Danmark på film giver spændende vinkler på formidlingen af Danmarks historie, og egner sig godt som udgangspunkt for biblioteker, der skal planlægge efterårets aktiviteter i forbindelse med temakampagnen ”Historier om Danmark”. De historiske, dokumentariske filmoptagelser på sitet er frit tilgængelige for alle, og formidlingsaktiviteterne kan således foregå både til folk hjemme via nettet, og ved publikumsarrangementer i og uden for biblioteksrummet.
Filmene på "Danmark på film" er formidlet med et geografisk udgangspunkt, så borgerne kan se film fra deres egen by via et Danmarkskort. Men der er også en lang række tematiske indgange, så man kan søge på alt lige fra landbrug og hverdagsliv over besættelsen til idræt og kongefamilien. En anden vigtig dimension er brugernes mulighed for at berige sitet med viden og kommentarer og muligheden for at lave klip fra filmene, og dele dem med andre via Facebook, mail eller Twitter. Især for det ældre publikum er sitet også en spændende kilde til at træne it-kompetencer på.
Det interaktive element kan bruges på mange måder, bl.a. til at skabe samvær om lokalhistorie, hvor brugernes bidrager med egne fortællinger. De gamle filmoptagelser af eksempelvis gymnastik eller ture gennem byen kan også inspirere til fysiske fællesaktiviteter, måske i samarbejde med det lokalhistoriske arkiv.
Biblioteker opfordres til at kigge nærmere på ”Danmark på film”, og lade sig inspirere til at lave aktiviteter i forbindelse med kampagnen ”Historier om Danmark”.
Vil du vide mere om "Danmark på film" og snakke om ideer og muligheder for biblioteksarrangementer, er du velkommen til at kontakte Lisbeth Richter, DFI: E: lisbethrl@dfi.dk / T: 33743546.
Se og læs mere om Danmark på film:
- Danmarkskortet. Find din by og se klip.
- Temaer og artikler. Temaerne og de uddybende artikler giver lyst til at se og vide mere, og inspiration til publikumsaktiviteter.
- Detektivhjørnet. Hjælp med at identificere sted og årstal på en række film, hvor arkivoplysninger mangler.
- Skriv kommentarer til filmene fra din egen by og del din viden om lokale begivenheder og lokaliteter med andre.
Eksempel: "Idyl ved Vejlesø Kanal". - Hele film.Søg og se de film som klippene stammer fra i sin helhed.
- Undervisningsmateriale til Danmark på film. Vejledning og inspiration til historieundervisning i 3.-9. klasse.
- Om Danmark på film. Læs mere om baggrunden for sitet, dets opbygning og indhold, brugsrettigheder m.v.
- Presserum. Skal du lave din lokale pressemeddelelse, kan du frit benytte alle tekster og billeder i presserummet.