Kunstnere indfanger lyden af rejer, myrer og døde mennesker

VERDENS LYDE. I december kan du opleve lyddokumentariske feltoptagelser omsat til konceptuel, ambient og - til tider - musikalsk teater for øregangen, når vi i weekenden den 15.-16. december afholder en såkaldt field recording-festival. Oplev lydforstærket undervandsdyreliv, virkelighedsbaseret drone, døde menneskers 'stemmer' og meget mere...

Myrer under jordens overflade, larmende rejer i dybet, gribbe i aktion, lyden af elektroniske impulser i døde menneskekroppe, hverdagsmaskiners musik. Fra himmel til hav er verden fuld af lyde, ingen bemærker.

Og så alligevel! I weekenden 15.-16. december byder Cinemateket i samarbejde med CPH:DOX og LAK - festival for nordisk lydkunst - på fem af de mest interessante udøvere af lydkunst-genren kaldet field recording.

Fra videnskab til selvstændig kunstart

Field recording handler om at indfange virkelighedens lydlige fænomener med mikrofon – men i disse tilfælde er optagelserne forstærket og kunstnerisk bearbejdet, ofte med fantastiske, overraskende og tankevækkende resultater.

Initiativtagere til mini-festivalen er Johs Lund og Tobias Kirstein, der begge tilhører lydkunst-miljøet i Danmark. Tobias Kirstein siger:

”I en årrække har der internationalt været en stigende opmærksomhed på field recording som kunstnerisk genre. I sin mest elementære form dækker det over dokumentationsoptagelser. Oprindeligt tænkte man det nok mest i en antropologisk eller videnskabelig sammenhæng. I dag har field recording udviklet sig til et selvstændigt kunstnerisk område - værkerne forbindes ofte med eksperimentel musik og lydkunst.”

Mød fem af field recording-feltets største kunstnere

RECORDINGS sætter over to aftener fokus på en genre, der kun spredt er blevet introduceret i Danmark. Til gengæld kan vi byde velkommen til de fremmeste internationale navne inden for denne vidtforgrenede genre: Jana Winderen fra Norge, CM von Hausswolff fra Sverige, Chris Watson fra England, Eric La Casa fra Frankrig og Thomas Köner fra  Tyskland.

Ingen billeder – og så i en biograf?

De fem kunstnere har hver især udviklet egne praksisser udi mikrofonkunsten, og flere af dem bruger ofte billeder som modspil. Men der vil ikke være noget visuelt materiale til de fem lydperformances i Cinemateket. Ingen film at se. Kun lyd.

“Det vil selvfølgelig bryde nogle menneskers vante forestilllinger, at vi bruger en biograf til en lyd-event,” erkender programredaktør i Cinemateket Rasmus Brendstrup. ”Men en del af biografrummets styrke er, at det fjerner uvedkommende støj, både visuelt og auditivt. Når lyset ikke kun slukkes omkring lærredet, men i hele rummet, er jeg sikker på at publikum får skærpet sanser, de ikke er vant til at bruge så intenst. Jeg er også sikker på, at de nok skal danne deres egne billeder.”

Godt til øre og hals lørdag nat – og artists’ talk

Efter lørdagens sidste koncert er der RECORDINGS-bar i Cinematekets underetage med billige øl (den første gratis mod forevisning af billet), og der vendes generelt underlige vinyler. Søndag vil alle fem kunstnere deltage i en uformel talk og svare på spørgsmål fra publikum.

Se det fulde program for mini-festivalen her

Hold desuden øje med…

Det er ikke kun under RECORDINGS-festivalen, at Cinematekets biografsale bliver taget i alternativ brug. Husk, at du fredag den 21. december kl. 19:00 kan opleve Orson Welles' radioklassiker - den ravage-skabende, fremsynede fortolkning af H.G. Wells' 'The War of the Worlds'. Også hér vil salen være helt og aldeles mørklagt, så du kan koncentrere dig om at lytte – og danne dine egne undergangscenarier på nethinden!  

Tid: Recordings-festvial: 15.-16. december, 'War of the Worlds a la Welles': fredag den 21. december kl. 19:00 
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K.
Billetter: Online og på tlf.3374 3412