’Jeanne D’Arcs lidelse og død’ vækker stadig begejstring – nu med ny musik

Carl Th. Dreyers mesterværk ’Jeanne D’Arcs lidelse og død’ fra 1928 imponerer og betager stadigvæk. ”Den taler lige til hjertet” skriver Ekstra Bladets Peter Albrechtsen. Oplev filmen i dens nye iklædninger i form af toner fra forskellige danske musikere, der bevæger sig grænselandet mellem electronica, jazz og eksperimentalrock. Samt klassisk klaverledsagelse. 10 unikke filmkoncerter i perioden 14.-25. maj kl. 19.30.

Nye fortolkninger af unik film


Dreyers sidste stumfilm 'Jeanne d’Arcs Lidelse og Død' fra 1928 er mesterværket, der gjorde den danske instruktør verdensberømt. Den franske skuespillerinde Renée Falconettis spil er blevet kaldt den bedste skuespillerpræstation, der nogensinde er optaget på film. At den franske teaterskuespillerinde aldrig senere medvirkede i en film, er med til at gøre Dreyers værk enestående. Dette er en unik mulighed for at opleve det 82 år gamle storværk, som stadig betragtes med ærefrygt og som til stadighed inviterer til fortolkning.

Ved fem af de ti visninger er der klaverakkompagnement ved pianisterne Ronen Thalmay og Lars Boutrup. De fem øvrige bliver med en perlerække af forskellige musikerkonstellationer – elektrisk, akustisk og elektronisk: Little Red Suitcase (freejazz), Mikkel Metal feat. Vibskov (electronica med kontrabas), Ida Bach Jensen (klassisk kontrabas m. effekter), Manoj Ramdas (ex-Raveonettes) feat. Julie Runa og Mofus (eksperimental/rock) og Spejderrobot (dub/electronica).

Anmelderne skriver:

"Den 82-årige milepæl borer sig dybt ned i alle generationer … supersanselige nærbilleder, der aldrig er set magen før eller siden. Og franske Maria Falconetti er sublim i titelrollen – indbegrebet af intensitet". Peter Albrechtsen, Ekstra Bladet - 5 stjerner

"Et uafrysteligt mesterværk". Søren Ildved, Filmz - 6 stjerner

Links

Læs mere om filmkoncerterne og bestil billetter.

Cinematekets programredaktør Rasmus Brendstrup fortæller om 'Jeanne D'Arcs lidelse og død' i selskab med musiker Ida Bach Jensen i Lorrys program 'Lounge'. 

Komplet Dreyer-retrospektiv i Cinemateket i maj og juni måned - bl.a. tonefilmene 'Gertrud' (1964), 'Vredens dag' (1943) og 'Ordet' (1955) i spritnye kopier fra Palladium samt alle Dreyers kortfilm. Se også stumfilmene med levende musik. Læs mere og bestil billetter.

Maj og juni måneds overflod af Dreyer er med til at markere åbningen af Det Danske Filminstituts store nye website www.carlthdreyer.dk som lanceres den 25. maj.

Læs i øvrigt om 'Jeanne D'Arcs lidelse og død' og Carl Th. Dreyer:


Informations Morten Piil kalder Dreyer ”En af filmkunstens store erobrere” og skriver videre:
”Det, der gør Carl Th. Dreyer unik og interessant for moderne filmskabere, er først og fremmest hans evne til at skildre sine hovedpersoners tro på det hinsides, hvad enten det er Jeanne d'Arc eller Johannes i 'Ordet'.” Læs hele artiklen.

Anmelder ved samme avis, Christian Monggaard skriver:
”En af verdens største filmskabere er dansker - det er internationale filmkritikere enige om. Men vi taler ikke om von Trier, Bier eller Scherfig. Carl Th. Dreyer fejres internationalt, men er overset i Danmark. Det skal ny, historisk omfattende hjemmeside råde bod på”. Læs hele artiklen.