Cinemateket september

Restaurerede film af John Cassavetes med introduktion, Juliette Binoche samt fire andre fantastiske serier og masser af særarrangementer.

Serier

John Cassavetes – independent-filmens far restaureret

John Cassavetes har en enestående placering i amerikansk films udvikling igennem de seneste 50 år. Han tilførte filmkunsten et bemærkelsesværdigt skud nærhed og autenticitet, og han satte kursen for de studie-uafhængige produktioner, som har gjort så meget godt for amerikansk film i årene siden. Denne serie giver mulighed for at se hovedparten af hans film – og dertil et par af hans skuespilpræstationer, som aldrig før har været vist i Danmark.

Journalisten og Cassavetes-kenderen Scott Berman introducerer hele fire af filmene (på engelsk), nemlig ’Skygger’ (1. sep. kl.19.00), ’Ansigter’ (12. sep. kl. 19.15), ’Mordet på en kinesisk bookmaker’ (6. sep. kl. 19.15) og ’Love Streams’ (3. sep. kl. 18.45). Bemærk også, at tre af seriens film - ’Skygger’, ’Ansigter’ og ’En kvinde under indflydelse’ - vises i nyrestaurerede udgaver.

Serien John Cassavetes (9 film) vises hele september.

Juliette Binoche – ikon af kød og blod

Nogle finder hende sensuel og sexet. Andre synes, hun udstråler utilnærmelighed. Hun har spillet saftspændt (’Tilværelsens ulidelige lethed’), sorgfuld (’Blå’), og chokoladelækker (’Chocolat’). Hun har været eventyrerske (’Husaren på taget’) og givet hverdagen en faretruende kant (’Skjult’). 45-årige Juliette Binoche – som inden længe er premiereaktuel i dramaet ’Paris’ – er en særlig skabning i filmens verden: Et mangefacetteret, ofte tyndslidt menneske af kød og blod. Men med et ikon-ansigt, der virker æterisk og tidløst.

’Paris’ vises som forpremiere for Cinematekets medlemmer torsdag den 17. september kl. 18.45.

Serien Juliette Binoche (11 film) vises hele september.

KomplEKS-Jugoslavien  – der var engang et land

Jugoslaviens endeligt og de etniske konflikter på Balkan har været et tema i mere end 50 spillefilm og 200 dokumentarfilm. Et af resultaterne af de tragiske hændelser har været, at en ny generation af talentfulde filminstruktører og manuskriptforfattere er trådt i karakter. Hvor de første film fra eks-Jugoslavien skildrede et anarkistisk og amoralsk mareridt, er en række af de nyere film mere eftertænksomme; refleksioner over både krigstraumerne og håbet om forsoning. Seriens ni film tager alle udgangspunkt i Jugoslaviens sammenbrud – fra Guldløve-vinderen 'Før regnen' (1995) til Guldbjørne-vinderen 'Sarajevo – håbets sang'(2006).

Den 1. september kl. 20.15 introducer Balkan-kenderen og lektor ved Københavns Universitet Karsten Fledelius den makedonske Oscar-vinder ’Før regnen’ og trækker perspektiver op for hele serien.

Serien KomplEKS-Jugoslavien (9 film) vises hele september.

Frank Capra – Amerikas stemme

Det er ikke mange instruktører forundt at få deres tidligste film restaureret og vist på festivaler. Frank Capra (1897-1991) er en sådan instruktør. Filmene i denne serie er restaureret til fordums skønhed, over 80 år efter de blev lavet. Capras 30’er-film – inden det store folkelige gennembrud med mesterværkerne  ’Mr. Smith Goes to Washington’ og ’Mr. Deeds Goes to Town’ – er båret af et gennemgående tema om uskyldens konflikt med et korrupt Amerika. Instruktørkollegaen John Cassavetes har kaldt Capra ”den største amerikanske instruktør af alle. En mand så smuk, så overbærende, så demokratisk, så forbandet talentfuld og så fuld af liv og energi, at hans film fortsat udstikker kursen for USA’s forestillingsevne den dag i dag. Han repræsenterer et land, der måske aldrig fandtes … Han er selve den amerikanske drøm.”

Bemærk særarrangement på den yderst sjældne Capra-stumfilm ’Stærke mænds veje’.

Serien Frank Capra (9 film) vises hele september.

Whack! Swash! Kapow! – kampsportsfilm fra Hongkong til Hollywood

Kampsportsfilm (også kaldet martial arts-film) kan inddeles i en lang række undergenrer: kung fu, karate, boksning, thaiboksning, wuxia og så videre. Fælles for dem er, at det ikke kun er hovedpersonens direkte modstandere, der er under angreb, men også normerne for hvad den fysiske krop egentlig kan udrette eller modstå. Filmene har uretfærdigt været betragtet alene som drengerøvs-underholdning. Men de er også et højdepunkt inden for den type film, der sætter æstetik over narration. Ekstrem brutalitet og ekstrem graciøsitet løber her sammen, akkurat som i udtrykket ’martial arts’ – de krigeriske kunster.

