Hjerter dame – fagbevægelsens førstekvinde

Dokumentarfilmen "Hjerter dame" portrætterer Lizette Rygaard, der blev den første kvindelige formand for Danmarks største fagforbund.
LAV ET ARRANGEMENT. Filmen ”Hjerter dame” om fagbevægelsens forkvinde Lizette Risgaard, er en god anledning til både at sætte fokus på kvindelige ledere i en mandsdomineret verden, og på fagbevægelsens rolle i dagens Danmark.

For første gang nogensinde har en kvinde sat sig i spidsen for den samlede danske arbejderbevægelse. Filmen følger den tidligere kontorassistent Lizette Risgaard i de første to år, fra hun bliver valgt som formand for LO og en million danske lønmodtagere.

I løbet af de sidste tyve år har LO oplevet en næsten dramatisk medlemsflugt og fagbevægelsens stærke historiske betydning for det danske arbejdsmarked synes aldrig at have været svagere end i disse år. Flere og flere danskere vælger at støtte de alternative lønmodtager-organisationer. Det er denne onde cirkel, Lizette Risgaard har til opgave at bryde. Og det tror hun på, at hun kan. 

Ikke bare skal hun ’vende skuden’ og genskabe troen på fremtidens arbejderbevægelse. Men hun skal også samle og modernisere den 120 år gamle mandsdominerede organisation og føre den ind i en ny tid, hvor den skal kunne appellere til fremtidens generationer. Med sin strategi om samarbejde med den borgerlige regering, sin utrættelige energi og sin klippefaste tro på fællesskabet og solidariteten, kaster hun sig over opgaven.
 

Inspiration til events og anden formidling:

Ét af filmens vigtigste temaer er ligestilling mellem kønnene, og hvordan mænd og kvinder agerer i magtpositioner. 

Et andet centralt tema er fagbevægelsen og fremtidens arbejdsmarked. Hvilken betydning har fagbevægelsen haft for det danske velfærdssamfund? Hvad er fagbevægelsens udfordringer i dagens Danmark? Hvordan ser fremtidens arbejdsmarked ud og hvad betyder det for vores engagement og solidaritetsfølelse?

Filmens to instruktører Louise Detlefsen og Mette-Ann Schepelern har begge tidligere beskæftiget sig med ovennævnte temaer, og de har under tilrettelæggelsen og lanceringen af ”Hjerter dame” fået endnu mere viden og erfaringer. Begge instruktører er interesserede i at komme ud på bibliotekerne og diskutere filmen og dens temaer.

Derudover har instruktørerne et bredt kendskab til centrale personer, som vil være oplagte at invitere til oplæg og debat om bl.a. ligestilling, fagbevægelse og arbejdsmarked.

Find instruktørernes kontaktoplysninger i DFI-Bogen:

Louise Detlefsen.

Mette-Ann Schepelern