filmskabere. Instruktørene vil introducere filmene, og arrangementet giver en unik mulighed for at se smugglimt fra dansk films fremtid. Filmene er støttet af Filmværkstedet. Der er fri entré. Sneakbar vises også den 15. oktober kl. 19.15.

Fredag den 2. oktober kl. 22.00. Med efterfølgende bar og DJ.

Psych-out: 'Liquid Sky' - 80'er-scifi med disco og aliens

I filmen ’Liquid Sky’ (1982) er en flyvende tallerken fra Venus på jagt efter stoffer (!), og lander midt i et dekadent new wave/disco-miljø. Men da de usynlige rumvæsener flytter ind hos en androgyn fotomodel, finder de ud af, at sex er et federe ’high’. Filmen er det første i det nye tiltag 'Psych-Out', der er dedikeret til de skæve genrer, præsenteret i samarbejde med filmgruppen Station 16. Her vises både beskidte B-film, underlige Underground film og mareridtsagtige Midnat Movies. Hver tredje torsdag i hver måned får disse sjældne spoler nogle kloge ord med på vejen, og bagefter er der kolde øl i Asta Bar.

Torsdag den 15. oktober klokken 21.00. Med introduktion.

Søndok: Hilton i Havana: Revolutionens symbol

I år er det 50-året for den cubanske revolution. 'When Castro Seized the Hilton' (2009) er en fascinerende ny fortælling om begivenhederne, og i centrum står det luksushotel, der blev revolutionens epicenter. En af Castros magtfulde symbolske handlinger i 1959 var at gøre det nyopførte Havana Hilton Hotel til sit hovedkvarter og i stedet navngive det Habana Libre – 'det frie Havana'. Instruktør Bjarte Thoresen vil efter visningen fortælle om arbejdet med filmen og svare på spørgsmål fra publikum.

Søndag den 4. oktober kl. 14.30. Med efterfølgende Q & A med instruktøren.

Kulturnatten i Cinemateket - fredag den 9. oktober

Velkommen til Kulturnatten i Cinemateket. Med et Kulturpas er der adgang til en lang række aktivieter og filmoplevelser. Oplev en McDonald's gradvist blive fyldt med vand i den tankevækkende og flot realiserede film 'Flooded McDonald's’. Lav blandt andet din egen film i FILM-X, hør om dansk tegnefilms historie og se smugklip fra den nye animationsfilm ’Olsen Banden på de bonede gulve’. Derudover viser vi to koncerter med Madonna efterfulgt af Madonna-dj og drinks i Asta Bar. Børn op til 12 år kan blive sminket som en ægte filmstjerne. Og så er der mulighed for at sætte sit eget stjerneaftryk på fliserne rundt om huset i Filmhusets ”Walk of fame”.

Fredag den 9. oktober fra kl. 16.30.

Til aftenens to koncertfilm med Madonna kl. 22.00 er der mulighed for at bestille billetter forud.

Friday Late Night - Marc Almond live at the Royal Albert Hall

Marc Almond udødeliggjorde soul-klassikeren 'Tainted Love' med Soft Cell i 1981 og kastede sig i samme periode ind i et livslangt favntag med så forskellige genrer som disco, synth-pop, kabaret- og vaudeville-musik. Oplev den flot tatoverede engelske performer i hans ultimative show fra Royal Albert Hall i London 1992. I denne måned præsenteres Friday Late Night i samarbejde med Copenhagen Gay & Lesbian Film Festival.

Fredag den 23. oktober kl. 21.45. Med efterfølgende bar og DJ.

Maskespil i Cinemateket med Jean Cocteau

Den 31. oktober er masken i centrum, når Cinemateket i samarbejde med Glypoteket viser filmen ’En digters blod’ (1930) af maskespillets filmiske mester, Jean Cocteau. Filmen introduceres af programredaktør Claus Kjær. Før filmen vil direktøren for Ny Carlsberg Glyptotek Flemming Friborg fortælle om maskens historie og kultur. Arrangementen er afrundning på udstillingenen  'MASKEN – fra Carpeaux til Picasso', som Glyptoteket viser frem til 1. november. Entré til udstillignen er inkluderet i billetprisen.

Lørdag den 31. oktober kl. 16.00.

