25 nye DFI-film på Filmstriben

For de mindste børn og deres forældre er der gode nye filmoplevelser på Filmstriben med filmene "Fløjteløs", "Den nye sommerfugl" og serien "Mægtige maskiner". Filmene er netop publiceret på Filmstriben sammen med en lang række andre interessante og underholdende film for unge og voksne: fiktions- og dokumentarfilm med unge drenge i hovedrollerne, film om at være anderledes og finde sin identitet, samt dokumentarserien "Cities on Speed". 25 film som giver oplevelser, underholdning og indsigt.

Filmene nævnt nedenfor er udgivet af DFI og kan ses på Filmstriben fra i dag d. 30. juni 2010. Læs mere om hver enkelt film og klik på linksene efter filmens titel, hvis du vil se film med det samme. Klikker du på 'Fjernadgang', kan du se filmen på Filmstriben derhjemme, ved at angive din adgangskode og password til dit lokale bibliotek. Befinder du dig på biblioteket kan du bruge linket 'På biblioteket' og se filmen dér. Enkelte af filmene kan kun ses på biblioteket.

FOR BØRN

Fløjteløs (Fjernadgang / På biblioteket)
Instruktion: Siri Melchior
Tegnefilm for de mindste om den lille fugl Fløjteløs, der flyver rundt og prøver at fløjte. Men på trods af ihærdige anstrengelser og hjælp fra andre i byen, kommer der ikke bare den mindste lille fløjtelyd ud af hans næb. Til sidst bliver han stædig, og da den første lille tone endelig kommer, kan han endelig finde glæden og blive en del af byens musik og lyde.

Fakta

Filmstriben er en portal hvor man kan streame film, dvs. se film på nettet uden at downloade. Filmstriben drives i et samarbejde mellem DBC (Dansk BiblioteksCenter) og DFI (Det Danske Filminstitut).

DFI har allerede udgivet over 700 dokumentarfilm, korte fiktionsfilm og animationsfilm på Filmstriben. Der tilføjes løbende alle nye film og indkøbte titler inden for disse genrer, i det omfang DFI har distributionsrettighederne til filmene.

På Filmstriben kan man vælge om man vil se film derhjemme, på biblioteket eller i undervisningssammenhænge.

I rubrikken "Lån film fra biblioteket" kan man se film hjemmefra, ved at klikke på en film, vælge sit lokale bibliotek på listen, og skrive sin adgangskode og password til biblioteket. 

Rubrikken "Se film på biblioteket" er for alle der befinder sig på biblioteket. Hvis biblioteket abonnerer på Filmstriben har du ubegrænset adgang til alle filmene.

I rubrikken "Se film i undervisningen" har undervisere og elever adgang til filmene og tilhørende undervisningsmaterialer til flere af dem.

Læs mere om Filmstriben og kontaktoplysninger.

Den nye sommerfugl (Fjernadgang / På biblioteket)
Instruktion: Evalds Lacis og Maris Brinkmanis
Lettisk animationsfilm om sommerfuglefamilien, der tager på picnic i skoven. Men midt i frokosten bliver de forstyrret af en ældre sommerfuglefanger, som er på jagt efter nyt bytte. Han fanger sommerfugleforældrene og tager dem med hjem til sin samling. Nu er det op til børnene at bruge al deres fantasi og mod, for at hjælpe forældrene med at slippe fri? En spændende film i et ordløst, trygt og humoristisk univers.

Mægtige maskiner (Fjernadgang / På biblioteket)
Instruktion: Henrik Selin Lorentzen
En serie på 13 små film á 6 minutters varighed om de maskiner, der arbejder på byggepladsen og på vejene. Filmene er for de mindste børn og deres forældre. På en meget pædagogisk måde indføres børnene i, hvordan maskinerne ser ud i virkeligheden og hvilke funktioner de har. Se filmene og bliv klogere på giraflifte, betonkanoner, tårnkraner, lastbiler, stribemalermaskiner og mange flere maskiner.
Mægtige Maskiner – Asfaltmaskine (Fjernadgang / På biblioteket)
Mægtige Maskiner – Betonkanon (Fjernadgang / På biblioteket)
Mægtige Maskiner – Borerig (Fjernadgang / På biblioteket)
Mægtige Maskiner – Fræser (Fjernadgang / På biblioteket)
Mægtige Maskiner – Gravemaskine (Fjernadgang / På biblioteket)
Mægtige Maskiner – Kædegraver (Fjernadgang / På biblioteket)
Mægtige Maskiner – Lastbil (Fjernadgang / På biblioteket)
Mægtige Maskiner – Giraflift (Fjernadgang / På biblioteket)
Mægtige Maskiner – Piloteringsmaskine (Fjernadgang / På biblioteket)
Mægtige Maskiner – Sorteringsmaskine (Fjernadgang / På biblioteket)
Mægtige Maskiner – Stribemaskine (Fjernadgang / På biblioteket)
Mægtige Maskiner – Tårnkran (Fjernadgang / På biblioteket)
Mægtige Maskiner – Wiremaskine (Fjernadgang / På biblioteket)

Jagten paa den eneste ene
"Jagten på den eneste ene" af Cathrine Marchen Asmussen. Framegrab. 

