Rusland - close-ups på supermagten i øst

CPH:DOX. Temaserien 'We Need to Talk about Russia' går i kødet på verdens største land. Rusland er ikke blot stort geografisk, politisk går Rusland, rent bogstaveligt, over grænserne. Oplev en kritisk kærlighedserklæring til kulturen, et opgør med loven om "homoseksuel propaganda" og en undersøgelse af naboen Ukraines splittede selvforståelse. 

Fire af dette års CPH:DOX-film i Cinemateket stiller skarpt på aktuelle russiske og ukrainske problemstillinger. Tre af dem vises som særarrangementer med besøg.

Putin vs. den russiske homo-ungdom

’Children 404’ er en alarmerende beretning om viljestyrke og sociale medier, som møder Putins politiske jernmur. Da Putins lov om 'homoseksuel propaganda' sidste år blev vedtaget, ændredes livet for tusindvis af mennesker i Rusland. Lovens intention var, at beskytte unge under 18 år imod 'utraditionelle seksuelle relationer', men konsekvenserne er i stedet blevet en hetz imod de unge, der allerede er sprunget ud, og som samles i det sociale netværk 'Children 404' i kampen for retten til at være sig selv. 'Children 404' er et råt billede af den russiske homo-ungdoms kamp for social accept og af ungdommens ukuelige tro på et bedre liv.

Fakta

Læs mere om programmet og bestil billetter på cinemateket.dk

’Children 404’ vises i aften, mandag den 10. november kl. 19.30. I forbindelse med visningen diskuterer et debatpanel russiske LGBT-rettigheder. Mød repræsentanter fra Sabbah, To Russia With Love og Copenhagen Pride.

Scener fra Maidan-pladsen

’Maidan’ skildrer folkeopstanden i Ukraine, der startede som en protest imod præsident Ianoukovitch, men siden er blevet en krise af uforudsigeligt, internationalt omfang. Sergei Loznitas film vil gå over i historien som et dokument over den alt andet en entydige opstand i Kiev, hvor 'folket' udgøres af både ventrefløjs-aktivister og ekstreme ultra-nationalister. Fra kampe til suppepauser og heroiske folkesange. Månederne på Maidan-pladsen frem til marts i år er nemlig helt usædvanligt skildret alene i vældige, statiske panoramaer. En monumental fresco, der bogstaveligt talt giver os et helt andet syn på begivenheder, vi ellers typisk oplever i kaotiske og håndholdte glimt med YouTube-'autenticitet'. Sergei Loznita har markeret sig som sin tids væsentligste ukrainske filmskaber, først med en række form- og historiebevidste dokumentarfilm, og siden med sine to rå og realistiske spillefilm 'My Joy' og 'In the Fog', der begge har været nomineret til de gyldne palmer i Cannes.

'Maidan' vises søndag den 16. november kl. 21.30. 

Ukrainsk selvforståelse

Fokusset på Ukraine udvides i 'Battle for Ukraine' - en film hvor Ukraines moderne historie tages op til revision og som foregriber den aktuelle konflikt og drager konklusioner, som vi ikke er vant til i vesten. 'Battle for Ukraine' - af den russiske filminstruktør Andrei Konchalovsky, der er aktuel med den Dox:Award- nominerede 'The Postman's White Nights' - blev allerede i 2012 centrum for heftig debat. Igennem tre år undersøgte Konchalovsky sammen med ukrainske, russiske og amerikanske politikere, historikere og journalister samt flere ex-præsidenter Ukraine som resultatet af den kolde krigs konflikt mellem øst og vest - herunder ikke mindst Ukraines nye position mellem Europa og Rusland. Konchalovsky får gransket den Ukrainske selvforståelse, frigørelsen fra Soviet og de dybe historiske og kulturelle rødder, som de to nationer deler. Hvad betød bruddet for Ruslands selvforståelse som supermagt? Hvordan skabte Ukraine en ny fortælling om sig selv som land, og lykkedes det at skabe sig en selvstændig identitet? Spørgsmål, som med den aktuelle konflikt i Ukraine er blevet relevant på ny.

’Battle for Ukraine’ vises lørdag den 15. november kl. 14.00 med debat om Ukraine-krisen med bl.a. Karsten Møller (DIIS), valgobservatør for Europa Rådet Hanne Severinsen og Thomas Køllner. 

Ruslands film-enfant terrible

Fra portrætfilmserien 'Your Face Here' anbefaler vi ligeledes 'The Voice of Sokurov', en samling velvalgte klip fra et monumentalt livsværk og en kritisk kærlighedserklæring til russisk kultur og mentalitet fortællingen om landets største, nulevende instruktør. Først var han en torn i øjet på kommunisterne, siden en udtalt kritiker af Putins styre - og hele vejen igennem en fænomenal filminstruktør med en helt unik vision. Russiske Aleksandr Sokurov er en kunstner med sine meningers mod. Sokurovs måske mest kontroversielle greb består imidlertid i at ville udfordre grænserne mellem fiktion og dokumentar - i projekter, som gerne vækker heftig debat. Sokurov har med monumentale værker som 'Russian Ark' og sine film om Hitler, Stalin, Hirohito og Faust markeret sig som sit lands største, nulevende instruktør. Men hans stemme er ikke blevet blødere med årene.

’The Voice of Sokurov’ vises i aften, mandag den 10. november kl. 22.00 og lørdag den 15. november kl. 21.30. Visningen i aften introduceres af journalist og Ruslandekspert Vibeke Sperling.

Læs mere om hele programmet på CPH:DOX her.

Tid: ’CPH:DOX’. 6.-16. november.
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: online eller på tlf. 33 74 34 12