Rundt om James Baldwin: Tre kortfilm + talk m. Nigel Hatton

Efter visningen af de tre portrætfilm om James Baldwin (skabt af Horace Ové, Terence Dixon og Sedat Pakay og optaget i henholdsvis London, Paris og Istanbul) vil seriekurator og filmskaber Adam Paaske samtale med litteraturprofessor og filosof Nigel Hatton.

Nigel Hatton har et indgående kendskab til James Baldwins forfatterskab og har blandt andet skrevet artiklerne “James Baldwin: “Poetic Experimentators” in a Chaotic World” (2016) og “Sculpting a Human Being: James Baldwin, Giovanni’s Room, and the Police in Denmark” (2020).

Samtalen vil især kredse om, hvad James Baldwin har betydet for Nigel Hatton, om sort eksistentialisme, og hvad han ser, vi kan lære af James Baldwin i dag.

Samtalen er på engelsk og kommer til at vare omkring 30 minutter.

MERE OM FILMENE

Fritænkeren, forfatteren og borgerrettighedsaktivisten James Baldwin blev født 2. august 1924 i Harlem, men tilbragte en stor del af sit liv uden for USA.

I disse tre korte dokumentariske portrætfilm – optaget i henholdsvis London, Paris og Istanbul – kommer James Baldwins mange facetter til syne: Ensomheden og menneskekærligheden, sarkasmen og indlevelsen, skønheden og vreden, kritikken og det humoristiske overskud.

Det er ikke blot James Baldwins musikalske og præcise tale- og associationsevne – der kunne indfange alt fra USA’s racistiske historie, hans erfaringer som homoseksuel til kunstens væsen – som gør filmene så hypnotiske og vitale.

Det er også måderne, som netop disse tre filmiske kunstværker indfatter James Baldwins bevægelser gennem forskellige tidsrum: I sit spartanske soveværelse i Istanbul, langs Seinen i Paris og i den tilrøgede, propfyldte forelæsningssal West Indian Student Centre i London.

Alle tre kortfilm er blevet restaureret for nylig.

Baldwin's N****r

Director: Horace Ové

‘Baldwins N****r’ (1968) er instrueret af Horace Ové, som også går under navnet “sort britisk films godfather”, og optaget i det tilrøgede og propfyldte forelæsningslokale West Indian Student Centre i London.

Her taler amerikanerne James Baldwin og komikeren og aktivisten Dick Gregory med stor åndelighed om USA’s historie, (s)tilstand og potentielle fremtider – i et antiracistisk og klassekritisk lys.

Filmens titel skal forstås i lyset James Baldwins replik:

“Min indtræden i Amerika er en købsaftale. Jeg blev Baldwins n****r.”

Og han uddyber ved at tale om USA’s historie og om de slavegjorte amerikanere:

“Jeg opdager, at de sortes sange ikke bare var uskyldige udtryk for primitive mennesker, men ekstremt subtile, vanskelige, farlige og tragiske udtryk for, hvordan det føltes at være i lænker.”


Þátttakendur

Storbritannien, 1968
DCP, 46 min.
Engelsk dialog
Tilladt for børn over 15 år

Meeting The Man: James Baldwin in Paris

Director: Terence Dixon

“Et spørgsmål om liv og død” beskrev James Baldwin sin beslutning om at forlade USA og i stedet bosætte sig i Paris som 24-årig.

I filmen ‘Meeting the Man: James Baldwin in Paris’ møder vi James Baldwin i Paris – hvor han havde boet ni år af sit liv, før han flyttede videre til St. Paul de Vence i Sydfrankrig.

Filmen skiller sig særligt ud fra de andre kortfilm på grund af dens (utilsigtede) selvkritiske metalag: Her udtrykker James Baldwin sin åbenlyse modvilje mod, som en sort mand, at blive filmet af to hvide, britiske filmskabere, herunder instruktøren Terence Dixon.

I en uforglemmelig tragikomisk sekvens tager James Baldwin de to filmskabere med hen til Bastillen i Paris og begrunder sin skepsis over for projektet ved at tale om oprørerne under Den Franske Revolution:

“De rev dette fængsel ned... Jeg prøver også at rive et fængsel ned. Når en hvid mand river et fængsel ned, forsøger han at befri sig selv. Når jeg river et fængsel ned, er jeg blot endnu en vildmand. Det, som du ikke forstår, er, at du i mine øjne er min fangevogter, du er min fængselsinspektør. Jeg kæmper imod dig, ikke dig, Terry, men dig, englænderen, dig, franskmanden.”


Þátttakendur

Storbritannien, 1970
DCP, 28 min.
Engelske undertekster
Tilladt for børn over 15 år

James Baldwin: From Another Place

Director: Sedat Pakay

‘From Another Place’ blev skudt over tre dage i maj 1970 i Istanbul. Med ømhed og skønhed giver instruktør Sedat Pakay ikke blot plads til James Baldwins svimlende taleevner, men også til hans skrøbelighed – hans ensomhed, rastløshed og følelse af hjemløshed.

Denne skrøbelighed giver James Baldwin sprogligt udtryk for, når han for eksempel siger:

“Kærlighed kommer aldrig til dig, som du tror, at den vil gøre. Jeg tror, at tricket er at sige ja til livet”.

Skrøbeligheden kommer også cinematisk til udtryk i måderne, James Baldwin bevæger sig på; når han går igennem Istanbuls landskaber, gennem byens parker og markedspladser og gader, virker han på én og samme tid uendeligt stærk og alene.

I sin bog ‘James Baldwin's Turkish Decade: Erotics of Exile’ fra 2009 skrev professor Magdalena J. Zaborowska:

“Som ingen anden eksisterende dokumentarfilm indfanger denne sort-hvide film det dybe paradoks i Baldwins transatlantiske udsigtspunkt ved at vise, hvordan han både hører til og forbliver en outsider i den myldrende halvt europæiske, halvt asiatiske tyrkiske metropol.”


Þátttakendur

USA, 1973
Kendes ikke, 12 min.
Engelsk dialog
Tilladt for børn over 15 år

Buy tickets

Sunday 11. August
19:30

Tickets

Rundt om James Baldwin: Tre kortfilm + talk m. Nigel Hatton

Saturday 17. August
17:15

Tickets

Rundt om James Baldwin - kortfilm

Current films in Cinemateket

dfi_cinemateket_grid
3
<div id="item-wrapper">
</div>