Dokumentarklubben dox:2700 i Husum

Filminstruktøren Sami Saifs prisbelønnede film "Family" (2001) er næste dokumentarfilm på programmet i dox:2700 på Husum Bibliotek.
INSPIRATION. På Husum Bibliotek har dokumentarklubben dox:2700 fungeret siden januar 2015. Klubbens medlemmer er med til at vælge film og oplægsholdere til programmet.

Husum Biblioteks dokumentarklub for voksne startede i januar 2015 under navnet dox:2700. Klubbens stabile og støt stigende antal medlemmer og den kreative inddragelse af brugerne i programlægningen og oplæg, kan inspirere andre biblioteker der overvejer at lave en dokumentarklub.

Planlægning sammen med brugerne
Susanne Rose Nielsen, som er bibliotekar på Husum Bibliotek, er tovholder for dox:2700. Hun fortæller om klubben: "Udgangspunktet for at etablere klubben var, at den skulle inddrage borgerne som aktive medspillere, sikre samskabelse, og gerne inddrage andre aktører og netværk i området. Det forsøger vi at gøre i praksis, bl.a. ved at inddrage brugerne i at vælge film til programmet. Deltagerne har også mulighed for at foreslå oplægsholdere. Vi lægger meget vægt på, at vi gerne vil have bragt den almindelige borgers viden i spil, snarere end at vi vil honorere en kendis for at møde op".

Program, pr og det økonomiske
De film der vises i klubben er, med få undtagelser, fra ’Filmstriben På biblioteket’, og det er især danske dokumentarfilm – både ældre og helt nye film.

Klubben tilbyder et program bestående af fire film med oplæg og debat pr. halvsæson, bl.a. fordi deltagerne gerne vil have datoerne på plads i god tid. Programmet kan hentes på biblioteket i trykt form, eller downloades på hjemmesiden. Der reklameres og oplyses desuden om dokumentarfilmklubben i de lokale medier, trykte som digitale, på Facebook, på bibliotekernes hjemmeside og ved opslag på biblioteket.

Susanne Rose Nielsen fortæller: "Selve arrangementerne er gratis for brugerne, bortset fra et lille honorar fra hver deltager på 25 kr. pr. halvsæson, som bruges til at betale frugt, småkager etc. Vi er altid 2 personaler, der dækker arrangementerne, så den ene kan lave det praktiske, og den anden kan koncentrere sig om værtsrollen. Det sikrer en god og afslappet stemning".

Efterårssæsonen i dox:2700 afsluttes 5. december, hvor instruktør Pernille Rose Grønkjær kommer og fortæller om sin film "Genetic me".

Kreative ideer til film og oplægsholdere
Susanne Rose Nielsen fremhæver, at mulighederne for at finde spændende oplægsholdere er utallige: ”Der er mange ukendte specialister, der gerne vil sætte deres viden i spil”. Nedslag i konkrete arrangementer i dox:2700 viser bredden i typen af oplægsholdere og vinkler på filmene: ”Ejersbo” – en dansklærer fortæller om Jakob Ejersbos forfatterskab. ”Kimberly i Kabul” – en cand. mag. i Mellemøststudier fortæller om Taleban og Afghanistan og retssikkerhed på de kanter, ”Kolonien” – filmens instruktør fortæller om filmens tilblivelse og om danskere i Argentina og giver derudover en smagsprøve på sin nyeste film, ”Ekstra Bladet udenfor citat” – en journalist fra Ekstra Bladet fortæller om krisen for den trykte avis og om nyhedsdækning, ”Heftig og begejstret” – en korsanger fortæller om, hvad sangen kan, og hvorfor vi synger, ”The Monastery” – en cand. mag. i religionsvidenskab fortæller om den græsk-ortodokse kirke, ”Så meget godt i vente” – formanden for Praktisk Økologi fortæller om økologi og organisationens virke, ”Ai Wei Wei – the fake case” – en dansk-kinesisk gymnasieelev som har skrevet opgave om Ai Wei Wei i billedkunst og samfundsfag.

Susanne Rose Nielsen fortæller: "Ved et typisk arrangement er der en kort pause efter visningen af filmen, hvorefter aftenens gæst holder et oplæg og lægger op til debat om film og/eller dens emne. Da deltagerne jo har en fælles oplevelse som udgangspunkt, så er der ofte mange spørgsmål og god diskussion. Det er ikke ualmindeligt, at det bliver en ganske lang aften, og ofte varer oplæg og debat en times tid". 

”Tak, fordi I holder forsamlingshustraditionen i live”
Klubbens medlemstal har været støt voksende, og består her i 2018 af 23 medlemmer. Medlemmerne er i alle aldre og af begge køn, men der er flest kvinder i aldersgruppen +55. Mange kommer fra lokalområdet, men der kommer også deltagere længere væk fra, og undertiden kommer der folk, der har meldt sig ind i klubben pga. en helt konkret film, der har deres interesse.

Susanne Rose Nielsen er meget tilfreds med interessen for dox:2700, og fremhæver disse udsagn fra deltagerne: ”Det er altså rigtig godt, det I laver her”, ”Tak fordi I holder forsamlingshustraditionen i live”, og ”Mit barnebarn skulle give koncert i kirken, men jeg sagde til hende, at den kan jeg ikke komme til, for filmklubben skal jeg altså til”.

Inspiration og nye ideer
Susanne Rose Nielsen fremhæver Det Danske Filminstituts hjælpsomhed med alt fra teknik til formidling af kontakt til mulige oplægsholdere og inspiration til temavisninger. Hun deltager så ofte som muligt i DFI’s filmseminar for bibliotekarer i Odense i slutningen af august måned: ”Her jeg får rigtig meget inspiration til kommende film arrangementer. Af fremtidige udviklings ideer har vi overvejet samarbejde med CPH:DOX om film, der endnu ikke er på Filmstriben, at lade en oplægsholder selv vælge en film, de brænder for, at lave en lille kortfilmsfestival for at sætte spot på den korte fiktionsfilm, og at lave et forløb hvor en fast tovholder sammensætte et program som anskueliggør forskellige aspekter af dokumentargenren”, afslutter Susanne Rose Nielsen. 
 

Hent folderen med aktuelt program og info om dox:2700.

Mere om dox:2700 på Husum Bibliotek?

Vil du vide mere om, hvordan Husum Bibliotek driver deres dokumentarfilmklub, er du velkommen til at kontakte Susanne Rose Nielsen: Mail: susros@kk.dk / Tlf.:; 33667870 / Mobil: 2479 3685.

Kontakt DFI

Carsten Olsen
Redaktør og bibliotekskonsulent
Tlf. +45 2537 1388
carsteno@dfi.dk