Sonita – en afghansk pige der rapper imod undertrykkelse

Sonita Alizadeh er en ung afghansk kvindelig rapper, som med sine tekster taler imod tvangsægteskaber og kvindeundertrykkelse. Hun er blevet et forbillede for en helt ny generation af frihedssøgende unge. Portrætfilmen ”Sonita” har vundet adskillige internationale priser, og vil forhåbentlig finde et stort ungt publikum på bibliotekerne.

Sonita har i mange år skrevet tekster og rappet om sit eget liv, og lagt stemme til modstanden imod tvangsægteskaber, barnebrude og undertrykkelse af piger og kvinder i det hele taget. I de seneste år er hun blevet et stort idol, og hun har et kæmpe publikum ikke mindst i Mellemøsten med sine musikvideoer og sine udtalelser på de sociale medier.

Dokumentarfilmen om Sonita viser, hvordan hun som illegal afghansk immigrant i Iran er oppe imod stærke kræfter, der vil undertrykke hende og hendes jævnaldrende. I Iran må kvinder ikke synge, og hendes familie hjemme i Afghanistan har planer om at gifte hende bort meget snart, så de kan få en økonomisk gevinst ud af det.

Men Sonita er viljestærk og kæmper for sin store drøm om at kunne leve af at lave musik og skrive tekster. Hun satser alt på at blive en stor rap-stjerne, og pludselig opstår der en mulighed for at komme til Vesten og studere og dyrke sin musik. Det er ikke svært at beslutte sig for at tage af sted, men det er ikke let at sige farvel til familien og vennerne.

Filmen om ”Sonita” har bl.a. vundet publikumsprisen og ungdomsjuryens pris på IDFA-festivalen i Amsterdam, som er blandt de allerstørste og mest prestigefulde.

Det er en gribende film om en ung viljestærk og søgende kvinde, som i den grad rammer plet blandt sine medsøstre, der slås imod undertrykkelse.

Filmen om Sonita kan vises på Filmstriben på bibliotekerne, og der er basis for at lave et spændende arrangement især for unge, som kan omfatte både filmvisning, debat og musikoptræden. Sonita er allerede kendt fra diverse musikvideoer på nettet, og der er ikke tvivl om at filmen kan igangsætte en vigtig dialog debat om opdragelse i den muslimske verden og kvindeundertrykkelse i det hele taget.

Se filmen:

Vis filmen på Filmstriben på biblioteket.
Filmen kan også ses hjemme på Filmcentralen/For alle.

Læs og se mere:

 

Relaterede film:

DFI har en hel del dokumentarfilm om stærke, frihedssøgende unge kvinder.
Se bl.a. nedenstående film – og læs mere om dem i Filmdatabasen.

Martha & Niki
Dokumentar om to unge svenske kvinder med afrikanske rødder, som danser hip hop og konkurrerer i et mandsdomineret miljø.
Se og vis på Filmstriben på biblioteket / Se filmen hjemme på Filmcentralen/For alle.

Født til at kæmpe
Portræt af en ung kasteløs indisk kvinde, der begynder at dyrke boksning og bryder mange fordomme.
Se og vis filmen på biblioteket / Se filmen hjemme på Filmcentralen/For alle.

Sepideh – drømmen om stjernerne
Portræt af den unge iranske kvinde Sepideh, som holder fast i sin drøm om at blive astronaut.
Se og vis på Filmstriben på biblioteket.

Shadiya
Muslimske Shadya fra Israel bliver verdensmester i karate som 17-årig, men voksenlivet stiller helt andre krav.
Se og vis på Filmstriben på biblioteket.

Den dag jeg aldrig glemmer
Om omskæring af piger i Kenya og om kvinder der kæmper imod traditionen.
Se og vis på Filmstriben på biblioteket.