Bemærk særarrangement med visning af verdens ældste martial arts film i spillefilmslængde, ´Red Heroine’.

Serien Whack! Swash! Kapow! (9 film) vises hele september.

Ønskefilm

Du spurgte - vi leverer. Hver måned opfylder vi ønsker til kræsne filmkendere. Denne måned er Burt Reynolds i sadlen, Ingrid Bergman danser "disco" og Eddie Murphy er - RAAAWWW! Alle danser i 'Le Bal' og Sean Connery er for sej. Doberman er løs, og neurotikere er morsomme i American Splendor. Se dem alle - og flere til - i månedens ønskefilm.

Serien Ønskefilm (11 film) vises hele september.

 

Særarrangementer

Månedens premierefilm - Jonathan Demmes familiedrama ’Rachel Getting Married’

Fra Ingmar Bergman til Thomas Vinterberg har filminstruktører været fascineret af, hvad der sker, når medlemmerne af en dysfunktionel familie samles til fest. I Jonathan Demmes 'Rachel Getting Married' ser familiemedlemmerne hinanden for første gang i lang tid, og gamle skeletter vælter ud af skabene. 'Rachel Getting Married' er skrællet for klichéer og fremstår som en dybt rørende og ægte sanset fortælling om tilgivelsens helende kraft.

Vises hver dag kl. 19.00 i perioden 18.-27. september (dog undt. den 21. september).

Eksperimental - nyt tiltag!

Den sidste onsdag i hver måned præsenterer Cinemateket et nyt tiltag til at fremme eksperimentalfilm. Vi åbner med visningen af et af de absolutte hovedværker inden for strukturalistisk film – Michael Snows ’Wavelength’ fra 1967. Værket, der er en besnærende undersøgelse af filmisk tid og rum, vises sammen med Sharon Lockharts ’Lunch Break’ (2008). Lockhart benytter strukturalismens form til at undersøge kulturelle praksisser ud fra et humanistisk synspunkt.

Onsdag den 30. september kl 19.00.

SønDok: ’A Blooming Business’ – en vissen duft af globalisering

Duften af friske blomster antager rådne dimensioner i dokumentarfilmen 'A Blooming Business'. Her fortæller Jane, Oscar og Kennedy om deres arbejdsdag på de store industrialiserede eksportgartnerier i Naivasha, Kenya. 12 timers arbejdsdage, invaliderende kemikalier, seksuel udnyttelse, forurenet drikkevand og slavelignende arbejdsforhold, for at velsillede samfindsborgere kan få blomster på bordet. Instruktør Ton van Zantvort skaber en stærk og poetisk fortælling, der fortæller om hovedpersonernes drømme midt i en dunkel verden. Efter filmen svarer instruktøren på spørgsmål fra publikum.

Søndag den 13. september kl. 14.30.

Sneakbar

Fredag d. 4. september har du mulighed for at se fem helt nye film fra Filmværkstedet. Her skabes Danmarks nye talentfulde filmskabere - måske de kommende Cannes-vindere. Filmene har modtaget støtte fra Filmværkstedet på Det Danske Filminstitut. Kom og kig ind i dansk films fremtid!

Fredag den 4. september kl. 19.15.

Danish Films - English Subtitles: 'Flame and Citron'

Every month the Filmhouse is showing a Danish Film with English subtitles.

‘Flame and Citron’ is a lavish and beautifully constructed wartime drama which is both hugely entertaining and at times brutally shocking. It is a retelling of the legendary Danish resistance fighters – Flame and Citron - during Second World War. In this world there is not much place for romance, and when Flame is asked to execute his girlfriend Ketty, it soon becomes increasing difficult to tell friend from foe.

Showing on Thursday September 17th at 7pm.

Friday Late Night – ’Big Time’ – Tom Waits på slap og hæs line

Tom Waits er en af det moderne Amerikas største multikunstnere. I Chris Blums performance-film 'Big Time' fra 1988 kan Tom Waits opleves for fuld udbl(h)æsning i hele sin herlighed. Waits leverer en perlerække af numre fra pladerne ’Swordfishtrombones’, ’Rain Dogs’ og ’Franks Wild Years’. Oplev Waits som andet end den poetiske og fordrukne ’lounge lizard’, nemlig en vildt baskende, og aldeles charmerende desperado på slap line.

Fredag den 25. september kl. 22.00. Med efterfølgende bar og DJ.

