Kvindebilleder

"Rødstrømper - en kavalkade af kvindefilm" (1985) af Mette Knudsen er blandt filmene i temaet "Kvindebilleder".
TEMA. Dette tema samler udvalgte dokumentariske filmportrætter af kvinder og beskrivelser af kvindebevægelsen. Fra vidt forskellige synsvinkler og med stor diversitet i perioder og miljøer beskriver filmene først og fremmest eksempler på kvinder, der besidder stor viljestyrke og idealisme.

Rødstrømper, eventyrersker, oprørere, ildsjæle og iværksættere… Filmene i dette tema beskriver mange forskellige kvindeskæbner – i Danmark og i udlandet, i nutiden og i fortiden.

Filmene medvirker til at vise hvilke udfordringer kvinder møder og har mødt, når det gælder ligestilling mellem kønnene, og temaet tegner et kalejdoskopisk billede af kvinders liv. Mange af de kvinder der medvirker i filmene er gode rollemodeller for andre, med deres stærke vedholdenhed og tro på, at ting kan forandres.

Historiske film og nye kvindebilleder
Den ældste film i temaet er Theodor Christensens ”Dit navn er kvinde” (1961) som havde til formål at beskrive kvindens stilling i det moderne samfund, mens film som Mette Knudsens ”Frihed lighed stemmeret” (1990) og ”Rødstrømper – en kavalkade af kvindefilm” (1985) også rummer masser af historiske dokumentariske optagelser af endnu ældre dato.

Den nyeste film i temaet er ”Kimberley i Kabul” (orig. titel ”Motley’s law”) fra 2015 om den amerikanske jurist Kimberley Motley, der arbejder under hårdt pres, som den eneste kvindelige forsvarsadvokat i Afghanistan. Vigtig er også Mette Knudsens helt nye og biografaktuelle "Den lange vej" om den danske kvindebevægelse.

Danske kvindeportrætter
Temaet byder på en stor mangfoldighed af portrætter, fra hverdagsskildringer af danske og udenlandske ildsjæle, til mere eksponerede personligheder, som har en stemme i offentligheden.
Portrætter af danske kvinder omfatter Jon Bang Carlsens indfølte portræt af Vesterhavskonen ”Jenny” (1977), og den gribende ”Min barndom i helvede” (2012) om Lisbeth Zornig Andersen, der har mobiliseret en stor indre styrke for at kunne vende tilbage og konfrontere sin familie med en opvækst fuld af svigt, vold og seksuelle krænkelser.

Gulabi-banden (Nishtha Jain, 2013)

Internationale kvindeportrætter
En lang række af filmene portrætterer kvinder fra det store udland. Film som ”Gulabi-banden” (2013) fra Indien og ”Kvinder med power” fortæller opmuntrende historier om projekter, hvor kvinder i fællesskab finder styrke til at frigøre sig via uddannelse og rådgivning.

Blandt de internationale hverdagsportrætter finder vi også stærke piger og kvinder. ”Født til at kæmpe” (2013) handler om en ung kasteløs indisk kvinde, som bryder normerne og dyrker boksning, ”Sepideh – drømmen om stjernerne” fortæller om en ung iransk kvinde, der må kæmpe hårdt for at få opfyldt sin store drøm om at blive stjerneforsker.

Født til at kæmpe (Susann Østigaard, Beathe Hofseth, DK/NO, 2013)

Film i temaet
 

Kontakt

Carsten Olsen
Redaktør og bibliotekskonsulent
Tlf. +45 2537 1388
carsteno@dfi.dk