Jørgen Leth boks 6, stumfilms-gangsterdrama og unikke film fra DDR

Oplev Jørgen Leth i samtale med Torben Skjødt Jensen, se den sjældne Frank Capra stumfilm ’Stærke mænds veje’ og kom til åbning af en serie med opsigtsvækkende østtyske film.

Jørgen Leth i samtale med Torben Skjødt Jensen

Torsdag den 1. oktober præsenteres det sidste dvd-bokssæt i serien The Jørgen Leth Collection. Udgivelsen indeholder en række af de eksperimentalfilm Leth lavede i perioden fra 1963 til starten af 70'erne.

I anledning af udgivelsen af bokssættet vil Jørgen Leth fortælle om denne periode af sin instruktørvirksomhed i en samtale med instruktør Torben Skjødt Jensen. Det sker i Filmhusets Film- og Boghandel kl. 16.30. Herefter, kl. 17.45, viser Cinemateket to af filmene i deres restaurerede versioner med introduktion af Jørgen Leth. Filmene er montagefilmen’Eftersøgningen’ (1970) og ’Se frem til en tryg tid’ (1965).

Stumfilms-gangsterdrama med musikledsagelse


Frank Capra er mest kendt for sin fremstilling af uskyldens konflikt med et korrupt Amerika i værker som ’Mr. Smith kommer til byen’ (1939), og ’Det er herligt at leve’ (1946). Den amerikanske mesterinstruktør gjorde sig dog allerede bemærket med en række stumfilm i 1920’erne.

Tirsdag den 29. september Frank viser Cinemateket den yderst sjældne ’Stærke mænds veje’ (1928) – et gangsterdrama fuld af brølende biljagter og ulykkelig kærlighed.Oplev filmen med klaverledsagelse i Bio Asta kl. 19.00.

Det Danske Filminstitut har den eneste originale kopi af ’Stærke mænds veje’ (1928). Det betyder, at hvor end filmen vises i dag er underteksterne baseret på de danske oversættelser fra dengang.

Åbning af unik serie med film fra DDR


I dette efterår er det 20 år siden, at "den antifascistiske beskyttelsesmur", som Berlin-muren hed i officiel østtysk sprogbrug, blev revet ned. Cinemateket sætter i den anledning spot på Film fra DDR i perioden 1957-90. Serien åbner med to særarrangementer 1. og 3. oktober.

Indbyggerne i DDR levede i et etparti-system, men oplevede ikke kun triste betonbyggerier, lange køer og Stasi-forfølgelse. Denne serie bidrager til at nuancere de forenklede forestillinger om DDR.

Alle østtyske film blev produceret af det statslige selskab DEFA (Deutsche Film AG), der blev etableret i 1946 og indtil 1992 realiserede 7.500 film, heraf mange i de berømte Babelsberg-studier uden for Berlin. En række af disse film er inkluderet i oversigter over de 100 bedste tyske film, der nogensinde har fået biografdistribution. Alligevel er DEFA-filmene i det store og hele ukendte, selv blandt filmentusiaster.

Torsdag den 1. oktober præsenterer Cinemateket portrættet af den østtyske 70’er-ungdoms længsler 'Solo Sunny' under tilstedeværelse af lederen af DEFA Stiftung, Helmut Morsbach.

Lørdag den 3. oktober kl. 16.30 kan skuespilleren Jutta Hoffmann opleves i samtale med journalist Steen Bille ved visningen af 'Karla', der i 1966 blev stemplet som "nihilistisk" og forbudt.

Billetter kan bestilles i Cinematekets billetsalg, Gothersgade 55, tlf. 3374 3412. Online bestilling på cinemateket.dk.