CPH:DOX stiller skarpt på kapitalismens nye ansigt

POLITISK-FILOSOFISK filmprogram. 1.-11. november byder Cinemateket velkommen til en række polemiske film, der diskuterer dagens politiske virkelighed med debat-arrangementer som ramme. Temaserien ’Empire’ handler ikke om imperialismens tilbagevenden, men om imperiet i videre forstand - som magt, symptom og krisetegn. Er Vestens krise blot en krusning på overfladen? Eller er den et udtryk for et nyt, globalt Imperium, der er ved at underlægge sig alt og alle?

I samarbejde med CPH:DOX har Cinemateket sammensat en lille guide til festivalens politiske filmserie ”Empire”.

Titlen på serien er inspireret af Michael Hardt og italieneren Antonio Negris øjeblikkelige klassiker af samme navn, der handler om, hvordan ”Verden er styret af et spøgelse, der overskrider landegrænser og gennemtrænger livet selv – Imperium”. Det, Hardt og Negri kalder 'Imperium', er det globale samfund som en universel orden, der er kontrolleret af kapitalbevægelser og overnationale institutioner. Spørgsmålet, som de udvalgte film stiller, og forsøger at svare på er, hvorfor begrebet ’Imperium’ pludselig er blevet aktuelt igen? Hvad er det imperiet som koncept kan forklare os om verden i det 21. århundrede?

Se Empire-seriens polemiske film og bliv klogere på globaliseringens magtstrømme og fremtidens politiske, kulturelle og økonomiske verdensorden.

Sci-fi-film om nykapitalismens dominans og knastør satire om Klaus Riskær-typer

Michael Hardt og Antonio Negris bog 'Empire' satte ord på den nye venstrefløjs projekt, da den udkom i 2000. Men Hardt og Negri nøjedes ikke med at formulere en teoretisk syntese. De udfoldede også en række praktiske, frigørende modstrategier til det "imperie", de så som en ny magtform uden egentligt centrum. Det samme gør Herman Asselberghs film 'After Empire', men blot i billeder og lyd. Se filmen lørdag den 3. november kl. 16.30.

Bliv hængende til den særegne og afsindigt morsomme dokumentar 'Wolff Von Amerongen: Did He Commit Bankruptcy Offences?', der får dansk premiere i Cinemateket lørdag den 3. november kl. 19.00. Filmen bliver anbefalet på det varmeste af CPH:DOX's programlægger Mads Mikkelsen, der beskriver den som en "indrømmet obskur, tysk/østrigsk perle, der dissekererer den mentalitet, der skabte finanskrisen." Filmen vises kun én gang under festivalen, og hvem ved ... måske bliver det sidste chance for at se den på det store lærred? Gå ikke glip af dokumentar-aficionadoens personlige favorit!

Psykologisk arkitektur & cinematisk essay

Torsdag den 1. november kl. 16.45 kan du se den tyske film ’Work hard/play hard’, der tematiserer arbejdspladsen 2.0, hvor alt er indstillet på innovation, vækst og optimering af den enkelte medarbejder. Filmen kombinerer psykologi med arkitektur i en nytænkende diskussion af arbejde som performance. Efter visningen vil der være paneldebat ved tidsskriftet Turbulens om den moderne arbejdsplads med arkitekt og kunstner Rosan Bosch, erhvervspsykolog Janne Skakon, forfatter Sebastian Nybo og professor og filosof Michael Pedersen.

Se også det analytiske film-essay om bagsiden af den post-industrielle tidsalder, 'The Forgotten Space', der forsøger at synliggøre de abstrakte relationer, der udgør den økonomiske udveksling i samtiden. Filmen vises søndag den 4. november kl. 16.45 og efterfølges ligeledes af debat v. Turbulens. Det, der gør 'Work Hard/Play Hard' og 'The Forgotton Space' så fascinerende er, at de begge forsøger at vise konkrete billeder af/på den udefinerbare størrelse, der er Imperiet. 'Work Hard/Play Hard beskriver en verden, arbejdspladsen, hvor der tilsyneladende ikke eksisterer noget uden for Imperiet; En verden, hvor kapitalen har infiltreret livet på celleniveau; hvor den lever inde i mennesket. 

... og hold øje med de andre gode tilbud på festivalen

Hvis du er interesseret i dokumentarfilm om verdens politiske og økonomiske tilstand i dag skal du også se: 

’When Bubbles Burst’, ’I Have Always been a dreamer’ og 'Democracy under Attack – an Intervention'

Hold ydermere øje med Politik-programmet, der er fyldt med virkelighedsøjenåbende og -udfordrende film. Læs mere her.  

Tid: 1.-11. november
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K.
Billetter: Online og på tlf.3374 3412 (Cinemateket), online (CPH:DOX)