Politiske film med personlighed på CPH:DOX

FILMAKTIVISME. Filmfestivalen CPH:DOX byder på kunstnerisk stærke film, der med kameraet som våben, slår et slag for menneskerettigheder og for en mindre skæv verden. I Cinemateket kan du bl.a. se Sundance-vinderen 'The Law in These Parts', der går i dialog med den lovgivning, som den palæstinensiske befolkning lever under i de besatte områder. Følg også udredningen af en forfejlet rettergang i forbindelse med drabet på to rumænere i Tyskland i 'Revision' eller se anti-krigs-antologien 'Far From Afghanistan'.

Inden for dokumentarfilm-verdenen bliver det personlige ofte beskrevet som værende i modsætning til det politiske. Det abstrakte, fabulerende og sanselige værk bliver sat over for den direkte, klart formidlede argumentation; den kunstneriske vs. den journalistiske dokumentar. Men så sort/hvide er dokumentarfilm ikke altid. Politik-programmet på CPH:DOX byder på en række værker fra begge ender af spektret – og på en masse film, der kreativt blander formerne uden at miste slagkraften!

Filmaktivisme – med kameraet som våben

I den hard-core, eksplicit polemiske ende af politik-programmet finder du film som den russiske ‘Tomorrow’ (Zavtra) og den amerikanske anti-krigs-antologifilm ‘Far From Afghanistan’. Førstnævnte handler om et anti-autoritært kunstkollektiv på tre mennesker - og et 1-årigt barn - der med performance-kunsten som deres eneste våben udøver fredelige aktioner i symbolsk protest mod Putins Rusland (hvem sagde Pussy Riot?).

Da en video, hvor den stædige trio vælter en politibil, bliver et internationalt Youtube-fænomen, står den pludselig midt i en ophidset mediestorm: var det de skabte kunst eller hærværk? Politisk protest eller vandalisme? Med den 1-årige Kasper som tilskuer fra rygsækken kaster gruppen sig uden at blinke ud i alt fra shoplifting til demonstrationer, retssager og voldsomme sammenstød med politiet. Hvad der startede som en viral video udvikler sig hurtigt til en intens kamp om retten til at protestere og udtrykke sig frit. ‘Tomorrow’ viser anarki af den nye skole! Se filmen lørdag den 10. November kl. 14.15.

Se også den kollektivt instruerede dokumentarfilm ‘Far from Afghanistan’, hvori fem af tidens mest radikale, amerikanske filmaktivister nu kalder til fornuft og råber vagt til gevær - blot med kameraet som deres pacifistiske 'weapon of choice' i bekæmpelsen af ubegribeligt dyre krige! I fem kapitler undersøges konsekvenserne af den længste krig i USA’s historie på begge sider af Atlanten.

Med Marshall McLuham og Noam Chomsky som teoretisk fundament og Godard, Resnais og Chris Marker som filmiske forbilleder (med filmen 'Far From Vietnam', 1967) har initiativ-tageren John Gianvito og hans fire kolleger skabt et kunstnerisk ambitiøst og ansvarsfuldt filmværk, der måske viser sig aktuelt på flere måder end antaget. Se filmen søndag den 11. november 16.45 i Cinemateket.

Dokumentarfilm, der vil ændre verden

Oplev en række kunstnerisk stærke film, der med gode historier slår et slag for menneskerettighederne - og for en mindre skæv verden. Se bl.a. årets Sundance-vinder, filmen 'The Law in These Parts', der går i dialog med den kafkaske lovgivning, som Palæstinenserne i de besatte områder lever under. Et system, der håndhæves af det israelske militær og var tænkt som midlertidigt, men som med tiden har etableret sig som gældende lov.

I stedet for at sætte hårdt mod hårdt går ’The Law in These Parts’ til sagen med enkle og effektive virkemidler. På baggrund af flere års grundig research går instuktøren Ra’anan Alexandrowicz i en konstruktiv og løsningsorienteret dialog med de aldrende herrer, alt imens sort/hvide arkivfotos fra de besatte områder toner frem på en greenscreen bag dem, som en reminder om den virkelighed, der reguleres af paragrafferne. Filmen er så langt fra et retsalsdrama som tænkes kan. Begge sider må i stedet nikke anerkendende til en film, der med tillid til dialog indgyder håb om, at det stadig er muligt at føre en intelligent debat om en ømtålelig sag. Se den torsdag den 8. november kl. 21.15 og lørdag den 10. november kl. 16.45.

Gå heller ikke glip af filmen ‘Revision’, hvori en uretfærdig rettergang bliver taget op til revision - 20 år efter. To rumænske mænd blev i 1992 fundet dræbt i Nordtyskland - skudt, imens de var på vej over grænsen til EU af lokale jægere, der hævdede at have forvekslet dem med vildsvin. Jægerne blev frifundet, sagen lukket og de dræbtes familier blev aldrig informeret om udfaldet af dommen. Men i filmen vender fortiden tilbage og den officielle sandhed om, hvad der egentlig skete tages op til revision. Metoden er simpel: alle får lov at revidere deres egne ord.

For nogle har intet ændret sig, for nogle andre får samvittigheden endelig lov til at slå sprækker i fortrængningerne. Var det rigtigt, at man kunne forveksle mennesker for at være vildsvin den dag? Og hvorfor undgik man at informere familierne til de dræbte? Med Philip Scheffners filmiske rettergang sker retfærdigheden langt om længe fyldest, når alle parter - for første gang - bliver hørt.  Lørdag den 10. november kl. 18:45 i Cinemateket.

Poetisk storby-portræt med politiske undertoner

Se desuden Sabine Gruffats visuelle portræt af to urbane vildnisser (Detroit og Dubaï), 'I Have Always Been a Dreamer', som programlægger Mads Mikkelsen beskriver som ”en dokumentarisk road movie i den jazzede, amerikanske beat-tradition fra Robert Frank og Jim Jarmusch”. Gruffats film er et eksempel på en poetisk politisk dokumentar hvis præcise, sociologiske observationer ikke er formuleret i ord, men i stedet i øjenåbnende og overbevisende billeder. Filmen vises fredag den 9. november kl. 19.00 og søndag den 11. november kl. 16.40 i Cinemateket.

Hold også øje med…

Hvis du er interesseret i dokumentarfilm, der engagerer sig i den politiske verdenssituation skal du også se:

'As If We Were Catching a Cobra', der er et særdeles aktuelt portræt af den syriske kunstscene, 'When Bubbles Burst', som ser på den bristede finansboble fra et globalt perspektiv og det klarsynede ”talk show” med 10 knivskarpe analyser af demokratiets (euro)krise: 'Democracy Under Attack - an Intervention'.

Se det samlede politik-filmprogram her.

Tid: 1.-11. november
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K.
Billetter: Online og på tlf.3374 3412 (Cinemateket), online (CPH:DOX)