
Der har raset flere voldsomme epidemier med potentielt dødelige sygdomme i nyere tid: Difteri, tuberkulose og polio (børnelammelse). Kampagnefilm og oplysningsfilm fra årene under og efter 2. verdenskrig giver et indtryk af, hvordan epidemierne blev håndteret, og hvordan det berørte befolkningen.
Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm har set de historiske film i temaet 'Epidemier i Danmark' på streamingsitet 'Danmark på film'. Hør ham fortælle om epidemier, vi overvandt - og hvordan det kan give håb i dag:
Det er slående, hvor meget i de historiske film der minder om situationen med COVID-19. Også for 70-80 års siden arbejdede man intensivt med smitteopsporing – omend det var med kartotekskort og drejeskivetelefoner i stedet for digitale databaser og SmitteStop-app. Man tog ud med mobile røntgenapparater på samme måde, som man i dag tager ud med mobile testenheder. Filmene viser, at smitteskam og smitteskyld også fandtes dengang, fx når en tidligere TB-patient vendte tilbage til sin arbejdsplads.
Filmene vækker håb i den aktuelle epidemi-situation, siger Søren Brostrøm:
"Når man ser de gamle film med nutidens briller, er der nogle kæmpestore succeser. Polio fylder slet ikke så meget mere, fordi vi kan vaccinere. Det gælder også difteri, som var en frygtet sygdom med høj dødelig og forfærdelig lange indlæggelser. Og det samme gælder tuberkulose. Meget af det, vi ser i filmene, har vi fået løst og er kommet videre fra, og det er jo helt fantastisk. Det er næsten magisk for en læge som mig."

Søren Brostrøm fremhæver også kvaliteten af de historiske oplysningsfilm.
"De er korte, stramt redigeret og flot filmet. Noget, der er interessant ved at se dem, er, at vi faktisk stadig bruger det format. Og jeg skylder vel også at sige, at vi heller ikke helt er gået væk fra at have en mandlig lægeautoritet i vores film, for jeg har jo selv optrådt som posterboy for brug af mundbind i Danmark," siger han med et smil.