Da en mur gik i stykker - filmserie & fotoudstilling

I november fejrer Cinemateket Berlin-Murens fald med en stribe arrangementer. Vi viser 10 rørende, lyriske og humoristiske film - bl.a. Oscarvinderen 'De andres liv'. Derudover viser vi en fotoudstilling af Murens fald foreviget af 14 øst- og vesttyske fotografer.

Murens fald i 1989 betød enden på en knugende angst, som havde tynget europæerne i over 40 år. Delingen af Tyskland var mere end noget andet et smerteligt konkret og fysisk resultat af den kolde krigs benhårde opdeling af verden.

Cinemateket præsenterer i november i anledning af Murens fald en række knugende, poetiske og humoristiske film om Muren – og livet omkring den. Desuden vises Murens fald i en fotoudstilling af 14 øst- og vesttyske fotografer. Gennem billederne genoplever vi Berlinmurens fald for 20 år siden.

Sandhed & konsekvens i DDR

’Løftet’ handler om et forelsket par, der bliver splittet ved Berlin-murens opførelse og hvis kærlighed senere bliver umuliggjort af den hemmelige østtyske sikkerhedstjeneste. Også dokumentarfilmen ’In the Stasi Line of Fire’, der er et portræt af en professionel østtysk cykelrytter, og succesfilmen ’De andres liv’ skildrer tragiske menneskelige konsekvenser af undertrykkelsen under DDR-regimet.

Flere af filmene, f.eks. ’Berlin is in Germany’, der vandt Panorama-publikumsprisen ved festivalen i Berlin, og de to fremragende dokumentarfilm’In the Stasi Line of Fire: The Case W. Loetzsch' og ’The Beauties From Leipzig’ har ikke tidligere været vist i Danmark.

Den anden side

For nogle år siden blev Tyskland overskyllet af en 'ostalgie'-bølge - en nostalgisk længsel efter det hedengangne DDR, hvilket på filmscenen kulminerede med den underholdende komedie 'Sonnenallee - udsigt til frihed' og verdenssuccesen 'Good Bye, Lenin!'.

Filmene illustrer fint hvordan ikke alle østtyskere jublede over Murens fald. Nogle fordi de frygtede personlige konsekvenser og retsforfølgelse og andre fordi de – som moren i ’Good Bye, Lenin!’ – identificerede sig med staten og den østtyske variant af kommunismen.

Berlinmurens fald – oplevet af 14 øst- og vesttyske fotografer

Murens fald er rammen om Cinematekets fotoudstilling i november. 14 øst- og vesttyske fotografer foreviger begivenhederne. Nogle dokumenterer nøgternt og sagligt, andre følger deres intuition til afsidesliggende steder og melankolske stemninger, og andre igen ironiserer over det groteske i de skelsættende scener og situationer ved Muren.

Magien i de stærke, poetiske, humoristiske fotografier fra november 1989 ligger ikke mindst i den synlige autenticitet.

Serien og fotoudstillingen er blevet til i tæt samarbejde med Goethe Instituttet.

Billetter kan bestilles i Cinematekets billetsalg, Gothersgade 55, tlf. 3374 3412. Online bestilling på cinemateket.dk.