Cinematekets program i december og januar

Cinematekets vinterprogram er på gaden med en guirlande af spændende filmtilbud, serier, festivaler og events. Dyk bl.a. ned i stumfilmens historie, mærk nærværet med Sidney Lumet eller nyd lyden af Michel Legrands franske filmtoner. Tag desuden med, når vi sætter 'Joker' i et filmhistorisk lys eller forelsk dig i 'Call Me by Your Name' til releasefest med Ordet. Alt det og meget, meget mere - så kom ind og mærk julestemingen i Cinemateket!

Serier og festivaler

København Stumfilmfestival 
Dansk film spillede en central rolle på verdensplan i begyndelsen af det 20. århundrede, men med tonefilmens gennembrud i begyndelsen af 1930’erne blev de fleste lydløse film kasseret, og kun ca. 20 % af de danske stumfilm, omkring 415 titler, er bevaret. Titler, som Det Danske Filminstitut nu er i fuld gang med at digitalisere! Tag med på København Stumfilmfestival og oplev datidens store nordiske instruktører, stift bekendtskab med nogle af de divaer, der dominerede den stumme kunst, hyg til familiedag med Chaplin og Keaton og tag på detektivarbejde med Hitchcock og Sherlock Holmes samt den internationalt berømmede filmhistoriker og entertainer Serge Bromberg. Deltag i workshops om kunsten at identificere og digitalisere stumfilm og meget mere!
København Stumfilmfestival: Da Danmark var Hollywood 15.-19. jan.

Julehygge i Cinemateket
Hvem siger, at julen ikke er for alle? Vi byder i december på eventyrlig julemagi med skøn musik i eftermiddagstimerne for de små, mellemstore og deres familier. For de voksne er der norsk humor i Bent Hamers fortræffelige ’Hjem til jul’ – og på udvalgte aftener sardoniske oneliners og varme øretæver i to moderne action-klassikere af Shane Black og John McTiernan. 
Jul i Cinemateket: Børnehygge, Balanchine og Bruce Willis 2. dec.-7. jan.

Nærvær i New York
Allerede debutfilmen ’12 vrede mænd’ er med sin sveddryppende intensitet og gudesmukke sort/hvid-billeder uafrystelig i sin nærvær. Sidney Lumet var garant for film med sitrende nærvær, æggende nærbilleder og en intensitet skåret over menneskelig sårbarhed. Han gemte ikke samfundskritikken og filosofien som dunkle lag, der skal graves frem med sindrige fortolkninger. Alt ligger i den perfekt doserede handling - og Lumet er blandt de bedste! Kom i Cinemateket og mærk nærværet, når vi præsenterer et udpluk af Lumets bedste værker.
Sidney Lumet – nærvær i New York 6. dec.-19. jan. 

Kafka og filmen
Filmhistorien er fyldt med Franz Kafkas litteratur. Mange instruktører har forsøgt at indfange den berømte forfatters ofte labyrintiske virkeligheder, men kun enkelte instruktører har, gennem filmmediets egenskaber, formået at omsætte Kafkas ord på nye måder. Disse film forsøger ikke blot at udlægge fortællingerne gennem billeder, men bruger filmmediet til at kortlægge nye veje ind og ud af Kafkas litterære univers. ”Været i Kino. Grædt,” skrev Kafka. I både dagbøger og breve dukker der nøgterne sætninger op, der samlet vidner om en flittig biografgænger. Kom i Cinemateket og se nogle af de film, som Kafka selv så i biografen - de, der er inspireret af hans bøger og de, der handler om Kafkas liv.  
Franz Kafka – Labyrinter og bureaukrater 4. dec.-31. jan.

Michel Legrand – franske filmtoner
I december byder vi sammen med Institut Français på et filmmusikalsk potpourri af en af de helt store filmkomponister, hvis indflydelse på filmhistorien næppe kan overvurderes. Michel Legrand var blot 11 år, da han blev indskrevet på musikkonservatoriet i Paris, som han forlod med alle de udmærkelser, man kunne udsmykke en ung komponist og pianist med. Han døde i januar 2019 i en alder af 86 og har mere end 200 storslåede scores til film og tv, samt 100 albums med jazz, populær- og klassisk musik på sit CV. Han er en decideret mester i at bruge musikkens egne byggesten til at understøtte buskaber i en tekst eller i billeder.  
Michel Legrand: Frankrigs store filmkomponist 3. dec.-7. jan.

