CPH:DOX indtager Cinemateket!

DOKUMENTARFILMFEST. Film fra hele verden, fester, udstillinger, debatter, masterclasses, seminarer og masser af skæve events. Københavns internationale dokumentarfilmfestival CPH:DOX løber af stabelen 5.-15. november. Cinemateket er festivalcentrum – nu med telt!

Når Københavns internationale dokumentarfilmfestival CPH:DOX i dagene 5.-15. november for 13. gang lukker op for posen med film fra den virkelige verden, sker det med et program, der nok en gang har overgået sig selv i størrelse og alsidighed, og som vanen tro har fingeren på pulsen, når det gælder nytænkning og publikumsinddragelse.


Ud over et filmprogram, som bugner af verdenspremierer, kunstneriske eksperimenter og internationale hits – mange med perspektiverende besøg af instruktører, producenter m.fl. – inviterer festivalen til dialog med en række kulturpersoner, politikere, mediefolk, eksperter – og publikum selv!

Teltet

Cinemateket er traditionen tro CPH:DOXs festivalcentrum. Men en markant udbygning er i år kommet til, nemlig Teltet: Et 60 meter langt, specialdesignet og -møbleret telt i Kongens Have lige overfor Cinemateket, der festivalperioden igennem kommer til at summe af events, debatter, fester, filmvisninger, konferencer og et tredages demokratimøde, der bærer overskriften REALITY:CHECK.

I Teltet kan man ligeledes møde en af festivalens gæstekuratorer, Olafur Eliasson, i samtale med Tim Morton eller deltage i årets CPH:CONFERENCE, der sætter skarpt på kunst, teknologi og forandring – og desuden komme en snert bag kulissen, når branchegæster fra hele verden stimler sammen til CPH:FORUM, festivalens internationale co-produktion- og finansieringsevent.

Teltet indvies med gratis dokumentar – kunstfilmen ’Thursday’ – og efterfølgende live-installation og DJ-set torsdag den 5. november kl. 20.00.

REALITY:CHECK

I dagene 6.-8. november omdannes Teltet til et demokratilaboratorium, skabt i samarbejde med Politiken, der gennem talks, workshops, debatter, filmvisninger og fester tager pulsen på virkeligheden og afprøver demokratiet anno 2015.

REALITY:CHECK præsenter såvel store udenlandske som hjemlige navne. Det internationale line-up byder blandt andre på filosof David Van Reybrouck og sikkerhedsjournalist Quinn Norton. Og af danske deltagere kan nævnes Yahya Hassan, Flemming Rose, Lea Korsgaard, Rune Lykkeberg, Emma Holten, Christoffer Emil Bruun, Peter Øvig Knudsen, Roald Als og Bo Lidegaard.

En stor del af REALITY:CHECK-programmet er gratis – bl.a. 'DIY-democracy', hvor publikum ved et såkaldt Wikipedia edit-a-thon og et Cryptoparty-aktiv kan skabe et mere demokratisk samfund.

Masser af film i Cinemateket

Fra Teltet – som er udsmykket af kunstnere fra gruppen CMPNDM, og som har sin egen indbyggede bar og biograf – er der kort vej over i Cinematekets biografsale, hvor en stribe film, der relaterer sig til events i Teltet, vises.

Oplev blandt andet programmet 'Curated by Olafur Eliasson' – en filmserie, der ligesom samtidskunstnerens eget værk tager afsæt i den fysiske verden, i kroppen, i sansningen og undersøger de menneskeskabte forandringer, vi lever under netop nu – såvel klimatiske som geologiske. Serien indeholder såvel klassikere – blandt andet Werner Herzogs 'Fata Morgana' og James Bennings 'Utopia' fra henholdsvis Sahara-ørkenen og Death Valley – som helt nye film og sammensatte programmer med visionære kortfilm med fokus på lys og mørke og tid og rum.

Cinemateket viser desuden en række af de i alt 10 film, som er nomineret til årets F:ACT Award – en pris dedikeret til feltet mellem dokumentarisme og dybdeborende journalistik. Se for eksempel 'Je suis Charlie', om tragedien og efterspillet i forbindelse med angrebet på det ikonoklastiske franske ugeblad – eller 'Drømmen om Danmark', om en afghansk teenager, som ankommer til Danmark som 15-årig og tvinges til at forlade landet igen som 18-årig.

Og så er der selvfølgelig rig mulighed for at nyde en række af de 'Hits', som CPH:DOX i år har indlemmet i programmet – fra Michael Winterbottoms 'The Emperor's new Clothes', om komikeren Russel Brands satiriske kamp mod finanshykleriet, over 'Dark Star: HR Giger's World', en rundtur i kunstneren og Alien-designeren HR Gigers sorte private gemakker, til 'Soaked in Bleach', en dokumentarisk pulp-noir-optrevling af omstændighederne bag Nirvana-forsangeren Kurt Cobains død.

'Arabian Nights' - maratonvisning med besøg og mad

Endelig må nævnes, at man allerede på festivalen tredje dag, lørdag den 7. november kl. 14.30, kan komme til en helt særlig maratonvisning af Miguel Gomes' vildt fabulerende storværk 'Arabian Nights' – en filmtrilogi, der tager afsæt i virkelighedens Portugal, hvor udsigten er farvet af benhård krise og en tårnhøj arbejdsløshed, men hvor Gomes med inspiration i fortællingerne i '1001 nats eventyr' trodser håbløsheden og skaber en parallel virkelighed, hvor ALT! er muligt. Mød både hekse, havfruer og EU-embedsmænd på Viagra – samt en instruktør, der undervejs flygter ud af sin egen film i en kreativ krise! 'Arabian Nights' var et af de store samtaleemner på årets filmfestival i Cannes.

Undervejs kan man møde filmens 'Scheherazade', skuespilleren Crista Alfaite og nyde vellavet portugisisk og arabisk inspireret mad.

Tid: 5.-15. november
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, 1123 København K.
Billetbestilling: Cinemateket.dk og Tlf. +45 3374 3400