FOR UNGE

Træneren (På biblioteket)
Instruktion: Lars Mikkelsen
Fiktionsfilm om 14-årige Niels, som går meget op i at spille håndbold. Han har et tæt og personligt forhold til holdets meget engagerede træner, som ser ham som et stort talent. Langsomt går det op for Niels, at hans træner er mere end almindelig tiltrukket af ham, og det bringer Niels i en meget svær situation både på og uden for håndboldbanen. I hovedrollerne: Jens Albinus, Christian Wienberg og Sarah Juel Werner.
Filmen er udgangspunkt for projektet "Træneren i skolen" som har til formål at belyse og forebygge seksuelle overgreb på børn og unge i Danmark. Læs mere om filmen, hør interviews om emnet og hent gratis undervisningsmateriale på websitet til "Træneren i skolen".

Drengene fra 3.G (Fjernadgang / På biblioteket)
Instruktion: Jannik Splidsboel
Dokumentarfilm. Anton og Felix går i 3. g. De to venner siger sjældent nej til fest og sjov, men til gengæld står det lidt sløjt til med skolearbejdet. Vi følger de to venner, mens studentereksamenen nærmer sig med hastige skridt, og det for alvor er på tide at koncentrere sig, hvis man skal bestå.

Jagten på den eneste ene (Fjernadgang / På biblioteket)
Instruktion: Cathrine Marchen Asmussen
Dokumentarfilm. I den lille fynske by Munkerup er barndomsvennerne Anders og Peter ved at blive voksne. De er 19 år, de er lærlinge og snart udlærte, og de er på jagt efter den eneste ene. De har nogenlunde ens forventninger til en kommende kæreste, og det er langt hen ad vejen også de samme håb, deres forældre og bedsteforældre har på drengenes vegne: Det skal være én, der kan tage fat og stå for det huslige. Kunsten er nu at finde en kvinde, som har de samme ønsker til rollefordelingen i parforholdet.

Mumbai
"Mumbai Disconnected". Èn af filmene i dokumentarserien "Cities on Speed". Foto: Frederik Jacobi.

FOR VOKSNE

Goddag mit navn er lesbisk (Fjernadgang / På biblioteket)
Instruktion: Iben Haahr Andersen og Minna Grooss.
Dokumentar. Lesbisk liv i Danmark anno 2009 er lige så varieret, mærkeligt og almindeligt, som det øvrige samfund! Denne film afspejler den mangfoldige nutid og skuer tilbage i fortiden for at undersøge, hvad og hvordan danske lesbiske egentlig er. Gennem filmens hovedpersoner får vi indblik i det hemmelige homoliv i 1950ernes København, i Femølejrens noget friere forhold til lesbisk sex og i de mange valgmuligheder lesbiske har i nutidens Danmark.
Gymasiefaglig undervisningsvejledning.

Mig og jøderiet (Fjernadgang / På biblioteket)
Instruktion: Ulrik Gutkin
Dokumentarfilm. Filmens instruktør Ulrik ønsker sin søn omskåret i overensstemmelse med den jødiske tradition. Men hans kone er ikke jøde, og hun ønsker ikke at der bliver foretaget dette indgreb på hendes søn. Ulrik må tage stilling til om han vil videreføre sin families traditioner, og undersøge hvor meget det egentlig betyder for ham at være "jødisk". Filmen er en humoristisk, ærlig og personlig film om kulturel og religiøs identitet – og omskæring.
Læs mere om filmen og dens tema på www.migogjoderiet.dk.

Mig og min næse (På biblioteket)
Instruktion: Ziska Szemes
Dokumentar. Filmens instruktør Ziska Szemes er født og opvokset i Sverige, men bliver ofte spurgt, hvor hun kommer fra. Hun ser nemlig ikke svensk ud. Ziska mener, at hendes næse er årsagen til misforståelserne, og vil derfor finde sin identitet og have en svensk næse. En film om identitet, integration og nationalitet.

Cities on Speed
Serien "Cities on Speed" består af fire danske dokumentarfilm, som sætter fokus på det 21. århundredes megabyer. Allerede nu bor over halvdelen af verdens befolkning i byområder, og det medfører seriøse udfordringer både lokalt og globalt med overbefolkning, forurening, infrastruktur, sociale problemer etc. Hver af de fire film tegner et tankevækkende og fascinerende portræt af en megaby, hvor udviklingen for længst har overhalet planlægningen.

Bogota Change (Fjernadgang / På biblioteket)
Instruktion: Andreas Møl Dalsgaard

Cairo Garbage (Fjernadgang / På biblioteket)
Instruktion: Mikala Krogh

Mumbai Disconnected (Fjernadgang / På biblioteket)
Instruktion: Camilla Nielsson og Frederik Jacobi

Shanghai Space (Fjernadgang / På biblioteket)
Instruktion: Nanna Frank Møller

Læs mere om projektet "Cities on Speed og filmene:
- Projektets website.
- Artiklen Træer og trafik i den globale megaby af Lars Movin fra Kosmorama #44
- Artiklen Når udviklingen overhaler planlægningen af Lars Movin
- DFI-materiale til gymnasier