Årtiets hits i Cinemateket
Et årti går på held, og Cinematekets programredaktion har valgt at gøre status på en lidt anderledes måde. Vi har nemlig formet en liste som rummer ni film fra perioden 2010-2019, der alle har været succeser som Månedens Film eller Månedens Dokumentar i Cinemateket, og som samtidig har overrumplet os på den ene eller anden måde. Som bonus har vi tilføjet fire film, som har vist sig at få nyt liv i reprise- eller eventform. Trods en enorm genremæssig og geografisk variation går noget på tværs af filmene: Hitlisten fortæller os, at film gerne må udfordre og gå nye veje. Vi glæder os til at runde årtiet af og tage hul på et nyt sammen med jer!
Årtiets største hits: 2010’erne genoplevet af Cinematekets programredaktion 3. dec.-12. jan.

Events

‘Joker’ I filmhistorisk lys
Todd Philips’ giganthit ’Joker’ med Joaquin Phoenix har vakt debat med sit protræt af armod, afmagt og afreaktion i 80’ernes New Yor… nå nej, Gotham City. Vi sætter kulturhistorisk perspektiv på filmen – med Joker-figuren som den prisme, der forener USA’s særlige standup-kultur, berømmelsesfascination, psykisk lidelse og kapitalismens skævvridning af magt. På aftenen viser vi Martin Scorseses mesterlige ’The King of Comedy’, der er et allestedsnærværende referencepunkt i ’Joker’. I samme ombæring ser filosof Carsten Fogh Nielsen nærmere på Joker-figuren, som den har udviklet sig fra Batman-tegneserie over tv-formater til bifigurer hos Tim Burton og Christopher Nolan, inden superskurken i 2019 sprang ud som offer, selvtægtsmand og oprørs-ikon. 
‘Joker’ I filmhistorisk lys: Rundt om Scorsese, Batman og USA 5. dec. kl. 20.30.

Rinu Lupo
Den portugisiske instruktør Pedro Lino fortæller med dokumentaren ’Lupo’ den fascinerende historie om Rinu Lupo (1888-1934), der i stumfilmens storhedstid instruerede film i en række europæiske lande, herunder Danmark, hvorfra han i 1915 udsendte ’Slør-Danserinden’. Pedro Lino har fulgt Lupo på hans eventyrlige rejse fra Paris til Portugal, indtil den ambitiøse instruktør forsvandt under mystiske omstændigheder i 1934. Efter ’Lupo’ byder Portugals Ambassade på et glas portugisisk vin i Asta Bar, inden vi efterfølgende blænder vi op for Rino Lupos film ’The Wolves’ (1925), der regnes for et mesterværk i portugisisk stumfilm. 
Rinu Lupo: Portugisisk film med instruktørbesøg og reception 5. dec. kl. 19.00.

Releasefest, film, quiz og kærlighed
Den nyeste udgivelse af ’Ordet – tidsskrift for film og medier’, skrevet af filmelskende studerende på Københavns Universitet, er på gaden. ’Ordet #44’ har ”Kærlighed” som tema, og i anledning af udgivelsen viser vi dette årtis måske allerbedste kærlighedsfilm, ’Call Me by Your Name’, med kærligheds-filmquiz og kolde øl i Asta Bar inden filmen. Som studerende ved Københavns Universitet får du ved køb af medlemskab til Cinemateket adgang til hele arrangementet gratis. Vi glæder os til at tage kærligt imod dig!
’Call Me by Your Name’ + releasefest – Order #44 om film og kærlighed 6. dec. kl. 19.00. 

