Philip K. Dick - sci-fi, stoffer og skarpsyn

Hans filosofiske og konspiratoriske fremtidsvisioner har længe appelleret til den filmiske fantasi, og forfatterens litterære forlæg ligger til grund for både Ridley Scotts mesterværk 'Blade Runner' og andre centrale science fiction-værker.

Philip Kindred Dick (1928-82) nåede på sine blot 54 leveår at få udgivet 44 romaner og 121 noveller og blev en central skikkelse inden for science fiction-litteraturen. Han skrev de fleste af dem, mens han var på stoffer, og havde i 70’erne en stribe sære syner og åbenbaringer, der måske – måske ikke – havde forbindelse til hans amfetaminrige kost.

Hollywood elsker Dick

Amerikanerens sci-fi-fortællinger er fyndige og kontante og blev af mange i samtiden afskrevet som kiosklitteratur. Men de iscenesætter alligevel tankevækkende spørgsmål, og deres filosofiske og konspiratoriske dimensioner appellerer åbenlyst til den filmiske fantasi. I øjeblikket knopskyder filmatiseringerne af Dicks fortællinger. De kommende år følger film fra såvel Disney-studierne som Michel Gondry – samt et remake af 'Total Recall'. Selv nåede han kun at se et enkelt af sine værker, romanen 'Drømmer androider om levende får?', blive til film: Nemlig Ridley Scotts apokalyptiske mesterværk 'Blade Runner'.

Foredrag og filmintroduktion ved Bo Tao Michäelis

Under overskriften 'Philip K. Dick: Postmoderne autenticitet' holder Politiken-anmelder Bo Tao Michäelis lørdag den 19. november et oplæg om centrale tematikker og begreber hos Dick. Således bliver det berørt hvordan virkelighed forholder sig overfor kunstighed, om menneske vs. robot-problematikken (med udgangspunkt i 'Blade Runner'), samt forholdet mellem erindring og tid. Endelig belyses det, hvorledes Philip K. Dicks oprindelige forlæg overlever Hollywood-maskineriet i forhold til manuskriptbearbejdelsen - er de mest succesfulde filmatiseringer også de mest kompromisløse?

I 'Blade Runner' lander man midt i et apokalyptisk scenarie i Los Angeles anno 2019. Filmen er den mest legendariske og kultdyrkede af alle Philip K. Dick-filmatiseringer og vil blive introduceret af Bo Tao Michaëlis den 19. november. Vi viser naturligvis den overlegne Director's Cut-udgave, hvor den oprindelige voice-over er fjernet, og hvis slutning adskiller sig væsentligt fra den oprindelige version.

Danmarkspremiere på 'Radio Free Albemuth'

To dage forinden, torsdag den 17. november, viser vi for første gang i Danmark en af de få filmatiseringer af Dicks (krypto)selvbiografiske værker: 'Radio Free Albemuth' fra 2009. Det er samtidig den til dato mest trofaste Philip K. Dick-filmatisering, men det selvbiografiske forhindrer den ikke i at rumme både interplanetarisk telepati, dystopisk historieskrivning. Instruktøren John Alan Simon, der selv er stor Philip K. Dick-entusiast, flyver ind fra L.A. og introducerer filmen kl. 19.00.

Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling , 3374 3412