Historien om Oscar – fortalt gennem 11 helt særlige vinderfilm

SPEKTAKULÆRE SEJRE. I februar og marts præsenterer Cinemateket Oscar'ens lange historie gennem en stribe vindere af den forgyldte statuette. Film, der på forskellig vis har skubbet Oscar-historien i en ny retning.

Årets Oscar-ceremoni den 28. februar er lige om hjørnet, og Cinemateket forlænger festlighederne langt ind i marts ved at vise 11 af de mest bemærkelsesværdige vindere fra 20'ernes 'Luftens helte', en af de sidste store stumfilm, til 90'ernes Oscar-magnet 'Titanic' om det mest berømte skib siden Noahs Ark.   

En gør-det-selv-mand fra Gud og kemikalie-blå have

Programmet byder bl.a. på storfilmen 'Ben-Hur' (1959) om den jødiske prins af samme navn, der havner i slaveri. En film, der oser af ødselhed – med action, store følelser, budget og … kemikalier, tilsyneladende. Det forlyder, at instruktøren til historiens indtil da dyreste filmproduktion, William Wyler, beordrede hele havneområder farvet blå med kemikalier for at få det helt rigtige Middelhavs-look.

'Markens liljer' (1963) om den tidligere soldat og omrejsende handyman, Homer Smith, der trods protester bliver modtaget som Guds udsending af en flok nonner i Arizona, sætter en anderledes cæsur i historien. Filmen indbragte nemlig Sidney Poitier en Oscar for bedste mandlige hovedrolle – som den første sorte skuespiller nogensinde. En præstation der – trods at det er over et halvt hundrede år siden – stadig har relevans og aktualitet i dag.

Af andre film i serien er den rørende krigs-elegi 'Den store illusion' (1937), 'Hamlet' (1948), 'At om Eva' (1950) med nomineringer til hele fire skuespillerinder(!), 'Midnight Cowboy' (1969) – den første X-ratede film, der vandt for Bedste Film, 'Syv skønheder' (1975), 'Lev Farligt' (1982) med den første og eneste kvinde, der har vundet for en mande-rolle og endelig den rå og selvsikre 'Boyz N the Hood' (1991).

Tid: Frem til den 31. marts 2016
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, Kbh K
Billetter: Cinemateket.dk eller tlf. 33 74 34 12