Det' dansk!

I maj og juni er der rig mulighed for at stifte bekendtskab med danske divaer, verdensdanskere, dansk filmhistorie og grønlandske fortællinger. Oplev blandt andet Carl Th. Dreyers oversete perle 'Du skal ære din hustru', en flerfacetteret Ghita Nørby og Piet Heins glemte dokumentarfilm.

Verdens bedste Ghita

Den 5. maj får Cinemateket besøg af den folkekære skuespiller Ghita Nørby. Ghita fyldte 80 år i januar, og i serien ’Verdens bedste Ghita’ ser vi tilbage på en flot og mangefacetteret karriere, der heldigvis slet ikke er forbi endnu. Fra det uskyldige til det gravalvorlige; fra debuten i de jazzede 50’ere til Bille Augusts seneste Bodil-vindende drama, ‘Stille hjerte’.

Ghita Nørby er den kvindelige skuespiller i nyere tid, der om nogen kan bære betegnelsen 'dansk teaters førstedame. Men hun er også et film- og tv-historisk ikon. Mange husker hende iført lysebrun kedeldragt og med kasketten på sned i ‘Baronessen fra benzintanken’ (1960) – en ungdommelig spradebasse med benzin i blodet.

Kaspar Rostrup udfordrede Ghita Nørbys komedie-persona i filmene ‘Dansen med Regitze’ og ‘Her i nærheden’. To meget forskellige roller, i hvilke hun overbeviste både som dødssyg kvinde med dødsforagt og som frygtløs mor til en autistisk dreng. Senest har det ærlige portræt af den ALS-syge Esther i Bille Augusts ‘Stille hjerte’ cementeret Ghitas position som landets måske bedste karakterskuespillerinde.

Ghita Nørby var engang symbol på folkekomediernes kernesunde livsglæde - nu er hun nu lige så evigt forbundet med Lars von Triers snørklede gyserkomik i ‘Riget’ og sætter et skørt, skønt stempel på arthouse-filmkunsten i Lisandro Alsonsos ‘Jauja’ (med Viggo Mortensen i hovedrollen.) 'Jauja' er Månedens Film i maj. Se den - og nyd hvert billede!

’Nuummioq’ – Grønland mellem myte og virkelighed 

Filmen ’Nuumioq’ handler om unge Malik, vis tilværelse tager en drejning, da han får konstateret kræft. Hans bearbejdning af chokket indebærer bl.a., at han opsøger den mand, der i sin tid fandt hans forældre døde.

Filmen blander naturmystik og socialrealisme til en velfungerende fortælling om tilgivelse og personlig identitet – men viser samtidig en udtryksfuld og unik grønlandsk tilgang til spørgsmålet om dødelighed. Vises med introduktion af instruktøren Otto Rosing den 10. maj kl. 17.30.

Torsdag den 7. maj kl. 21.30, søndag den 10. maj kl. 17.30 (med introduktion) og lørdag den16. maj kl. 19.15

Verdensdanskeren Piet Hein – boglancering og glemt danmarksfilm

Piet Hein har aldrig været let at fastholde. Hverken i profession, genrer, udtryk eller landområder. Gennem hele det 20. århundrede var han konstant på farten. Som digter, opfinder, designer, revyforfatter, spilproducent og manuskriptforfatter. I 1969 fik han til opgave at skrive manuskript til en ny Danmarksfilm. Det gjorde han beredvilligt, og instruktøren Ole Roos forestod optagelser og redigering af den 17 minutter lange dokumentarfilm.

Efter at filmen havde indgået i informations- og handelsfremstød verden over, bortkom kopierne, men Filminstituttets arkiv havde sikret sig en negativudgave af filmen, som nu igen kan ses igen.

Vi viser filmen den 9. maj i anledning af den nye bog ’Verdensdanskeren Piet Hein’, der er udkommet på Gyldendal og vil kunne købes til særpris på dagen.

Bogen fokuserer på Piet Heins eventyrlige liv, skelsættende digtning, epokegørende design, fascinerende spil, og den modstandens æstetik han som revyforfatter præsterede under besættelsen.

Filmen vises med introduktion af Ole Roos og Olav Harsløv. Efter filmen byder Gyldendal på et glas vin i Asta Bar, hvor skuespilleren Christian Steffensen, som også har bidraget til bogen, vil optræde med Piet Hein-tekster.

Lørdag den 9. maj kl. 16.45.

Du skal ære din hustru’ – overset perle

'Du skal ære din hustru' handler om Viktor (Johannes Meyer), en hustyran, der koster rundt med sin kone Ida (Astrid Holm), så det halve kunne være nok. Viktors gamle barnepige Mads (Mathilde Nielsen) sender Ida på tiltrængt ferie og overtager hjemmet. SÅ kommer der andre boller på suppen, og Viktor lærer – på den hårde måde – at ‘ære sin hustru’.

Filmen er lidt af en overset perle fra 1925 og en stor tak skal lyde til Dreyer, som altid holdt med kvinderne. Det var blandt andet filmens enorme popularitet i samtiden, der gjorde, at Dreyer blev inviteret til at indspille ‘Jeanne d’Arc’ på fransk grund.

Filmen er en filmatisering af Svend Rindoms roman ‘Tyrannens Fald’ og vil blive liveakkompagnement ved pianist Ronen Thalmay.

Lørdag den 9. maj kl.19.00.

Tid: 7. & 10. maj 2015

Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: cinemateket.dk og tlf. 3374 3412.