Stumfilm med bid i og levende musik!

Oplev to tyske milepæle i stumfilmens historie - vampyrfortællingen 'Nosferatu' (1922), som Cinemateket viser allerede i aften, og den hverdagspoetiske 'Mennesker Om Søndagen' (1929) sidst på måneden.

Stumfilmen som lagde fundamentet for horrorgenren

Instruktøren F.W. Murnau fandt den tyske skuespiller Max Schrek så grim at han mente, det kun var nødvendigt at sminke hans vampyrforklædning med spidse ører og falske tænder! Og Max Schrek er i sandhed uforglemmelig som den frygtindgydende Grev Orlok alias Nosferatu, som ikke kan modstå ejendomsmæglerens skønne kone - og særligt det uskyldige blod i hendes halspulsåre! 'Nosferatu' er i sin groteske skikkelse både en forløber og en variant af den velkendte dracula-figur, som karakteriseres ved at være velartikuleret og charmerende. I Sverige var filmen bandlyst pga den eksplicitte grafiske horror og totalforbudet mod filmens offentlige visning blev skammeligt først ophævet så sent som i 1972! Nosferatu hører med sine gotiske stil, groteske hovedkarakter og forvredne skygger til blandt de centrale værker i den ekspressionistiske kunst og bør opleves på det store lærred.

Tirsdag den 6. september kl. 19.15.

Hverdagens poesi

Med 'Mennesker Om Søndagen' bliver vi i Tyskland, men bevæger os videre fra ekspressionismen, og foregriber den næste kunstbølge, der ramte landet - 'Neue Sachlichkeit'. Filmen blev indspillet i 1929 - en særlig kunstnerisk nyskabende periode for tysk film i det hele taget - og brød med ekspressionismens forvrængede verdensbillede ved at skildre hverdagslivet på en let og poetisk måde. Den er samtidig en af de sidste film fra stumfilmsperioden, og er semidokumentarisk i dens måde at fremstille fire unge berlinere, som tager på søndagsudflugt.

Lørdag den 24. september kl. 19.00.

Pianist Lars Boutrup leverer klassisk klaverakkompagnement ved begge forevisninger.