 

Tre unikke stumfilms-arrangementer

Shakespeare-foredrag – Asta Hamlet: prinsessen af Danmark

Var Hamlet i virkeligheden en kvinde? En prinsesse, der fra barnsben havde været forklædt som dreng? I 1921 optrådte Asta Nielsen i rollen som Hamlet i Heinz Shall og Svend Gades stumfilm af samme navn. Den amerikanske kritiker, forfatter og Shakespeare-kender Charles Marowitz fortæller om filmatiseringer af Shakespeares værker i foredraget ’Hamlet Gender-Benders’. Efterfølgende vises Heinz Shall og Svend Gades Hamlet-film. Marowitz er bl.a. kendt for sit samarbejde med instruktøren Peter Brooks og for sine artikler i The New York Times og The Times. Foredraget er på engelsk. Filmen vises med klaverledsagelse.

Tirsdag den 15. september kl. 18.45.

Stumfilm med levende musik – sjældent Capra-gangsterdrama

I en kælder næsten sort som kul hvilede denne yderst sjældne Frank Capra-film engang. Det Danske Filminstitut havde, som de eneste, en kopi af ’Stærke mænds veje’ (1928). Det betyder, at hvor end filmen vises i dag er underteksterne baseret på de danske oversættelser fra dengang. Filmen viser tydeligt, at Capra allerede dengang beherskede filmens elementære grammatik og udviste en uhørt empati for sine karakterer – her den ulykkeligt forelskede gangster ’Smukke William’, der forgaber sig i den skønne og blinde Nora. Vises med klaverledsagelse.

Tirsdag den 29. september kl. 19.00.

Stumfilms-koncert: ’Red Heroine’ – sværdsvinger-film og kung fu-funk

Sidste år havde Cinemateket besøg af den sprælske amerikanske trio Devil Music Ensemble, der akkompagnerede ’Dr. Jekyll og Mr. Hyde’. Med et dybt spadestik i filmhistoriens arkiver har de fremgravet den ældste martial arts-film af spillefilmslængde – ’Red Heroine’ fra 1929. Bandet giver denne kultfilm nyt liv med deres unikke lyd. En lyd, som med deres egne ord er ”et miks af kinesisk folkemusik og 1970’er-kung fu-funk.”

Fredag den 11. september kl. 19.00.

 

For medlemmer

Forpremiere på 'Paris' - fransk mad og film i topklasse

Paris – bare navnet kan give en gourmand bløde knæ, og en cineast et drømmende blik i øjet. Forestil dig en frise af de indtryk, du kunne få, hvis man med øjet til en Montmartre-kikkert kunne zoome helt ind i folks stuer og hjerter - så har du en idé om, hvilken slags film 'Paris' er. Efter forpremieren, byder Restaurant SULT kl. 21.00 på lækker fransk buffet bestående af coq au vin, fransk løgsupppe, quiche lorraine, kartofler samt forskellige salater og gode landbrød. Der er brie og vindruer til dessert.
Pris: 150 kr. pr. kuvert (ekskl. drikkevarer). Tilmelding til og betaling for middagen sker direkte til Restaurant SULT. Frist: Senest tirsdag d. 15. september kl. 22.

Torsdag den 17. september kl. 18.45.

 

Børnenes Cinematek

BUSTER filmfestival – 10 dages børnefest i biografen

Fra den 17. til den 27. september slår BUSTER – Københavns Internationale Filmfestival for Børn og Unge atter dørene op og inviterer til ti dages forrygende filmfest for de 3-19-årige. BUSTERs mål er at vise årets allerbedste film til børn og unge. BUSTER viser sjove, rørende, skægge, uhyggelige, sørgelige og farlige film, der underholder, ryster, forarger og vækker til eftertanke.

17. til den 27. september. Læs meget mere om Buster på buster.dk – og læs om Cinematekets visninger på cinemateket.dk.

Børnebiffen - hver torsdag-lørdag + hver anden søndag

Børnebiffens september-program med film for børn i alderen 3-12 år. Denne måned byder vi bl.a. på eventyr med nysgerrige Alfons Åberg, og syv letfordøjelige miljøfilm med Helmut Olsen.

For flere eventyr i børnehøjde læs mere under Børnebifffens september-program.

Bio min Bio – Bjergkøbing Grand Prix

Denne måned byder BIO MIN BIO på en klassiker inden for dukkeanimation.
’Bjergkøbing Grand Prix’ er historien om cykelsmeden Teodor Fælgen og hans to medhjælpere – Sofus Gundersen, morgenfrisk og barnefødt optimist, og Ludwig, forsigtig og udpræget pessimist. Sponsoreret af oliesheiken Ben Redic Fy Fazan bygger de racerbilen Il Tempo Gigante for at vinde tidernes mest fantastiske billøb: Bjergkøbing Grand Prix!

Søndag den 13. september kl. 12.30. Entré 25 kr.

Billetter kan bestilles i Cinematekets billetsalg, Gothersgade 55, tlf. 3374 3412. Online bestilling på cinemateket.dk.