Videofeedback og eksperimentalfilm
Cinemateket inviterer til uropførelsen af kunstner Michael Mørkholts dokumentation af værket ’Kredsbevægelsen’ – et generativt værk, der gennem et særligt feedback-system omsætter billeder til lyd, og lyd til billeder. Vi dykker ned i et kapitel af den danske eksperimentalfilmshistorie, der på forskellig vis udforsker forholdet mellem lyd og billede, mens eksperimentalfilm-historiker Helge Krarup indledningsvist sætter filmene i en kunsthistorisk kontekst. Afslutningsvis reception i Asta Bar, med mulighed for at købe Mørkholts værk på LP.
Videofeedback og eksperimentalfilm: Film, foredrag og pladereception 7. dec. kl. 20.45. 

Månedens Film

Månedens Film i december: ’High Life’
Med den elegiske ’High Life’ giver Claire Denis sit take op rumfilmen. Monte (Robert Pattinson) er sammen med sin nyfødte datter de eneste tilbage på et rumskib i det ydre rum. Gennem en fragmenteret fortælleform kastes vi frem og tilbage mellem fortid og nutid (og fremtid?). Rumskibets kolde farvepalet giver en klinisk overflade, som kontrasterer de kropslige erfaringer, karaktererne må igennem. En både bedøvende og intens film, der bevæger sig dybere ned i eksistensen, jo længere ud i rummer, vi når. Se den i Cinemateket i december. Udforsk også andre af Denis’ værker i serien ’Claire Denis – fremmede kroppe i forening’.
Månedens Film i december: ’High Life’ 12.-22. dec.
Claire Denis – fremmede kroppe i forening 2. dec.-6. jan.

Månedens Film i januar: ’The Swallows of Kabul’
En fryd for øjet, en stik i hjertet. Sjældent er et drama om kærlighed og ufrihed formet så elegant: Med præcise tuschtegninger og detaljerede akvarel-farvelægninger, der kun nogle gange lader kanterne stå hvide som på en skitseblok. Lydsiden gør baggyder, handelsgader og caféer i Kabul totalt nærværende. Vi skriver sommeren 1998, og Taleban holder byen i et jerngreb. Den unge lærer Mohsen får et chok, da han overværer steningen af en ’promiskuøs’ kvinde. Hans frustration brunger krise ind i hans ellers lykkelige ægteskab, og ironien vil, at hans egen hustru ender i fængslet med udsigt til samme skæbne. Animationsfestivalen VOID introducerer kort den første visning, der som altid er gratis for medlemmer.
Månedens Film i januar: ’The Swallows of Kabul’ 16.-25. jan.

Vær opmærksom på, at første visning af Månedens Film er gratis for medlemmer. Billetter til denne første visning kan først købes/bestilles fra TIRSDAG DEN 3. DECEMBER KL. 14.00.

Børne- og familiefilm

Børnebiffen
Den korte, ordløse tegnefilm ’Snemanden’ har henrykket flere generationer, og ved 30-års-jubilæet i 2012 blev den fejret med en fortsættelse. Se begge filmene i ét stræk i vores julede Børnebiffen Special. Den 7. december inviterer Børnebiffen desuden til hyggelig julestue før og efter filmene – med juleklip, julegodter og højtlæsning. Oplev desuden Rita og Krokodille bage peberkager og fortælle om Julemanden. Cirkeline og musene fælder juletræ, og Iris søger efter en julegave til sin farmor og farfars hund. Alt sammen i Cinemateket!
Børnebiffen: Kvalitetsfilm for de mindste 

Familiebiffen
December og januar er måneder, der lægger op til familiehygge og fordybelse – og i Cinemateket kan du gøre begge dele! Tag på cykeltur med ’E.T.’, skattejagt med ’Goonierne’, eller styrk sammenholdet med drengene fra ’Stand by Me’, når vi i kigger nærmere på Stranger Things vs. Filmhistorien. I kan også begive jer ind i det magiske Harry Potter-univers med de sidste fire film i serien eller få et skud jule-action med ’Kiss Kiss Bang Bang’ eller ’Die Hard’, når vi fejre Jul i Cinemateket. 
Stranger Things vs. Filmhistorien: På BMX-cykel gennem Reagan-æraens forstæder 3. dec.-31. jan.
Harry Potter 2: Fønixordenen, Halvblodsprinsen og Dødregalierne 1. dec.-26. jan.
Jul i Cinemateket: Børnehygge, Balanchine og Bruce Willis 2. dec.-7. jan.