Foredrag og David Lynch-film - forsoning per havetraktor

'The Straight Story' er en bevægende, roligt duvende film om 73-årige Alvin Straight (Richard Farnsworth), der mærker livet gå på hæld og derfor opsøger den bror (Harry Dean Stanton), han ikke har talt med i ti år. Hvad gør man, når man ikke har kørekort, afskyr busser og skal krydse to stater? Man tager da havetraktoren! Filmen er i øvrigt baseret på en virkelig hændelse. Filmanmelder og sognepræst Johannes H. Christensen introducerer filmen under overskriften ”Kristendom  i 'The Straight Story”.

Torsdag den 29. oktober kl. 19.00.

Arkitekturens dag - loge-besøg med Greenaway-film

Kom ind i Den Danske Frimurerordens sagnomspundne Stamhus på Blegdamsvej, når Cinemateket i samarbejde med Akademisk Arkitektforening viser film den 1. oktober – på Arkitekturens Dag. Informationschef Jørgen Bregnegaard-Madsen fra Frimurerordenen giver en guidet rundtur i den smukke bygning, der derefter vil danne rammen for en anderledes filmoplevelse: Peter Greenaways spillefilm 'Arkitektens mave' (1987), der adræt kobler et storstilet arkitektonisk projekt med bagmandens fysiske nedtur. Filmen indledes af kunstformidler Berit Anne Larsen. Deltagelse er gratis, men der er et begrænset antal pladser. NB: Reservation og billetafhentning kun i Cinemateket inden den 30. september kl. 14.00.

Torsdag den 1. oktober fra kl. 9.30 til kl. 14.30.

 

For medlemmer

’Rückenwind’ – gratis film under under Copenhagen Gay & Lesbian Film Festival

Fabler og folkeeventyr er tydelige inspirationskilder for denne drømmende film. Det unge kærestepar Johann og Robin er på en tilsyneladende harmløs cykelferie i de tyske skove, men da vildnisset får bugt med deres stedsans, udvikler ferien sig til et ophold hos en enlig mor og hendes søn på en afsidesliggende gård, hvor giftige bær og spøgelseshistorier begynder at lege med Johanns og publikums virkelighedssans.

Tirsdag den 13. oktober kl. 18.45. Fri entré for medlemmer af Cinemateket.

 

Mest for børn

Bio Min Bio i efterårsferien - alle elsker Astrid Lindgren!

Astrid Lindgren fylder en særlig plads i manges hjerter. Hendes fantastiske børnebøger har forenet generationer gennem flere årtiers højtlæsning ved sengekanten. I efterårsferien fejrer vi Nordens børnebogs-dronning Astrid Lindgren ved at vise fire af hendes film i BIO MIN BIO. I efterårsferien er der film alle dage fra tirsdag til søndag. Billetpris: kun 25 kr.

Serien (4 film) vises fra lørdag den 10. oktober til søndag den 25. oktober.

Børnebiffen

Børnebiffens oktober program med film for børn i alderen 3-12 år. Vi byder bl.a. på fødselsdag med Cirkeline, og en tur på åen med Pipungerne. Børnebiffens program er sammensat af Filminstituttets Børn & Unge-afdeling, og der er fri entré til filmene.

For flere eventyr i børnehøjde læs mere under Børnebifffens oktober-program.

 

Copenhagen Gay & Lesbian Film Festival

En af de mest progressive festivaler i Europa forsætter det nære samarbejde med Cinemateket med visningen af en lang række film, der gør status over LGBT-livet (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender) før og nu. Programmet formidles gennem en række aktuelle temaer, blandt andet 'Documenting Denmark', der byder på en håndfuld spritnye dokumentarfilm om livet i queer-miljøet i dagens Danmark.

Copenhagen Gay & Lesbian Film Festival (40 film i Cinemateket) finder sted fra den 16. oktober til den 25. oktober.

Se det fulde festivalprogram på cglff.dk og cinemateket.dk, hvor du du ligeledes kan holdemøje med særarrangementer under Copenhagen Gay & Lesbian Film Festival.

 

Billetter til alle forestillinger i oktober-programmet kan bestilles i Cinematekets billetsalg, Gothersgade 55, tlf. 33 74 34 12. Online bestilling på www.cinemateket.dk.