I oktober præsenterer Cinemateket Fritz Langs episke mesterværk 'Metropolis' fra 1927 i en ny restaureret udgave med ny elektronisk musik. Det sker i forbindelse med en serie af tidlige Fritz Lang-mesterværker, som kan opleves i Cinemateket helt frem til den 28. november.
Brian Eno, Massive Attack, Portishead, Faithless, New Order. Det er imponerende navne, der har leveret toner, bits og bytes til den nye og nærmest definitive udgave af Fritz Langs allerede udødelige 'Metropolis'. Ud over sin gribende historie om robotter, kærlighed og klassekamp skal 'Metropolis' ses for sin ekspressionistiske scenografi og fantasifulde fremtidsvision, som igen og igen bliver efterlignet i nye science fiction-film. 'Metropolis' var tysk films indtil da dyreste produktion og angiveligt inspireret af Fritz Langs første møde med Manhattans arkitektur.
Filmen, der var nedklippet ved premieren, er forsøgt rekonstrueret og restaureret utallige gange, senest i 2008, da 30 ekstra minutter dukkede op i Argentina. Det er denne nyrestaurerede version, som perlerækken af internationale musikere nu har leveret nye toner til. Resultatet er – takket være nøje frame-by-frame-tilpasning til filmens klipperytme – en sømløst flettet, klimaksskabende lydflade.
Endnu mere imponerende er det, at projektet er pæredansk. Producer Palle Vedel har de seneste 15 år været involveret i soundtrack til store stumfilm, herunder 'Panserkrydseren Potemkin', 'Viva Mexico' og 'Manden med kameraet'. I lydsiden er også indflettet musikbidder med danske musikere: bl.a. Christian Rønns projekter Ganga og Cinema Orchestra, der spillede live til filmen på Roskilde Festivalen 2004. Rønn er synonym med electronica inspireret af dub, reggae, ambient og etnisk fusion.
Den nye restaurerede udgave af 'Metropolis' kan opleves i Cinemateket 1. og 2. oktober samt 15.-21. oktober.
Premiere-særarrangement - arkitekturen i 'Metropolis'
I aften, torsdag den 1. oktober kl. 19.30, byder Cinemateket og Goethe-Institut Dänemark på forfriskninger i en forlænget pause midtvejs i den nye udgave af 'Metropolis', og i anledning af Arkitekturens Dag har Copenhagen Architecture Festival i samarbejde med Cinemateket inviteret professor Morten Meldgaard til at causere over arkitekturen i Fritz Langs film.Læs mere om 'Metropolis' og Cinematekets serie 'Fritz Lang - maskiner og massepsykoser'.
Anmelderne skriver
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ "'Metropolis' er epokegørende af mange grunde. Som science-fiction-fortælling fra et futuristisk storbylandskab er den en uomgængelig reference for film som 'Det femte element' og 'Blade Runner'. Ikke mindst sidstnævnte med dens dystopiske skildring af storbyen som en storslået, såret scene for groteske klassemodsætninger har sin rod i 'Metropolis'. 'Metropolis er også den første rigtige katastrofefilm. Et forbillede for senere tiders actionmættede dramaer og en kulørt iscenesættelse af det 20. århundredes fortælling om klassekamp, massemenneske, revolution og mekanisering. En mytologisk iscenesættelse, hvor kapitalismens menneskeforbrug sidestilles med med oldtidens menneskeofringer til afguden Molok ... I lange stræk er musikken spændende og medrivende ... det overlæssede og overvældende er jo helt i Fritz Langs ånd." - Kim skotte, Politiken★★★★★ "En yderst vellykket, musikalsk fortolkning af den voldsomme stumfilm, som forhåbentligt kan lokke en ny generation inden for Metropolis’ fascinerende mure." - Jeppe Mørch, Ekko
Tid: 'Metropolis' 1.-21. oktober 2015.
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K.
Billetbestilling: Cinemateket.dk og tlf. 3374 3412.