Børn laver bogtrailere i Aalborg

Prisuddelingsgallaen var den flotte kulmination på Aalborg Bibliotekernes #BOGTRAILER17-konkurrence, hvor 29 af kommunens 5.klasser havde produceret appetitvækkende anbefalinger af bøger.
INSPIRATION. I Aalborg bliver børns lystlæsning fremmet, ved at lade børnene konkurrere i, at lave korte trailers til deres favoritbøger. Samtidig lærer børnene at samarbejde, og fortælle historier med filmmediet.

Aalborg Bibliotekerne og Aalborg Kommunes Skoleforvaltning har fået stor succes med, at lade kommunens 5. klasser lave korte trailere til deres favoritbøger. Børnene har lagt meget energi og entusiasme i at læse gode bøger, og så anbefale dem til deres kammerater gennem en kort, appetitvækkende trailer. Samtidig lærer børnene rigtig meget om at planlægge og lave film under stramme rammer.

Uddannelsesforløb og gallafest
Den 5. maj 2017 betrådte ca. 120 elever fra 5 femteklasser i Aalborg Kommune den røde løber på vej ind til prisuddelingsgallafest på Aalborg Bibliotekernes Hovedbibliotek. De fem klasser havde hver især en film med i konkurrencen om den prestigefyldte pris #BOGTRAILER17 – den første af sin slags.

Se vinderen "Dæmonen" og de andre nominerede i #BOGTRAILER17-konkurrencen

Forud for prisuddelingsgallafesten var gået et forløb, hvor i alt 29 af kommunens 5. klasser havde produceret i alt 130 bogtrailere ude på deres skoler, som en del af et undervisningsforløb.

Tovholder på projektet, Gritt Elmeskov, var positivt overrasket over, at så mange klasser meldte sig til:
”Vi blev helt overvældede over, hvor mange der ville være med til at lave bogtrailers og deltage i hele forløbet. Det tog mange timer, at at se at alle de fede trailere igennem, og det var rigtig svært at vælge de fem nominerede ud. I 2018 tror vi, at der bliver lige så stor interesse, og vi overvejer at finde en større sal, som kan rumme alle de mange deltagere i prisuddelingsfesten".

Samarbejde om at fremme læselysten
Bogtrailerprojektet er et samarbejde mellem Aalborg Bibliotekerne og Aalborg Kommunes Skoleforvaltning, med det hovedformål at fremme læselysten hos eleverne. Derfor er det også vigtigt at eleverne i de enkelte grupper selv afgør, hvad de har lyst til at læse og lave trailer for. Det eneste kriterium for at vælge bøger er, at man ikke må lave bogtrailere for allerede filmatiserede bøger.

At lære at bruge filmmediet
Foruden at fremme lystlæsningen lægger forløbet også op til at eleverne kan prøve kræfter med at opbygge og fortælle historier på filmmediet under nogle forholdsvist stramme rammer.
”Den her aldersgruppe er så vant til at filme og dele historier med hinanden. Men det kræver faktisk en ret stram prioritering af indhold at folde en fortælling ud på det minut, som bogtrailerne højst må vare. Derfor tror jeg også, at eleverne har meget ud af at planlægge og løse en film på papiret, inden de tænder for mobilen og skyder den første ramme”, forklarer Gritt Elmeskov. ”Vi har også lagt op til, at lærer og elever tager en snak om begreber som ophavsret. En bogtrailer skal jo gerne stemningsmættes med noget fedt musik. Men man kan ikke bare kvit og frit hive den nye med Ed Sheeran og Beyonce ned på sin film – så hvordan griber man det an og hvor kan mav. n finde musik, man godt må bruge?”

#Bogtrailer18 er allerede i gang
I 2018 gentager Aalborg Bibliotekerne succesen og er allerede i gang med at tage mod tilmeldinger til #BOGTRAILER18. Formatet bliver tilrettet lidt, og der bliver ændret lidt på nogle procedurer, der kunne fungere bedre. Men i bund og grund er konceptet det samme som i 2017. Nemlig at få børn til at læse gode bøger og så sælge dem til deres kammerater i en appetitvækkende bogtrailer.

Prisuddelingsgallafesten i 2018 bliver afholdt på Aalborg Bibliotekernes Hovedbibliotek den 15. juni 2018.

 

Hvad er en bogtrailer?

I BOGTRAILER-projektet er en bogtrailer en kort film på højst ét minuts varighed, hvor børnene præsenterer en bog, som de har læst. Traileren skal helst vække interessen for bogen hos modtageren uden at afsløre for meget af handlingen.

Vinderen af bogtrailerprisen er den film, der bedst lever op til de tre vurderingskriterier:

Det kunstneriske: Er bogtraileren godt lavet, er stemningen god, og er man godt underholdt?

Det tekniske: Er den flot filmet, er lyden god, og fungerer klipningen? Opfylder bogtraileren kriteriet "Må maks være 1. minut lang?".

Indhold: Kan bogen holde, hvad bogtraileren lover?

Børnene har selv valgt, hvilke bøger, de ville læse og lave trailere for – det eneste kriterium har været, at de ikke måtte vælge en bog, der er filmatiseret.

#BOGTRAILER udspringer af udviklingsgruppen - et samarbejde mellem Aalborg Bibliotekerne og Aalborg Kommunes Skoleforvaltning.

Kontakt

Carsten Olsen
Redaktør og bibliotekskonsulent
Tlf. +45 2537 1388
carsteno@dfi.dk