Struensee uden pudder og paryk

Cinemateket viser den 4. og 21. september den nye danske spillefilm 'Caroline – den sidste rejse'. Filmen er moderne fortolkning af Caroline Mathildes ægteskab med Christian 7., forholdet til Johann Struensee og hendes efterfølgende udvisning fra Danmark.

I en visuel malerisk stil, der leder tankerne hen på Hammershøi, fortæller 'Caroline - den sidste rejse' om magtkampen i en større dansk virksomhed. Christian (Morten Hauch-Fausbøll) er virksomhedens leder udadtil, men han interesserer sig mere for kunst end økonomi. De egentlige ledere, Ove og Juliane, styrer firmaet med hård hånd efter de gamle traditioner, indtil Christian udpeger den nytænkende og progressive Johan (Kim Bodnia) til sin personlige rådgiver. Filmen tager sin begyndelse, da Christians ekshustru Caroline (Christine Hermansen) er på vej efter ufrivilligt eksil i udlandet. Hun falder i snak med bilens chauffør, og samtalen fører os gennem Carolines fortid.

Ideen bag filmen kommer fra skuespilleren Christine Hermansen, der også er at finde på skuespillerlisten. Den er blevet til med et beskedent budget på 900.000 kroner, og hver en klink har Christine Hermansens trukket op af egne lommer. Der var nemlig ingen støtte at hente nogle af de steder, hun søgte. I stedet tog Christine Hermansen et lån i huset.

Filmens instruktør, Henrik Kolind, havde forgæves søgt ind på Filmskolens instruktørlinje, da Christine Hermansen tog kontakt til ham og bad ham om at instruere filmen. Han kendte en fotograf i München, der kendte en tysk lydmand, der igen kendte en mexicansk fotograf og sådan blev filmholdet samlet.

"Vi optog filmen i Skåne, og der var også folk fra Norge og Sverige og Danmark, så der blev talt engelsk under optagelserne. Filmen er fuldstændig ukommerciel, og det interessante for mig er, at vi beskæftiger os med noget andet, end vi plejer. Med et udtryk, en følelse og et nærvær," siger Christine Hermansen til Politiken.

'Caroline – den sidste rejse' låner fra litteraturens sprog og spiller på hentydningen og det usagte. Den fortæller en poetisk og tidløs version af en af danmarkshistoriens store kærlighedshistorier.

Sted og tid: Cinemateket, Gothersgade 55, København K, lørdag den 4. september kl. 22.00 og tirsdag den 21. september Kl. 16:45
Pris: 65 kr.
Læs mere og bestil billetter